sunnuntai 16. marraskuuta 2014

Pitääkö leipä unohtaa?

Melkein yhtä usein, kun minulta kysytään instassa näkyvistä aamujugurteistani, kysytään gluteenittomasta leivästä. Monellehan leipä maistuu, eikä siitä halua luopua. No ei tarvitsekaan :)

Jos ostan valmiita leipiä kaupasta, suosin pakasteesta löytyviä sämpylöitä. Esimerkiksi provenan kaura-porkkanat ovat superhyviä. Toinen herkku on olisikohan ollut punaisessa pussissa ihan nimellä aamiaissämpylä.

Otan aina yhden ja sulatan sen joko paahtimessa tai mikrossa.


Gluteeniton leipä on kieltämättä hinnoissaan ja itse tekemällä säästää tässäkin tapauksessa. Ihan alusta saakka en ole lähtenyt leipomaan, siihen ei vielä taidot, eikä tieto riitä. Mutta näistä jauhoseoksista tykkään tosi paljon Finaxin kauraleivästä.

Teen kerralla yhden tölkin, josta tulee kaksi vuokaleipää. Valmiit leivät viipaloin pakastimeen, josta taas yksi viipale kerrallaan sulatan. Helppoa kuin heinän teko (onko se muuten helppoa?) ja säästää edes jonkin verran.

Kaadan tölkin jauhot kitchen aidiin ja vettä perään. Vaivaus viisi minuuttia ja ohjeesta poiketen lusikoin valmiin taikinan suoraan vuokiin. En siis muotoile näitä erikseen. Kyllä muoto löytyy, kun jättää kohoamaan, uskokaa vaan :)

Toinen leipä, mistä pidän paljon on rainbown tummempi näkkäri. Sitä vaaleaa en ole edes maistanut. Näillä muutamalla pärjää oikeasti paremmin kuin hyvin ja ovat vielä maukkaitakin.

Jos teillä on jotain hyviä gluteenittomia  leipävinkkejä niin otan ilolla vastaan!


8 kommenttia:

  1. Minulla on tapana muotoilla tuosta leipä ja paistaa ilman vuokaa, mielestäni helppoa ja hyvännäköinenkin. :)
    Semperin maalaisleipä jauhoseos on melkein yhtä helppo. Vain öljy pitää lisätä. Ja hyvää sekin.
    Pakasteleivistä en itse ole löytänyt suosikkia, mutta lapset tykkäävät tuosta mainitsemastasi porkkanasämpylät.
    Se vaaleampi rainbow näkkäri on kyllä hyvää, eikä ole ihan niin kovaa kuin se tummempi.
    Todella vähän syön valmiita gluteenittomia leipiä, itse tulee tehtyä sämpylöitä usein.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No siitä kyllä tulee upea jos muotoilee käsin, sellainen rustiikkinen. Itse olen vain kovin arka käsittelemään tuota gluteenitonta taikinaa..

      Sitä vaaleaa näkkäriä täytyykin ostaa seuraavaksi!

      Poista
  2. Tämmöisen helpon ja nopean löysi jostakin: 5dl kaurahiutaleita, 1dl kauralesettä, 1tl suolaa, 1tl soodaa, 2dl maitoa, 1prk rahkaa, 1,5dl raejuustoa. Sekoita kaikki aineet sekaisin ja lusikoi/painele pellille sopivan kokoisia leipäsiä ja paista 250asteessa 10min. Tulee tosi herkullisia ja on tosiaan nopea tehdä vaikka aamupalabrunssille:)

    VastaaPoista
  3. Meillä tehdään ihan samalla lailla eli otetaan aina yksi annos pakkasesta. Saapahan lapsi tuoretta leipää eikä tarvitse pelätä kalliin tuotteen pilaantumista.

    VastaaPoista
  4. Tattaririeska on hurjan hyvää varsinkin tuoreelta uunissa. Pikkuveli söi sitä innolla jo silloin, kun vielä söi gluteenileipää. (mulla on testein todettu vilja-allergia - ja veli epäilee kanssa) Me ollaan muunneltu reseptiä niin, että siihen tulee 1-2 rkl pellavansiemen rouhetta, mikä tekee taikinasta jotenkin kuohkeampaa ja mureampaa. Meidän versiossa käytetään piimää ja öljyä sulan rasvan sijaan. Taikinaan voi vaihtaa osan hiutaleista tattarijauhoihin.

    Ohje: http://www.myllynparas.fi/suomi/reseptit/suolaiset_leivonnaiset/rieskat_ja_teeleivat/tattaririeskat/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä :) Täytyykin tutustua tarkemmin!

      Poista

Kiitos kivasta viestistä ♥