lauantai 13. syyskuuta 2014

Syyskotia ja pöytäliinapohdintoja.

Käytättekö te pöytäliinoja? Siis erityisesti lapsiperheet.

Ystäväni kysyi minulta tässä yksi päivä, että onko meillä pellavaliinaa ja onhan meillä! Miksi se on siis useimmin kaapissa kuin pöydällä? Ja kun se on pöydällä, nostetaan reunat tieltä pois kun lapset syö.

Toisaalta pidän ihan vietävästi pöydän puhtaasta, valkoisesta pinnasta. Toisaalta taas sen haluaisi peittää pehmeän tekstiilin syleilyyn.

Kerniliinojakin meillä on joskus ollut ja ne kieltämättä toimii huomattavasti paremmin, kuin nämä aremmat materiaalit. Mutta pellavahan paranee jokaisella pesulla, niin ja kutistuu..

Tykkään silti kovasti shabbysta fiiliksestä, minkä tuo tuo.


Valkoisessa liinassa ei taida edes se kerni auttaa, spagetti bolognese on pinnassa jäädäkseen. Ja vaikka kuinka yrittäisi uskotella itselleen, että kuvio menisi polka dotista peli on siinä vaiheessa menetetty.

Entäs erilaiset tabletit sitten? Meillähän oli sellaiset ikean pyöreät vesihyasinttitabletit joskus. Aivan ihanat ja niin kauniit. Kun ne olivat imeneet pari lasillista maitoa sisäänsä, ei enää ihan niin ihanat. Pestävät ja kestävät siis. Kieltämättä nuo kriteerit täyttävät tabletit tuo mielikuvan lapsuuden perhepäivähoidon kirkuvan punaisista muovisista. Jos perhepäivähoitaja niitä käytti, homma toiminee?

Kaitaliinakin voisi olla vaihtoehto noiden kahden väliltä ja voihan sen tabletin laittaa liinan päällekin aina ruokailun ajaksi.

Miten te teette? Onko liina pöydässä vain sunnuntaisin ja muina päiväinä puuro rapsutellaan lastalla irti pöydästä?


Niin tai näin, laitoin liinan pöydälle. Suojelin sitä lapsilta ja kestihän se puhtaana jopa neljä päivää! ..kunnes allekirjoittanut kaatoi siihen ensin kauramaidot ja myöhemmin punajuurta. Ehkä liinaa pitäisikin suojella minulta :)


17 kommenttia:

 1. Meillä ei oo liinoja, juurikin mainitsemistasi syistä! Meidän pöytä on kyllä kaunis ihan paljaaltaankin. Yritän tuodan vähän tunnelmaa kynttilällä ja kukalla! Mulla on muuten ongelma, meidän pöytä on kokoa 140 x 140 , mistähän siihen löytyisi edes riittävän iso liina. Jos nyt käytetään liinaa, on se kaitaliina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainiin, teillähän olikin se neliönmallinen! Haaveilin aikoinaan sellaisesta ja vanhoilla naapureilla (identinen asunto) kävinkin katsomassa, miten se toimi tilassa :)
   Varmaan ainoa keino on hankkia kangasta ja surautella, mutta sähän tykkäätkin diystä :)

   Poista
  2. joo, tykkään DIY:stä, mutta en todellakaan osaa ommella. Enkä omista edes ompelukonetta :D

   Poista
 2. Kaunis liina ja ihanat kuvat <3

  VastaaPoista
 3. Meillä liinat on kaapissa. Pöytä rapsutetaan puhtaaksi kerran päivässä, kun pahin sotkija on iltapuuron syönyt. Varsinkin nyt syksyllä olen kaivannut valkoisen pöydän päälle tunnelmaa luovaa liinaa, mutta ei se kauaa kauniilta meidän käytössä näyttäisi.

  Meillä siis pöytäliinat otetaan kaapista näytille ainoastaan juhlapäivänä ja vielä samana päivänä ne laskotetaan takaisin kaappiin (toki tarvittaessa pesun kautta).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus sitä miettii, että mitäs sitten jos likaantuu. Eikun pesuun vaan!
   Se vaan, että liina pitäisi pestä about 20 kertaa päivässä :D

   Valkoinen pöytä on aina kaunis :)

   Poista
 4. Meillä on pöytäliina aina, kun sellainen on puhtaana. Ne eivät vain tuppaa pääsemään pyykkikorista pesuun kovin tiheästi. Meillä on pari vahakankaista, jotka on kyllä käteviä, kun voi pyyhkiä rätillä, mutta ei niistäkään tosiaan kaikki lähde edes pesussa. Lisäksi tavallisia liinoja on käytössä yksi kesäinen ja toinen jouluun soveltuva. Kyllä niitä kaksi aikuistakin sotkee, mutta harvoin kovin pahasti. Suurempi ongelma on kissa, joka saattaa vauhdissa kiskaista liinan ja kaiken sen päällä olevan mukaansa. Tabletteja meillä on muutama kankainen, mutta en oikein tykkää niistä, eivätkä ne ole kovin käytännölliset. Ehkä, jos olisi nätimpi pöytä, tuo nykyinen on hankittu tarpeeseen, eikä ole vielä tullut vaihdettua. Pellavaliinakin on saatu joskus lahjaksi, mutta se ei ole päässyt ikinä pöytään. En itse jotenkin osaa nähdä sitä modernina tai edes kovin kauniina, tuo mieleen liiaksi isovanhempien joulupöydän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auts!
   Kissa nyt tästä yhtölöstä vielä puuttuisi :D

   Liinat ja sisustukset ovat niin erilaisia. Sama liina yhdessä ympäristössä voi olla ihan erilainen, kuin toisessa. Kokeile rohkeasti :)

   Poista
 5. Aika harvoin kokoliina käytössä(ei ole lapsia) mutta kaitaliina ja tabletit sitäkin enemmän :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaitaliinat ovat kyllä siitä hyviä, että ipanoiden kohdilta ne on superhelppo siirtää sivuun :)
   Tabletitkin on kivoja, mutta niitäkin on niin miljoona erilaista, että pitäisi vaan miettiä mikä sopii silmään ja on vielä käytännöllinenkin!

   Poista
 6. meillä on kankaiset tabletit, ja yleensä kerran viikossa pyöräytän ne pesukoneessa. säästyy usein pöydän pyyhkimiseltäkin kun käyttää niitä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on tällä hetkellä pari muovista ikean versiota lapsille tai enemmänkin esimerkiksi muovailuun. Kankaisia onkin varmaan paljon kivoja, pysyykö ne paikoillaan?

   Poista
 7. minulla kaksi ihanaa pöytäliinaa. molemmat ovat vuosimallia -50 luvulta, peritty mummolta. toinen pellava-silkkiä toinen pellavaa, kauniit pitsireunukset mukana. vieraat ovat ihastelleet, mistä nuo ovat! kohta kirppikselle tai johonkin muualle menevät kun perijöitä ei ole :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi harmi!
   Liinat kyllä kuulostavat kauniilta.. Toivotaan, että niille löytyy vielä jatkokäyttäjä jostain :)

   Poista
 8. Tuo liina! <3 Ja nämä tunnelmat! <3

  VastaaPoista

Kiitos kivasta viestistä ♥