torstai 31. tammikuuta 2013

Näkkärille.


Eilen illalla myrskysi ja tuuli. Lunta tuli lähestulkoon ovista ja ikkunoista ja pimeys ympyröi. Täällä sisällä oli oikein viihtyisää katsella ikkunasta lähes vaakatason sadetta. Laitettiin lasten kanssa uuni päälle ja päätettiin, että iltapalaksi on oman uunin näkkäriä. Voi että, mitä herkkua!

Oletteko koskaan kokeilleet itse leipoa? Jos ette, niin suosittelen lämpimästi. Ruisnäkkäri on todella maukasta ja jokainen söi 2-3 kappaletta hymyissä suin. No maistuuhan tietysti niistä omista pienistä kätösistä tullut taikina aina paremmalle. 

Näkkileipä.

Sulata 2rkl voita. Lisää siihen 2dl vettä, sekä 1tl suolaa. Mauksi vielä 1 rkl juoksevaa hunajaa. Voit halutessasi käyttää myös hieman kuminaa, timjamia, rosmariini tai muuta lempiyrttiäsi maustamaan näkkärin. Riippuen vähän käyttötarkoituksesta. Esimerkiksi juustolautasella kumina tuo kivan vivahteen  tähän "keksiin".

Sekoita joukkoon 1dl leseitä tai rouhetta, sekä 4-5 dl ruisjauhoja vähitellen. Kun taikina on kiinteää, vaivaa sitä muutama minuutti sitkon saamiseksi. Jaa taikina noin 10-20 samankokoiseen palaan. Koko riippuu haluamastasi lopputuloksesta. Jos teet isoja näkkäreitä, joissa on reikä keskellä, sopiva koko on hieman kananmunaa pienempi. Keksilautaselle sopivat taas sokeripalan kokoiset. Voit myös kaulia koko taikinan leivinpaperin päälle vehnäjauhoja apuna käyttäen ja leikata sen taikinapyörällä sopiviksi palasiksi. Pyöreähköt syntyy kaulimalla vehnäjauhon kera.

Näihin näkkäreihin kuuluu tuollainen rustiikkinen, epäsäännöllinen ulkomuoto, joten turhantarkka ei kannata olla. Uuniinmentävän kaulitun tulee olla aavistuksen ohut, lähes läpikuultava, muutaman millimetrin paksuinen. 

Pistele haarukalla. Uuni 225c ja noin 7min.

Herkutteluhetkiä toivotellen!




Lisäsin muuten blogin sivupalkkiin "haku"-kentän. Koska blogilla alkaa olla ikääkin, on arkistojen kätköistä helpompi kaivella haluttuja juttuja.

9 kommenttia:

  1. Heti seuraavaksi testaukseen tämä.

    VastaaPoista
  2. Oi pitääkin kokeilla! Onkohan tuo hunaja ihan pakollinen vai mahtaako onnistua ilman sitäkin?

    -A

    VastaaPoista
  3. Satu:

    Kerropa, mitä pidit :)

    -A:

    Ei ole pakollinen, lisäsin sen tuomaan pientä makua. Jos haluaa, voi korvata siirapilla tms tai jättää ihan kokonaan pois.

    VastaaPoista
  4. Ja taas "yövuorosta" kotona, huh mikä keli! Olisipa nuo eineet olleet kotona valmiina odottamassa ;) Nyt Fazerin Realia ja tykötarpeet päälle:) Huomenna taas "yökkövuoro", mut ei niin pitkään kuin tänään (19.00). Toivottavasti olette jo kunnossa. Kohta on 6.2. ;) Muksaa vkl -m-

    VastaaPoista
  5. Unohtui sanoa, huomenna on HELMIKUU! Mennään kohti kevättä vauhdilla positiivisesti (sanoo esimieheni joka päivä) :) -m-

    VastaaPoista
  6. Monissa seuraamissani blogeissa on ollut nyt leivontajuttua. Mulla tulee melko kiireinen viikko keittiossa :) Tata reseptia taytyy kokeilla.

    VastaaPoista
  7. -m-:

    real on kyllä huippuhyvää :) itsekin ostin tänään.

    Mama D:

    Minustakin tuntuu, että saa leipoa aika tiuhaan lähiaikoina. Mutta sehän on vaan kivaa :)

    Mukavia leivontahetkiä!

    VastaaPoista
  8. oi ihana muistutus. pitääkin taas tehdä näitä. nams. :)

    VastaaPoista
  9. TIINA:

    leipomaan vaan :) parasta eväsruokaa retkille!

    VastaaPoista

Kiitos kivasta viestistä ♥