tiistai 22. heinäkuuta 2014

Gluteeniton by choice.

Sen lisäksi, että olen superhyvä aloittamaan kaikkea ja innostumaan uudesta, olen myös superhyvä jättämään asioita kesken. Olen jo pidemmän aikaa miettinyt taas ruokavaliomuutosta, vuodenvaihteessahan otin osaa herkuttomuushaasteeseen, joka mielestäni meni tosi hyvin. Hieman yli sata päivää, kunnes lankesin. Olo oli loistava. Virkistynyt ja jotenkin puhtaampi.

Olen aikalailla koko elämäni kärsinyt allergioiden lisäksi kaikenlaisista terveysongelmista. On laktoosi-intoleranssi ja ärtynyt suoli. On atopiaa ja psoria. Keliakiageenit on tutkittu, testien mukaan sitä ei onneksi löytynyt.

Tämän pohjilta ajattelin kuitenkin lähteä kokeilemaan gluteenitonta ruokavaliota, josta olen kuullut paljon hyvää. Kävin eilen kirjastossa, mutta en oikein löytänyt materiaalia aiheesta. Sen sijaan karppauksesta ja muista oli todella paljon tietoa.


Ensimmäinen vuorokausi on takana, muutoksia tuskin huomaa näin nopeasti. En edes tiedä, kuinka nopeasti gluteeni poistuu elimistöstä.

Lähdin liikenteeseen ihan pienillä muutoksilla, sillä tosiaan en koe että minulla olisi vielä tarpeeksi infoa tästä. Leipä on vaihdettu gluteenittomaan ja eilen pastan tilalla söin riisinuudeleita. Hiilareiden saanti on kuitenkin polttoaineiden vuoksi todella tärkeää, sillä olen kantapään kautta kokenut sen, ettei ilman juosta.

Gluteenittomat tuotteet ovat kyllä hintavia, joten ainakin nyt aluksi koitan tehdä tästä mahdollisimman edullista. Leivän esimerkiksi ostin rainbow:n näkkärinä ja maksoin siitä alle 2e. Samoin tosiaan kallis pasta sai toistaiseksi jäädä hyllyyn ja edullisemmat nuudelit kärryihin. Muu perhe syö ihan normaalisti suosien lähiä ja luomua.

Onko teissä lukijoissa gluteenittomia tai vapaaehtoisesti gluteenittomia? Mikä on saanut teidät lähtemään tälle linjalle ja mitä muutoksia olette huomanneet? Muutenkin jos löytyy kokemuksia ja vinkkejä niin ehdottomasti jakoon :)


17 kommenttia:

  1. Kun jättää vehnän, ohran ja rukiin pois ruokavaliosta, niin voipi laktoosinsietokin parantua. Eihän näihin lääkärit usko, mutta moni vaiva paranee viljat jättämällä. Miehellä katosi sappivaivat kokonaan. Oli tipassa monta kertaa, mutta eipä ole enää oireita tai tarvi syödä lääkkeitä. Laktoosittomia tuotteitakaan ei enää tarvitse. Voi kun itsekin jaksaisi vältellä vehnää, varmasti auttaisi ainaiseen väsymykseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo olisi kyllä mieletöntä jos laktoosi-intoleranssi poistuisi tai edes vähenisi. Aikaisemmin sopi hylat, mutta nyt täytyy olla laktoositon tai kasvimaitoa..
      Kiitos vinkeistä!

      Poista
  2. Ärtyvä suoli vaivaa ja vehnä(kera laktoosin) taitaa olla mahan vihollinen nro1! Siksi vaihdoinkin vajaa vuosi sitten gluteenittomaan ruokavalioon.. välillä tulee syötyä vehnääkin, mutta sen huomaa heti. Ruista vatsa kestää jonkin verran. Mutta siis, gluteenittomaan ruokavalioon siirtymisen jälkeen ovat hävinneet oudot, usein toistuvat päänsäryt, jatkuva turvotus ja vatsakipu sekä sitä myötä ne inhat ilmavaivat. Lisäksi iho ja hiukset ovat paremmasssa kunnossa!
    Gluteeniton ruokavalio ei ole omalla kohdallani muuttanut elämää paljon, paitsi olon paremmaksi. Leipominen ja ruoanlaitto onnistuu samalla tavalla kuin ennenkin.. Tosin, makaroniruoat teen hinnan puoleen itselleni pienemmissä annoksissa, mutta leivonnassa käytän tavallisesti vain gluteenitonta :)
    Olen huomannut että välillä joutuu(tai joutuisi) aika paljon selittelemään ihmisille miksi syön gluteenitonta, ilman keliakiaa.. Aika usein on kysytty myös olenko jollain muotilaihiksella! Toisinaan tuntuu olevan vaikea ymmärtää että keliakia ei ole ainut syy ruokavalioon. Tsemppiä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sepä se!
      Minultakin on tässä jo kysytty muotilaihiksista ja kaikenmoisista.. Tästä noin 50kg:sta ei ihan hirveästi kyllä laihduteta :D
      Mutta tosiaan syy on puhtaasti se, että jos voisin hieman paremmin fyysisesti ja oireet jos nyt eivät häviäisi, niin helpottaisivat :)
      Tsempit sinnekin!

