torstai 10. heinäkuuta 2014

Perinneruokapäivän menu (ja ohjeet).

Meillä on ystäväni kanssa ruokatorstait, vähänkuin hesarilla mutta ehdottomasti paremmat. Täällä pääsee syömään ja hesarissa katsellaan kuvia, joista inspiroidutaan. Aikaisemmin treffasimme torstaisin aina perhekerhossa, mutta lomien alettua alkukesästä päätettiin näin. Ideana on siis aamupäivän leikkitreffit vuoroviikoin ja samalla se, joka emännöi hoitaa vuorollaan lounaan. Ei mitään hienostelua vaan lapsille sopivaa perusruokaa. On ollut kanaa ja paahdettuja uunijuureksia, sekä spagetti bolognesea. Aika varmoja.

Tänään vuorollani päätin pitää kesäisen perinneruokapäivän. Meillä on muutenkin ollut viimeaikoina paljon keittoja ja mikäs olisikaan kesäisempää, kuin kunnon kalakeitto (kaurakermalla) :D

Menu koostui Itä-Suomalaisesta ohraryynirieskasta (taivaallista), tillihölskytyskurkusta (Pienimmän lempparit), Mumman salaatista (voi lapsuus), sekä siitä kalakeitosta. Retroa kunnioittaen jälkkäriksi ipanat lapioivat naamariin mansikka-raparperikiisseliä. Me aikuiset muuta, mutta palataan siihen huomenna.


Ohraryynirieska (pellillinen)

1l piimää
2dl rikottuja ohrasuurimoita
1tl suolaa
1dl puurohiutaleita
1 muna
2dl jauhoja

Kaada piimä ja suurimot kulhoon ja anna turvota yön yli jääkaapissa. Sekoita mukaan muut ainekset, kaada uuninpellille leivinpaperin päälle ja 225c 30-40min. Tämä on oikeasti superhelppo ja tosi maukas! Piimän happamuus tuo siihen sitä jotain.


Tillihölskytyskurkut

1 kurkku (kesällä tietysti avomaalta)
tilliä, etikkaa, sokeria

Kuori kurkku/kurkut ja viipaloi kannelliseen, tiiviiseen rasiaan. Lisää mukaan kourallinen revittyä tilliä, sekä 1-2 rkl väkiviinaetikkaa ja noin 1tl sokeria. Kansi kiinni, oikein rivakkaat ravistukset ja myös mielellään yön yli jääkaappiin maustumaan. Kannattaa maistella ja kokeilla omaan makuun sopivan liemisekoituksen, sillä etikan mausta kaikki eivät pidä.


Mumman salaatti

1 keräsalaattikerä
1 kurkku
3 kananmunaa keitettynä
1prk kuohukermaa
Etikkaa, sinappia, sokeria, suolaa

Keitä kananmunat koviksi. Pese salatti ja kurkku, sekä pilko ne astiaan. Erottele munista keltuainen ja valkuainen. Valkuaiset astiaan salaatin sekaan ja keltuaiset hienonnettuna kastikkeeseen. Sekoita kastikkeen ainekset, eli hyvin löysä kermavaahto, n. 1tl sinappia, etikka ja keltuaiset. Mausta suolalla ja sokerilla. Tämän maku kuuluu olla hieman sellainen hapanimelä, mutta taas sinulle sopivan sekoituksen löydät maistelemalla.


Allergisen kermainen ja pikainen kalakeitto

½pss pakasteperunasuikaleita (ei perunasipulia vaan pelkkiä suuria suikaleita)
1pkt pakasteseitä (tai muuta kalaa)
3-4 porkkanaa kuorittuna ja pilkottuna
2 kalafondikuutiota
Vettä niin, että homma peittyy
1prk kaurakermaa
paljon tilliä

Kalakeiton valmistusta lienee turha tähän alkaa kirjoittamaan, kaikki sekaisin vaan :) Tämä on nopea, sillä ohuet porkkanat, sekä perunasuikaleet kypsyvät pikaisesti. Alusta loppuun noin 30min.


Mansikka-raparperikiisseli

0,5l raparperia
2dl mansikoita
5dl mansikkamehua
hyppysellinen suolaa (ihan superpieni määrä)

Keitä raparperi pehmeäksi mansikkamehussa, lisää mansikat ja suurusta perunajauhoilla paketin ohjeen mukaan. Kaada laakeaan astiaan jäähtymään ja ripottele pinnalle sokeria kalvon estämiseksi. Itse syön tämän aina maidon kera sokerittomana, mutta lapsille lisään sitä sokeria vähän jos valittavat happamuudesta.
Niille tiedoksi jotka suolaa ihmettelevät, niin kerrottakoon sen leikkaavan pois vetisen maun. Kokeilkaa jos ette ennen ole kiisselissä kokeilleet!


Aurinkoista päivää!

2 kommenttia:

  1. Ihana idea tuo ruokatorstai! :) Kivan raikkaita kuvia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)
      Suosittelen kyllä tätä! Isommassa porukassa vuoro kiertää vielä pidempään ja voidaan myös sopia nyyttäreistä :)

      Poista

Kiitos kivasta viestistä ♥