torstai 26. kesäkuuta 2014

Raparperipiirakka (-ton).


Leipominen ja ruuanlaitto on mun henkilökohtainen happy place. Vielä kun taustalla soi jotain rauhallista (naisvokalistin) hissimusiikkia, täydellinen zen -tila on taattu. Tänään koekeittiössä valmistui munaton, maidoton, soijaton vegaaninen rapsupiirakka.


Murun -ton raparperipiirakka

(pohja)
4dl jauhoja
1 dl sokeria
½dl fariinisokeria
2tl leivinjauhetta
0,75 dl öljyä /juoksevaa kasvirasvavalmistetta
2dl kauramaitoa

Sekoita kaikki keskenään ja kaada joko voideltuun tai muuten suojattuun vuokaan. Itse tykkään kovasti käyttää nykyisin leivinpaperia suojana, säästää tarttumiselta ja tiskiltä.

Lisää haluamasi määrä huuhdeltuja ja pilkottuja raparperinvarsia pohjan päälle. Minulla oli 1-2dl ja ehkä ihan hieman olisi voinut olla enemmän. Tähänhän voi kaveriksi yhdistää vaikkapa omppua tai jotain muuta teille sopivaa marjaa/hedelmää/vihannesta. 

(muru)
30g maidotonta margariinia
1dl jauhoja
0,5-1dl fariinisokeria

Nypi murun ainekset keskenään massaksi ja levitä koko komeuden päälle. Uuni 200c noin 20-30min. Tarjoa hieman jäähtynyt piirakka kaurajäden tai kauravaniljakastikkeen kanssa. Älä unohda mansikoita!



Ihan hieman maku oli sellainen "munaton", mutta veikkaan sen häviävän ihan ripauksella suolaa. Eli lisää hyppysellinen sitä taikinaan halutessasi. Superherkullista!

Meidän raparperi näyttää tuottavan satoa nyt koko kesän, kun kysyin sille hoito-ohjetta. Kukat vaan nipsnaps :) Sen lisäksi kasvimaalla kasvaa vaikka mitä, mansikoitakin on tulossa pari litraa niistä viimekesän viidestä taimesta, jotka siis tuottivat sen viisi mansikkaa..

Tänään laitan vielä ämpäriperunat kasvamaan ja toivon satoa syksystä. Meidän lähikaupan perunat ovat jostain syystä olleen ihan todella huonoja tänä kesänä, joten syyt ovat puhtaasti siinä. Satoa odotellessa siirryn satavarmasti pois tuosta perunalaarilta ja taidan käydä tuossa lähituottajan gmo-vapaalla tilalla.



4 kommenttia:

Kiitos kivasta viestistä ♥