maanantai 19. tammikuuta 2015

Turvallisempi arki.

Olen siitä vähän erikoinen äiti, etten oikeastaan ole juurikaan siirrellyt myrkkyjä pois lasten ulottuvilta. Eiväthän ne nyt sentään nenän edessä ole, mutta konetiskiaine löytyy ihan lukitsemattomasta roskiskaapista ja viemärivillet allaskaapista.

Alusta asti olen kyllä ilmoittanut, että niihin ei sitten kosketa. Ja myös kertonut, miksi ei.

Kynttilöitäkin olen polttanut, sanonut vaan ettei siihen sitten mennä. Ja jälleen, miksi ei.

Lääkkeetkään eivät ole lukitussa kaapissa, toki aikuisenkin pitää vähän nähdä vaivaa ne saadakseen. Toisaalta lapsille on alusta saakka opetettu, että miksi niitä ei sovi ottaa. Tänä päivänäkään ei pöydältä häviä vitamiinit, eikä muuten äidin makeutusaineetkaan :D


Minusta paras vahinkojen ja onnettomuuksien ennaltaehkäisy ei siis ole lainkaan se, että lapsilta pimitetään nämä jutut, vaan se, että heille selitetään mistä on kyse.

Yksi hurjan tärkeä juttu, mikä meillä on myös käytössä on aika ajoin tapahtuva tenttaaminen. Mitäs sitten jos tapahtuu? Olemme soittaneet leikkipuhelimella hätäkeskukseen ja opetelleet, mitä sinne kuuluu sanoa. Lapset osaavat kertoa osoitteensa tarvittaessa.

Kun Pienin oli ihan vauva, jännitin kovasti portaissa kulkemista hänen kanssaan. Silloin kävin lasten kanssa myös läpi sen, että jos äiti kaatuu portaissa, täytyy soittaa. Piti vielä erikseen mainita, että meillä on ihan pieni vauva.

Laukussa minulla on aina pieni ea-pakki. Lähinnä nyt laastarit ja puhdistusaineet, ihan vaan varuilta, sillä varsinkin kesällä näiden kanssa saa olla helisemässä :)


Onneksemme emme ole koskaan joutuneet testaamaan taitojamme tosipaikan tullen, uskon silti että he osaisivat toimia oikein.

Kansallista 112 -päivää vietetään 11.2.2015 ja aiheeseen liittyviä tapahtumia järjestetään ympäri Suomen koko viikon 7 ajan. Tapahtuman kotisivuilta voit käydä katsomassa aikataulun ja löytää teille sopivat tapahtumat. Mukana menossa koko perheelle on mm. poliisi ja pelastuslaitos esittelemässä kalustoaan.

Miten te huolehditte arjen turvallisuudesta? Uskotteko piilottamiseen vai asioiden selittämiseen?

http://www.blogirinki.fi/

21 kommenttia:

 1. Juuri samoin ajattelen. En tosin ole opettanut lapsia soittamaan hätänumeroon ja laastaritkin uupuvat laukusta, mutta sitähän voisimme alkaa opettelemaan. Leppoisaa viikkoa =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että löytyy yhtä "huolettomia" äitejä kuin minäkin, vaikka taidan kyllä loppupeleissä olla kaikkea muuta kuin sellainen :D

   Kivaa viikkoa sinnekin!

   Poista
 2. Mulla on myös pesuaineet jne lukitsemattomassa roskiskaapissa, aivan kuten lääkkeetkin. Musta on tosiaan hyvä selittää lapselle mitä ei saa ottaa ja minkä takia, että lapsi oppii ymmärtämään sen.
  Oon kovasti yrittänyt löytää jonkun kivan ea-pakkauksen kotiin ja tulevaisuudessa myös autoon, mutta näemmä pitää kyhätä sellainen itse. Uskon että osaan toimia jos lapselle jokin onnettomuus tai haaveri sattuu (ea kurssin suorittanut), mutta pitää tulevaisuudessa varmistaa että myös lapsi tietää kuinka toimia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse olen kerran joutunut kolaritilanteessa (silminnäkijä) toimimaan ja soittamaan ambulanssin, silloin huomasin että osaan toimia enkä ainakaan siinä tapauksessa joutunut paniikkiin. Toivotaan, että siis lapsillakin se järki tulisi ensin :)

   Juuri näin stockalla alessa ivana helsingin upeita pieniä ea-pakkeja, ainakin jumbossa oli!
   (jos olet täältäpäin)

   Poista
 3. Meillä on nostettu ylemmäksi pesuaineet ihan sen takia, että pienempi ei vielä ymmärrä selityksiä :) Vanhempi 4v puolestaan osaa kertoa osoitteensa ja hätäpuhelun kulkua ollaan käyty läpi kun erään lasten kirjan takana oli siihen ohjeet :) Meillä vasta soi palohälytin ja poika heti osasi sanoa, että täällä palaa, pitää mennä ulos! Jotain on jäänyt näemmä opista päähänkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja sitten on niitä, joiden mielestä pesuaineet on yksinkertaisesti ruokaa :D
   Itse söin fairya lapsena (sitä vaahtoa), koska se nyt vaan sattui olemaan yksinkertaisesti herkullista..

