torstai 31. heinäkuuta 2014

..ja tuttisuu.

Tutin piti lähteä jo aikoja sitten. Ollaan ainakin puoli vuotta yliajalla. Tasan kaksi, päätin silloin.

Sain herätyksen tähän, kun eräs lukijani kyseli, joko me olemme luopuneet tuteista. Ei olla, vielä on päikkäritutti ja unitutti. Päivälläkin kitisee sen perään, automatkoilla, pidemmillä sellaisilla, on edelleen satunnaisesti tulppana.

Tuntuu vaan niin jotenkin ylitsepääsemättömän hankalalta siitä luopuminen. Pitäisi vaan ottaa niskasta kiinni ja aloittaa. Viikonkohan se huuto kestäisi?


Olemme lukeneet näitä tuttikirjoja. Elli on muutenkin ihan lemppari. Siinä on upea kuvitus ja niin kaunis teksti, juuri sellainen mistä pidän. Pienin pitää myös.

"Ellin silmät ovat peitossa. Ja peitto silmissä. Pupu Pumpulinen on pehmoinen ja littanaksi rutistettu. Elli puristaa pupun kainaloonsa ja nukahtaa. Huone hämärtyy. Unen läpi Elli kuulee, kuinka sateen saappaat saapuvat"

Ideana Pienin jo ymmärtää, että tutista on luovuttava. Viedäänkö tutti oraville? Joo.. Ei! Entäs ti-ri vauvalle? Joo.. eikun EI! Keskustelua olemme käyneet aiheesta, mutta pitäisi tehdä asialle muutakin kuin vain päivitellä.

Tirppa ei syönyt tuttia ikinä, Nopsterin tutista on aikaa jo seitsemän vuotta. Muistaakseni.


Tutista on tullut vaan jo liian tärkeä. Sekä Pienimmälle, että meille. Se on auttanut meitä pääsemään edes osittain yli niistä pitkistä öistä, jolloin toinen itkee vatsaansa tai ihoaan. Se tuo turvaa molemmille.

Onko teillä vinkkivitosta, miten tätä tilannetta voisi lähteä purkamaan? Onko ainoa keino vain napata se pois ja kestää mitä tuleman pitää? Eikai se huuto ikuisesti jatku..


12 kommenttia:

 1. Ootko koittanut sitä, että leikkaat tuttiosan rikki? Sen oon kuullut monella tehoavan. Itse tein omalle tytölle reilun vuoden ikäisenä vain sen, että otin tutin pois. Kahtena yönä huuti perään, sitten unohtui. :) Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Periaatteessa joo.. Hän on itse purrut pari tuttia rikki, eikä suostu niitä enää syömään. Huutaa vaan sitten toisen perään :D
   Kiitti tsempeistä!

   Poista
 2. Ihana tuttisuu siellä :)
  Arvaa mitä...meillä ei ole tutti kelvannut ikinä, mutta meillä onkin sitten toisenlainen "luopumis ongelma"... Kuinka lopettaa imetys??? Pidin takarajana 2 vuotta, kaikki mahdolliset konstit olen koittanut jo, mutta ei onnistu. Tarkemmin sanottuna minä en onnistu. Tarkoituksena ei ollut alkaa taaperoimettäjäksi, mutta niin vain kävi. Ehkä tytär lopettaa itse jossain välissä, yritän ainakin kannustaa siten, että se lähtisi hänestä itsestään. Tsemppiä sinnekin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taaperoimetys on vaan hyvä juttu <3 Eiköhän hän jossain välissä kyllästy sitten :)

   Minä lopetin Pienimmän imetyksen pikkuhiljaa, kun laitatin hormoonikierukan. Jotenkin tuntui todella väärältä juottaa sellaista maitoa, jossa on jäämiä kuitenkin hormonaalisesta ehkäisystä :/
   Esikoisen imetyksen jouduin lopettamaan lääkärin määräyksestä, kun olin tiukalla imetysdietillä ja painoin enää 44kg..
   Tsmepit kovasti, toivottavasti löydätte yhdessä keinon <3 Teillä on tärkeä side <3

   Poista
 3. Meillä tutti paketoitiin (tytön ollessa melkein 2,5 v) lahjapakettiin, vietiin kuistin pöydälle. Puistokäynnin aikana Tonttu oli hakenut paketin, vienyt tonttuvauvoille V:n vanhan tutin. Tilalla oli iso paketti jossa oli Herra Hakkarainen uudeksi unikaveriksi. Oi sitä lapsen riemua, kun paketti oli vaihtunut!

