perjantai 3. lokakuuta 2014

Gluteeniton mysli ja niitä kuulumisia.

Olen varmasti blogihistorian aikana tehnyt mysliä itse aikaisemminkin, mutta en usko sen päätyneen koskaan tänne saakka. Mysli kuuluu luonnollisena osana normaaliin ruokavaliooni, mutta omaan suuhun sopivaa valmista, gluteenitonta en ole oikein löytänyt.

Keräsin teille alle esimerkin, kuinka helppoa myslin teko oikeasti onkaan ja miten erilaisia makuja siihen pystyy yhdistämään halutessaan. Itsetehty on myös siitä turvallinen, että tiedät varmasti sen sisältämät ainesosat, lisäaineineen päivineen.

Myslin voi vain sekoittaa tai vaihtoehtoisesti paahtaa uunissa. Sen voi makeuttaa esimerkiksi intiaanisokerilla tai hunajalla. Jälkimmäinen vaatii kyllä uunin kaverikseen.

Tähän allaolevaan en laittanut mitään makeutusta, sillä voihan sen vielä omaan kippoonkin lisätä. Loppupeleissä jätin myös karpalon ja kaakaonibsit pois. Jestas, että siitä tulikin hyvää!

Kaneli antaa parhaat arominsa hetken uunissa käytyään. Ja nämä hedelmät ja marjathan lisätään vasta uunin jälkeen.


Kotikutoinen gluteeniton herkkumysli

Hiutaleseosta tai vain yhtä lajiketta
Kookoshiutaleita
Lempipähkinöitäsi
Kanelia 
Kuivattua omenaa

Sekoita keskenään ja paahda uunissa halutessasi. Jos paahdat, lisää omput vasta uunin jälkeen.

Maku ja tuoksu onkin uskomattoman herkullinen!


Gluteenitonta ruokavalioa on nyt takana hieman yli kaksi kuukautta. Mikä on muuttunut? Moni sanoo, että ihon kunnossa on tapahtunut hurja muutos. Omalla kohdallani en oikeastaan huomaa tätä, ellei ihon sävyä ja heleyttä lasketa. Sen sijaan post kolkyt akne alkaa nostaa päätään ja en oikeasti tiedä mitä sen kanssa tekisin.

Kasvoissa on sellaisia hurjan kipeitä ihonalaisia kraatereita, joita on aivan mahdoton ronklata pois. Myös epäpuhtaudet ovat lisääntyneet. En usko kuitenkaan, että tällä on tekemistä gluteenittomuuden kanssa ja voisin palata siihen toisella kertaa.

Mutta tosiaan sain tuttavaltani kommentin, että ainakin ihossa on näkyvä muutos! Nimenomaan sävyssä ja värin tasaisuudessa. Poissa on harmaus ja tunkkaisuus. Hyvä niin!

Entäs vatsa sitten? Edelleen allekirjoitan suurimman osan vaivoistani johtuneen gluteenista tai vaihtoehtoisesti vehnästä. Hiilareita en ole missään tapauksessa jättänyt pois, vaan leipää sun muuta menee ihan entiset määrät.

En ole vielä uskaltanut kokeilla, mitä tapahtuu jos syön koeaterian. Se tulee väistämättä vastaan jossain vaiheessa. Lääkärini kanssa en myöskään ole keskustellut vielä asiasta, sen sijaan Pienimmän allergiakuviot ovat olleet hyvinkin pöydällä.

Olenko lipsunut? 120% en. En vain uskalla.

Minusta on myös ollut kiva saada palautetta tästä ja kokemuksia myös siitä, miten oma gluteenittomuuteni on inspiroinut toisia myös ryhtymään siihen. Pienimmän äitiporukassa tästä juteltiin paljonkin.

Tänään ajattelin tilata gluteenittoman pizzan ja väijyä sen kanssa illan Vain Elämää -jakson. Punaviiniä tietty lasillinen, eihän nyt pizzaa voi ilmankaan syödä. Treenit jääköön tältä päivältä, sillä takaraivossa kummittelee flunssanpoikanen. Nyt on kyllä tosi huono hetki sille, joten huspois! Viikonloppuna on kuudet kuvaukset ja Muru leikataan maanantaina. Sovitaanko siis nuha sellainen juttu, että tule viikon päästä uudelleen jos on pakko..

Iloa viikonloppuusi!


(kaikki mysliin tarvittavat ainekset saatu punnitse ja säästä tikkurilasta)

6 kommenttia:

 1. Minun on pitänyt jo aiemminki kommentoida, että meillä mies löysi elämään helpotuksen aloittamalla gluteenittoman ruokavalion. Nyt on jo seitsemän vuotta takana ja maha ollut paljon parempana ja sen myötä mieli myös. Nykyään lähes kaikelle löytyy gluteenittomia korvikkeita ja leipominenkin on helppoa - tosin pullaa en ole viitsinyt edes yrittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa kuulla näitä onnistumisia :) !!
   Olen kyllä täysin samaa mieltä, että gluteeniton korvike on tosi helppoa löytää ja se mille ei löydä, sitä ei tarvita :D
   Ainoa, mikä harmittaa, on se, että gluteenittomuudesta sakotetaan joissain paikoissa. Lyödään usean euron lisämaksu, vaikka varmasti katteet on jo muutenkin kohdillaan. Näissä tapauksissa olen äänestänyt jaloillani, enkä ostanut sieltä sitten mitään muutakaan.
   mm. mäkkäri on loistava ja classic pizza myös, heillä ei sakoteta :)

   Poista
 2. Kiitos kivasta myslivinkistä. Pitkään gluteenittomalla ruokavaliolla olleena aina välillä tulee unohdus kokeilla jotain uutta kivaa. :) Muistathan että muutokseen saattaa mennä puolikin vuotta että se on täysin kunnossa. Myös koeaterian jälkeen on pitkään tunne että maha ei voi hyvin, mutta sekinhän täytyy kyllä kokeilla. Tsemppii ruokavaliomuutokseen ja toivotaan mitä parhainta tulosta. Mielenkiinnolla odotan tulevaisuudessa lisää ohjeita tänne, josko niistä saattaisi löytyä taas uusia juttuja itselle. Oman blogini reseptipuoltakin täytyis muistaa joskus päivittää, hups. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos tuli käyttöön :)
   Itsekin tykkään aina noista uusista vinkeitä, joskus sitä ei aina edes tule itse kaikkea ajatelleeksi.
   Kävin muuten vastavierailulla, täytyy tuota reseptiikkaa kahlatakin paremmin vielä!

   Poista
 3. @Hansuli: Kannattaa kokeilla gluteenitonta pullan leipomista, helppoa kuin mikä. Tein pari viikkoa sitten munkkejakin.
  Varsinaiseen aiheeseen, itsekin olen tehnyt monet myslit. Kiinnostaa tuo sinun pohjaseoksesi eli siinä on siis tattarihiutaleita, mutta missä muodossa on quinoa ja hirssi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pohjaseoksessa kaikki on hiutaleina :)

   Pullaa en muuten ole itsekään leiponut :D

   Poista

Kiitos kivasta viestistä ♥