perjantai 1. elokuuta 2014

Kukkia, kyntiilöitä, fiiliksiä ja gluteenittomuutta.

Ihan ensiksi haluan kiittää teitä kaikkia, jotka annoitte tuttivinkkejä edelliseen postaukseen! Ne tulivat kyllä tarpeen ja lähdetään niiden pohjilta sitten kohti tutittomuutta. Ja nyt kun asiasta on mustaa valkoisella, on se pakko toteuttaa :) Lisää vinkkejä saa toki antaa, veikkaan että jokainen niistä tulee tarpeeseen ja vastailenkin myös nuo kommentit pois kuleksimasta, sillä kommenttiboksi on mun aarrearkku.

Samoin haluan kiittää niistä kaikista gluteenitonta elämää koskevista kommenteista. Nyt on nimittäin kohta kaksi viikkoa takana ja ajattelin kerätä teille vähän omia fiiliksiä siitä :)


Kun ensimmäinen viikko oli suurinpiirtein gluteenitonta paketissa, aloin huomata hieman muutoksia. En suuria, kokonaisvaltaisia ahaa-elämyksiä, vaan pieniä juttuja. Ensinnäkin lähdin hakemaan tällä parempaa terveyttä, se oli ykkösprioriteetti. Minulla on IBS, laktoosi-intoleranssi ja colitis ulcerosa diagnosoitu ja kieltämättä elämä näiden kaikkien kanssa on aika hankalaa. 

Olen saanut erilaisia ruokavalio-ohjeita, jotka aikalailla perustuvat siihen, että ruis pois, vahvat vihreät pois, sekä rasvaisuus myös. Ja tietysti laktoosi. Ja nyt vasta ensimmäisen kerran huomaan, että vatsani voi hyvin! Ei kramppeja, ei poltetta. Ei jatkuvaa käymistilaa tai muitakaan oireita. Viime maanantaina oikein hämmästelin, kun tajusin yhtäkkiä että vatsahan ei ole vaivannut moneen päivään!

Plussana tietysti se, että vatsa on litistynyt aivan silmissä! Murukin kysyi, että vedätkö vatsaa sisään ja tänään sain kommentin, että alkaa vatsalihakset taas näkymään :) Oi, onnea!


Tällä hetkellä en koe, että olisin joutunut millään tavalla luopumaan mistään. Leipää syön ehkä hieman vähemmän, olen korvannut sen enemmän marjoilla, kasviksilla ja erilaisilla salaateilla. Kerran olen tässä kahden viikon aikana kokannut pastaa ja silloin itse söin riisinuudeleita. Huomenna olisi bolognesepäivä ja hankin nyt ensimmäiset gluteenittomat pastat. Keitän itselleni, muu perhe syö edelleen tavallista.

Pizzalla käytiin perjantaina, sain gluteenitonta. Ravintolassa on lähestulkoon joka paikassa ollut vaihtoehtona jotain gluteenitonta saatavilla. Käymme myös toimistoporukan kanssa lounaalla ulkona ja olen aina löytänyt sellaista syötävää, etten koe joutuneeni tekemään minkäänlaisia kompromisseja.

Mitä sitten kaipaan? Täytekakkua ja avocadopastaa. Puuroa ja muroja. Mysliä. No nämähän on kaikki tehtävissä ja pikkuhiljaa opettelen.


Koekeittiössä valmistui eilen myös ensimmäinen tarkoituksella gluteeniton leipomus. Onhan noita ollut mm. popcornkakku, mutta tässä pitikin sitten jo käyttää jauhoja.

Vähän aluksi jännitti, sillä olen kuullut gluteenittomien jauhojen käyttäytyvän eri tavalla. Mutta oppia ikä kaikki :) Pohja onnistui loistavasti, vaikka jopa vähän sovelsin ohjetta. Meillä kun nyt koko porukalle sopiva täytyy olla gluteeniton, maidoton, munaton ja soijaton. Lisän tuo vielä pienimmän muut rajoitteet..

Minulla on muuten ollut nyt aika-ajoin vähän mieli maassa, joten leipominenkin vähän piristi. Piristi myös siivous, järjestely, kynttilät ja tuoreet kukat. Syy tähän on ollut ipanoiden toraisuus, sekä kaikkien samanaikainen uhma.

Kun samaan porukkaan laittaa esiteinin, eskariuhman ja kaksivuotiaan alkaa pikkuhiljaa olemaan valmis antennille :D Aamusta iltaan kamalaa taistelua toistensa kanssa ja suunsoitto vielä kaupan päälle.. Mutta tosiaan nyt on parempi! Ja oikeasti.. Ei ole mitään, mihin kunnon hammasharjasiivous ei auttaisi.


Marjapiiras
(erittäin vähägluteeninen, maidoton, munaton, soijaton)

Pohja:

100g sinistä keijua
1 dl fariinisokeria
2 1/2 dl gluteenitonta jauhoseosta (sunnuntai)
1tl leivinjauhetta

Vaahdota rasva ja sokeri, lisää muut aiheet ja sekoita niin, että taikinasta tulee suht kiinteä, vaikka murumainen onkin. Painele käsin vuoan pohjalle, itse käytin leivinpaperia vielä välissä, ettei tartu liikaa ja murene.

Täyte:

Marjoja maun mukaan (punaherukoita)
n. 1dl vanilja kaurajugurttia
1rkl perunajauhoja
vaniljasokeria/vaniljauutetta

Kaada marjat pohjan päälle ja sekoita muut aineet keskenään. Kaada kastikkeeksi. 

Uuni 200c noin 30min.


Punaherukoista johtuen piiras on aika hapan, mutta toisaalta pohja on hyvinkin makea ja toffeinen. Esimerkiksi mustikoilla tämä on taas paljon makeampi :)

Piirakka on maistatettu itsellä (nam), Murulla (ok), Pienimmällä (liian hapan), Tirpalla (saanko lisää) ja naapurilla (hyvää), joten uskallan tämän ohjeen nyt julkaista. Kokeilkaa ihmeessä!

Edelleen kaikki gluteenittomat vinkit ja kokemukset ovat tervetulleita, mutta nyt siirryn viikonlopun viettoon.. Ihanaa viikonloppua teille!

ps. Maija K! huomasithan, että olen sinua etsinyt arvonnan voittajana!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kivasta viestistä ♥