tiistai 25. kesäkuuta 2013

Pieni allergiatilitys.


Pienimmän kananmuna-allergia on aika kova. Kun yksittäinen raja-arvo on 0,35, Pienimmällä se on 15.

Ystäväni lapsella on huomattavasti pienempi arvo ja kovat oireet altistuksessa. Hänelle annettiin makaronilaatikkoa, jossa on kypsää kananmunaa hiukan ja lapsi oli täynnä ihottumaa, niitä pilkkuja tiedättehän.

No, koska minulle itse allergologi on sanonut, että testaan sitten kotona, vastaavassa tilanteessa, ajattelin kokeilla. En sentään uskaltanut syöttää, mutta pyyhkäisin käsivarteen kananmunalla ja pyyhkäisin sen pois. Alle 5min kohtaan oli palanut vesikellot. Just. Iho oli siis kirjaimellisesti rakkuloilla ja pienen ihmetys kova :(
Otin tästä puhelimella kuvia, mutta ne ovat ihan liian epätarkkoja tähän bloggeriin. Ehkä fb:n puolelle voisin ladata jos jotain kiinnostaa.

Seuraavan päivän puhelinyhteys kuitenkin kertoi, ettei ihotestit ole luotettavia. Say what?! Siis ymmärränhän minä sen, ettei niistä välttämättä tule oireita, vaikka allergiaa olisikin, mutta että näinpäin. Ohjeeksi sain syöttää sitä kananmunaa. Enpä taida.

Ajatelkaa jos kananmuna tekee käden iholle tuon, mitä se tekee kurkun iholle, siis sisältäpäin?

Tiedän, että lukijoiden tenavien joukossa on myös allergisia, nyt peräänkuulutankin kananmuna-allergikkoja. Onko verikokeilla testattuja ja mitkä on arvot? Entä oireet? Onko muilla tavoin testattuja tai altistettuja ja mitkä on oireet?

Odottelen tässä taas allergologin tämänpäiväistä soittoa, nukuin päiväunet ja oli tietty sillävälin soittanut :) No, onneksi tiedän, että soittaa varmasti uudelleen.


8 kommenttia:

 1. Suosittelen altistamaan allergologin valvonnassa. Ihmeelliset ohjeet olet saanut kun reaktio noin hurja... Meitä kiellettiin ehdottomasti omat kokeilut. Muista myös, että joissakin rokotteissa saattaa olla kananmunaa (oli aikakin v 2006).

  VastaaPoista
 2. Täällä yhden moniallergikon äiti, meillä tuo kanamuna on se kaikkein voimakkain, arvo on 57. Lehmänmaito 32 ja maapähkinä 33. (ja monia muita, mutta arvot ovat alle 11) Maapähkinälle poika ei ole koskaan altistunut, mutta maito ja kananmuna tekee ihokontaktissa vesikelloja ja anafylaktisen shokin. Shokki tulee myös jos saa ruoka-aineita sisäänsä.
  Meillä ei ole lupaa altistella, mutta välillä tuo vilkas kolmevuotias altistuu ihan omatoimisesti. Suurimmaksi osaksi tietää kuitenkin itse mitä saa syödä ja monesti kysyykin ensin, jos ruoka on jotain uutta.

  Tsemppiä, allergiat eivät ole kivoja, mutta niiden kanssa oppii kyllä elämään ja tällä hetkellä meillä homma menee jo niin rutiinilla, että harvemmin allergioiden takia tarvitsee päätään raapia :)

  VastaaPoista
 3. Ainiin, vielä tuli mieleeni, että kanamunaa voi löytya mm. hammastahnasta, yksi tällainen on muistaakseni Sensodyne.
  Lisää meidän arjesta, allergioineen päivineen: www.pepparspray.blogspot.com

  VastaaPoista
 4. Anonyymi:

  No sitä minäkin ihmettelen, enkä tosissaan aio enää pelleillä tuon kananmunan kanssa :/

  Suvi:

  Kiitos tuhannesti kommentistasi :) Jestas, mitä reaktioita.. Tulen ehdottomasti kurkkimaan blogiasi!

  VastaaPoista
 5. Meillä todettiin prick-testissä kananmuna-allergia puolivuotiaana, oireina juurikin punaiset läikät ja vesikellot iholla vaikka sai sitä ainoastaan mun maidon kautta. Ite olin sitten täysin munattomalla ja maidottomalla imetysdieetillä siihen asti kun tenava täytti 1v3kk, sitten rupesin pikkuhiljaa ottamaan omaan ruokavalioon kumpaakin takaisin eikä Nyytti enää reagoinut. 1½v. kokeiltiin suoraan neidille eikä kumpikaan käynyt mutta ei tullut kuitenkaan niin pahoja oireita, naamaan lähinnä punaista ihottumaa ja kutinaa joka kuitenkin äkkiä hävisi. Pikkuhiljaa sitten aina silloin tällöin vähän maisteltiin kypsytettynä ja nyt kun neiti on 2v5kk pystyy jonkinverran syömään jo molempia.Esim. juuri ruoan mukana menee aina eikä oireita välttämättä tule mutta esim. viime mäkkärireissulla majoneesi ilmeisesti oli liikaa ja sai ihottuman aikaan.

  VastaaPoista
 6. Cia:

  Tosi hienoa, että olette saaneet jo noinkin hyvän tilanteen :) Meillä on kanssa esikoisella jo hieman hellittänyt allergiat ja maitoa on sietänyt jo pari vuotta. Siitepölykin on toivottavasti paremmassa kuosissa, sillä tämä kevät on ollut tosi helppo!

  Tsemppiä teillekin :)

  VastaaPoista
 7. Heippa!

  En kyllä lukemani perusteella suosittelisi teille(kään) kotialtistusta. Meidän kanamuna-allergikko sai 3. altistuskerralla anafylaktisen shokin, vaikka aiemmin kaikki ruoka-aineallergiat olivat reagoineet pelkästään iho-oireilla. En halua pelotella, mutta ajattelin kertoa myös tästä vaihtoehdosta. Meillä saattoi vaikuttaa huono tuuri ja joku ristiinreagoi juuri pahasti, kuka tietää... Onneksi apu oli lähellä meillä.

  Tuntuu, että nykyään niin moni aine vaikuttaa ristiin toisten kanssa, että ehdottomasti vaatisin lääkärin valvonnassa tapahtuvan altistuksen - varsinkin kun ihoreaktio on noin kova. Tsemppiä teille allergia-arkeen!

  /Hanna

  VastaaPoista
 8. Hanna:

  Ihan kauheaa ja juuri tuo anafylaksia minua pelottaakin. Kaapissa on kyllä esikoisen epi jr, mutta eipä sitä uskalla ilman ensihoidon lupaa painaa reiteen..

  Allergologi ei soittanut sitten uudelleen, mutta ennen syksyä soitan kyllä ja pyydän lähetteen iho ja allergiasairaalaan.

  Kiitos kommentistasi ja tsempit teillekin :)

  VastaaPoista

Kiitos kivasta viestistä ♥