      Poista
    2. Jos on ärtynyt suoli (epäilin, mutta omat ongelmat oli vähän muualla), niin käsittääkseni ainakin ajoittainen gluteeniton ruokavalio on ihan lääkärien hyväksymä hoito, eikä mikään muotidietti. Mulla on yksi työkaveri, joka välttelee vehnää juuri ärtyneen vuoksi. Ite kokeilin aikanaan gluteeniton, koska epäilin ärtynyttä, mutta fiksu lääkärini kaivoi sitten esiin (testein varmistetun) vilja-allergian. On jotenkin helpottavaa voida sanoa, että mut on testattu ja koen itseni onnekkaaksi verrattuna moniin viljasta kärsiviin.

      Poista
  3. Mä yritän syödä mahdollisimman vähägluteenisesti. Quinoa näkkäreitä siis kuluu leivän sijaan. Yksi lemppari 'herkku' on lasten pienet omena-riisikakut mantelivoilla. Menee makeanhimoon loistavasti. Suyosittelen muutenkin koukuunnuttumaan siihen mantelivoihin. terveellistä ja niiiiiiin hyvää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti vinkistä, täytyykin googletella nuo näkkärit ja mantelivoi :)
      Mä muistan, että sulla oli joskus blogissa joku näkkäriohje tms, joten lähdenkin ajan kanssa kahlaamaan sitä!

      Poista
  4. Mä oon vehnättömällä. Kauraa syön mm puurona, ruista 100% ruisleipänä. Ohraa ei taida tulla mistään.
    Jos makaronia tekee mieli niin lidlin maissipasta on hyvää! Ei turvota mulla ainakaan ja hinta 1.99/500g.
    Rahan takia siis olen pelkällä vehnättömällä.

    VastaaPoista
  5. Aikanaan olin (maidottomalla ja) viljattomalla imetysdietillä kuopuksen allergioiden takia. Tein paljon itse leipää, ihan semperin luontaisesti gluteenittomasta jauhoseoksesta. Olen myös kokeillut karppausta ja silloin tutuksi tuli mantelileipäset, älyttömän hyviä! Täältä löytyy ohje: http://karppaus.info/resepti/resepti.php?id=303 Mutta joo, kumpikaan näistä ei ole kovin halpaa syötävää... Tsemppiä ja toivottavasti ruokavaliosta on apua! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maidoton ID onkin tuttu juttu ja kananmunaton myös :)
      Kiitos tuosta ohjeesta!

      Poista
  6. tiedän että itellekin tulisi niin paljon parempi olo, jos jättäisi viljat (tai ainakin vehnän) pois. pitää katsoa, miten sitä skarppaisi loman jälkeen, nyt kesälomalla on tullut "hölläiltyä" vähän liikaakin ja sen huomaa kyllä turvonneesta olemuksesta :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, mä huomasin myös pienen vararenkaan tuossa lantiolla :D
      Nooh, kyllä se siitä taas!

      Tsemppiä :)

      Poista
  7. Lutkua (gluteenitonta ;) )23. heinäkuuta 2014 klo 18.27

    Vapaaehtoisesti gluteeniton ja puoli vuotta takana.. Paluuta ei entiseen! :) Kärsin kovista mahakivuista tai "krampeista", maha saatto olla ihan jumissa viikonkin ja olo oli kuin olis koripallon nielassu.. Nivelet oli kipeenä ja muutenki tosi "masentunutta" meininkiä.. :D Mutta kuukauden jälkeen ruokavalion muuttamisesta huomasin jo muutosta, oli oli virkeämpi! En ole tutkitutttanut onko keliakiaa, mutta jos tunnen oloni paremmaksi näin, en tarvitse siihen lääketieteellistä todistusta, vaikka se saattaisi olla joskusmaailmassa tarpeellinenki.. Vielä kun pääsisi maidosta eroon, voisi astmaatikolle tehdä hyvää.. :) Tsemppiä kokeiluusi! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuosta maidon ja astman yhteydestä olen kuullut myös paljon :)
      Mahtavaa kuulla, että olet saanut apuja, toivottavasti auttaa minullakin. Nyt muutamassa päivässä en ihan hirveästi vielä huomaa eroa..