  Illalla tyttö kysyi huolestuneena, miten hän saa nukutuksi ilman tuttia? Laita silmät kiinni, vastasin. Sen enempää ei tutin perään huudeltu, vaan hän ylpeänä kertoi tarinaa paketin vaihtumisesta mm. isovanhemmille. Tutista luopuminen oli kyllä meille vanhemmille isompi juttu kuin lapselle, mutta hyvin pärjättiin! :)

  Elina G.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, pitää pistää korvan taakse!
   Tuossa Ellin kirjassakin viedään oraville ja oravat jättävät sitten vastalahjan :)

   Poista
 4. Meillä jäi tutti ennen lomareissua kotiin. Nakattiin neitin kanssa yhdessä roskikseen. Sinne jäi. Ei ole enää kysellyt. Ja hauskasti sattuikin kun ostin neitille tuon saman kirjan: Hyvästi tutti sanoi krokotiilin poikanen. Ihana kirja ja neiti tykkää siitä valtavasti. :) Tsemppiä teille sinne ! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   Minä yritin tuota ehdottaa Murulle, että jätetään muumeille sitten, mutta hän tyrmäsi sen :D

   Poista
 5. Meillä oltu ilman tuttia nyt neljä viikkoa. Tyttö täytti juuri 2 v. Otettiin vain tutti pois that's it. Tuntui ettei tyttö oikeastaan enää edes tarvinnut sitä. Tyttö ei yllätykseksemme edes itkenyt tutin perään. Hyöriminen ja pyöriminen sen sijaan sängyssä lisääntyi. Nukahtaminen oli vaikeampaa ja johti siihen, että vuorotellen miehen kanssa istuimme selin lapsen sängyn vierellä kunnes nukahti. N. 1-2 viikkoa heräili öisin "raivoamaan" tutin perään. Yöllä oli mentävä rauhoittelemaan. Ajattelin mielessäni, että onpa vaikeaa ja esikoisen kanssa tällaista tutti-/nukutusrumbaa ei ollut ja, että tässäkö sitä nyt istutaan tytön sängyn vieressä joka ilta :( Nyt on kaikesta tästä mennyt n. 4 viikkoa ja muutos tapahtui: tyttö nukkuu hyvin, nukahtaa paljon helpommin ja sängyn vieressä istumisestakin juuri luovuimme. Nukahtaa itsekseen, kun on ensin saanut vaatimansa vesihörpyn.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että olette löytäneet ratkaisun :)
   Veikkaan, että meillä tulee olemaan myös aikamoista sirkusta!

   Poista
 6. Meidän molemmat pojat ovat olleet 'riippuvaisia' tutista yli 2-vuotiaiksi asti. Ilman tuttia oli aika lailla mahdotonta saada heitä rauhoittumaan nukkumaan mennessä, eli tutista oli tullut osa iltarutiineja, joista ei voinut poiketa. Molemmilla toimi se, että ajoitettiin tutista luopuminen jonkin matkan yhteyteen. Tuolloin pääsee irti kodin arkirutiineista ja reissuilla on yleensä niin paljon aktiviteettia että uni tulee muutenkin kuin itsestään. Vanhemmalla pojalla tämä tapahui vahingossa yhdellä lapinreissulla, pari yötä hän nukahti yöunille silkasta uupumuksesta ja sitten tutti vaan 'unohtui' pois.. Nuoremmalla piti vähän suunitella etukäteen ja nyt keväällä kun oltiin viikko Kreikassa niin puhuttiin jo etukäteen että "Kreikassa ei ole tutteja". Pari ekaa yötä hotellissa oli vähän levottomampia, mutta tutin perään ei enää kyselty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä!
   Pitäisiköhän sitä varata siis loma :D

   Poista

Kiitos kivasta viestistä ♥