maanantai 6. toukokuuta 2013

Taikinaterapiaa.

Tänään on ollut raskas päivä, onneksi jo takana. Kävin ensimmäisen kerran papan poismenon jälkeen mummilla. Oli raskasta nähdä kaikki papan tavarat siellä, ihan ennallaan ja silti tietää, että hän ei koskaan tule enää takaisin. Suru tuntui musertavalta ja kuristi kurkkua. Niin lohdutonta.

Toimettomana olo ei kuitenkaan tullut mieleenkään. Oma tapani käsitellä asioita on tehdä jotain. Vaikka mistään järkevästä ei saisi kiinni, niin leivonta on sellainen, jossa on alku ja loppu. Ja välivaiheet kulkevat tietyssä järjestyksessä. Leivonnassa on sellaista rytmiä.

Pullan leipominen ei todellakaan ole minun juttu. Taikina ei onnistu ja varsinkaan korvapuustit eivät näytä miltään. Itseasiassa voisi kuvitella, että nämä kuvat ovat jostain lehdestä, sillä omatekemäni näyttävät usein siltä, että niihin olisi ammuttu reikä. Tai muuten pahoinpidelty.

Nyt ne vaan onnistuivat aikalailla täydellisesti ja voi sitä iloa!

Päätin myös leipoa niin, että taikina on sekä munaton, että maidoton, sillä Pienin ei ole vielä koskaan maistanut pullaa ja nyt on kyllä korkea aika.

Munaton ja maidoton pullataikina (sopii myös vegaanille)

3dl soijamaitoa
30g hiivaa
1tl suolaa
1dl sokeria
1tl kardemummaa
8-9 dl vehnäjauhoja
75g maidotonta margariinia 

Lämmitä soijamaito kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva siihen. Itse mittasin lämpimän maidon suoraan kitchen aidiin taikinakoukulla ja aloin siitä lisäämään aineksia. Lisää suola ja sokeri, sekä kardemumma. Lisää jauhot vähitellen taikinaan ja vaivaamisen loppupuolella lisää vielä sula margariini.

Vaivaa, kunnes taikina irtoaa reunoista. Anna kohota kaksinkertaiseksi.

Korvapuusteihin laitoin maidotonta margariinia. Ja koska kananmunalla ei voinut voidella, niin lisäsin päälle ihan pienen nokareen margariinia ja sitten raesokerin. Mutta tosiaan korvapuustit ei ole se minun juttuni, eli niiden ohje kannattaa onkia jostain toisesta blogista :)

Herkullista maanantaita!

1 kommentti:

  1. Näyttää herkullisilta, lämmin pulla on niin hyvää! Voimia teille suruun.

    VastaaPoista

Kiitos kivasta viestistä ♥