      Poista
  8. Maidottomalla olen ollut jo pitkään...Aaah Alpro Soya Soijamaitoa kahviin - aivan ihanan täyteläistä kahvia! En todellakaan enää kaipaa tavallista maitoa kahviini tai tavallista jogurttia vaan soija jogurttia! Itse olen myös kärsinyt oudoista ja pahoistakin vatsavaivoista jo vuosia. Tähystykset tehty, eikä mitään löydetty. Lääkäri suositteli silti vähentämään sokerin ja vehnän käyttöä. Hän sanoi, että voi silti olla yliherkkä gluteenille, vaikka sitä ei testeissä näykkään. Vain kokeilemalla tietää. Olen lipsunut gluteenittomasta dieetistä, koska tavallaan minun ei ole sitä pakko välttää, vaan suositeltavaa välttää. Mielihän toimii juuri sen mukaan, kun ei kerran ole pakko niin jos taas vähä leipää/pullaa söisi :D Aloitin nyt uudelleen gluteenittoman. Pakko, koska vatsaoireet eivät ole mukavia. Alkaa haitata elämää. Töissä ainakin saa selitellä miksi en ota pullaa, tms. Yrittäisivät ymmärtää! Miten vaikeaa se on ymmärtää, että vatsani on oikeasti todella kipeä välillä ja löysällä vähän väliä. Vaihdan mielelläni vatsoja jonkun kanssa....
    Riisifusilli oli aika hyvää :)

    Tänään tein elämäni ensimmäiset gluteenittomat sämpylät ja niistä tuli tosi hyviä.
    Tässä ohje:

    reilu 1/3 pkt hiivaa
    4 dl vettä
    ripaus suolaa ja sokeria
    reilu rkl psylliumia
    3 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
    1,5 dl tattarijauhoja
    1,5 dl gluteenittomia täysjyväkaurajauhoja
    1/2 dl ruokaöljyä

    Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää joukkoon suola, sokeri, psyllium sekä kaurahiutaleet ja anna turvota n. 10 min. Lisää joukkoon muut aineet (jauhot ja öljy vuorotellen) sähkövatkaimella vatkaten (taikinakoukuilla). Itse tein pienen määrän vesi-ruokaöljyseosta jossa kastoin kädet ja pyörittelin sämpylät pellille (taikina on aika tahmeaa nimittäin) ja hyvin onnistui! Kohota liinan alla n. 30 min. Paista 225 asteessa n. 10 min.
    Tuli ihan tavallisen näköisiä ja makuisia sämpylöitä.
    Olin todella positiivisesti yllättynyt. Tästä tuli lempireseptini :)

    VastaaPoista
  9. Mielenkiintoisia asioita - ja mielenkiintoisia kommentteja. Vähensin jo vuosia sitten valkoisen viljan käyttöä, koska vatsa turposi ja kipeytyi, vaikka ei todellakaan ole keliakiaa. Olin sitten kerran Paula Heinosen luennolla, ja kuulin vehnägluteenista, jota lisätään nykyisin miltei kaikkiin leipiin... Eli pähkinänkuoressa: vehnästä irrotetaan gluteeni, josta tehdään "tiivistettä", joka taas on se leipojan unelma, että ruisleivästäkin saadaan pullamaista ja pehmeää. Ja meidän elimistömme ei kestä tätä tehoainetta, vaan alkaa reagoimaan kuten keliaakikolla, vaikka testit näyttävät, ettei sitä ole. Vielä. Ei siis muuta kuin lukemaan tarkasti leipäpakettien kylkiä - ja jos pitää ruisleivästä, löytyy kaupoista onneksi ihania ruisleipiä, joissa ei ole muuta kuin ruisjauhoja, vettä ja suolaa. Ei edes hiivaa, josta siitäkin voisi runoilla vaikka kuinka pitkään: moni ei nimittäin kestä sitäkään, sillä hiivaa löytyy nykyisin vaikka mistä... Katsokaapa vaikka erilaisten aromisuolojen, liemikuutioiden, fondien ja mausteseosten aineslistaa. Hiivauutetta. Blääh! Jos pyrkii syömään puhtaasti - ja tietäen MITÄ syö - joutuu tekemää aika lailla etsintätyötä ostoskierroksilla. Mutta jos ja kun me niin teemme, me myös varmistamme sen, että kauppojen hyllyille jossain vaiheessa ilmestyy sitä: puhdasta, kotimaista ruokaa, jota meidän ja meidän lapsiemme on turvallista syödä. - Huh, menipä paasaukseksi.... <3

    VastaaPoista

Kiitos kivasta viestistä ♥