   Nuo kirjat ovat kyllä loistavia tapoja opettaa :)

   Poista
 4. Me päästiin testaamaan ihan tosi toimissa hätäkeskuskeen soittamista, kun kuopus1v löysi isoveljen nallekarkit ja ihan Oikeasti meinasi tukehtua.
  Esikoinen soitti hätäkeskukseen juuri niinkuin oltiin opetettu. Oma nimi, osoite ja mitä on tapahtunut. Tässä tapauksessa isoveli kertoi "mun pikkuveli söi mun namia ja nyt se tukehtuu, äiti yrittää pitää sitä pää alaspäin eikä voi puhua".
  Toimi selkeästi, eikä mennä paniikkiin, vaikka olisi tosi kyseessä ja kuunteli mitä hätäkeskus puhui, jotta pystyi antamaan minulle hätäkeskuksen neuvomia toimintaohjeita.

  Tässä tapauksessa hätäkeskus tajusi kiireellisyysasteen, reipas isoveli kertoi "veli on vähän sininen", kun hätäkeskus kysyi pienen potilaan vointia. Ambulanssi oli paikalla alle viiden minuutin pillit päällä ja silloin sekä minulla että isoveljellä tuli niin iso itku kun viimein sai päästää pienen ammattilaisen käsiin.

  ps. isoveljeä jäi vähän harmittamaan kun saatiin apu ambulanssista, mediheli oli nimittäin juuri noussut ilmaan ja oli matkalla vaikkakin myös hän fiksuna tajusi että tässä ei ollut leikistä kyse.

  pps. erityiskiitoksen tässä tapauksessa saavat ambulanssimiehet, jotka kehuivat esikoistani hänen toiminnastaan, tämä oli koko perheelle pelottava tilanne ja en tiedä olisinko itse osannut olla yhtään niin selkeä ja rauhallinen kuin kuitenkin niin pieni ekaluokkalaiseni tuolloin oli.

  Tämä tapahtuma pääsi molempien vauvakirjoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Upeaa toimintaa, kyllä tuollaisesta sietääkin olla ylpeä :)

   Poista
 5. Omat lapset (kohta 2 ja 5v) tuntuvat vielä niin pieniltä esim. hätänumeron opettamiseen. Vanhempi osaa kyllä sanoa osoitteen ja muutenkin pikkuhiljaa pikkuhiljaa. Olin esikoisen kanssa vielä tuota mieltä, että kielloilla ja neuvomisella mennään pesuaineiden ym kanssa. Mutta mutta. Tuo kuopus on toista maata. Fiksu kuin mikä ja mahdottoman omatoiminen. Jääkaappi ja ruokakaappi on pitänyt lukita. Kodinhoitohuoneen ovelle tuli portti. Kuopus kävi n.50 kertaa päivässä kissanhiekkalaatikolla. Oven kiinni laittaminen ei toiminut kissan vuoksi. Katsotaan, koska tuolle touhutoopelle uskaltaa antaa vähän "liekaa". Ja tästä huolimatta meillä ei ole kaikki "aikuisten jutut" lukkojen takana. Ainoastaan tarpeeksi korkealla ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, mä niin tiedän nuo tapaukset jotka roikkuvat vaikka kattolampusta :D

   Ehtivämmät tarvitsevat enemmän rajoitteita :)

   ps. päiväkodissa oli myös 112-päivänä askarreltu omat "kännykät" ja niillä harjoiteltu soittamaan ja toimimaan. kiva keino oppia leikin varjolla!

   Poista
 6. ei meilläkään ole mitään piiloteltu, tiskipesuaineet on aina olleet roskiskaapissa, fairy yms altaan reunalla, lattianpesuaineet, wcpesuaineet yms alakerran vessan hyllyllä ja pyykinpesuaineet pesutornin päällä. ainoa mikä on tarkoituksella nostettu ylemmäs, on ikkunanpesusuihke :D suihkupullon viehätystä en ole pystynyt käsittämään, mutta se purkki jotenkin tyhjenee aina leikeissä kerralla.
  /kippuralla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No onhan nyt suikupullosta kiva suihkia :D

   Poista
  2. mutta se tavallinen suihkupullo ei ole niin kiva, kun ikkunanpesuaine :,D

   Poista
 7. Meilläkin on lääkkeet, pesuaineet jne.ihan kaikkien käden ulottuvilla. Kynttilöitä poltetaan ja palohälytinkin on saatu soimaan ihan ruokaa laitettaessa ;)

  Lähisukulainen kuoli yllättäen kotiinsa ja lapsi oli vasta tarhaikäinen silloin, mutta siitä saakka on ajoittain puhuttumitä tehdä, jos aikuinen ei herääkään tai kaatuu pahasti tms. eli tarvitsee apua. Hätänumero, mutta myös lähisukulaiset on niitä mihin soitetaan, tai voi mennä naapuriin hakemaan aikuisen apuun. Lähisuku ja naapurit siis opetettu avuntarjoajiksi ekaluokkalaiselle myös silloin, jos vaikka avain on hävinnyt tai vanhemmat ei vastaa puhelimeen tms.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hui, kamala tapaus :(

   Joskus oli lankapuhelimissa nuo pikavalinnat, mutta saisikohan lapselle opetettua kännykkäänkin vastaavat..?

   Poista
 8. Kyllä meilläkin kaikki on ihan käden ulottuvilla. Lääkekaapissa on periaatteessa lukko, mutta avainhan siinä on paikoillaan ja lapset helposti sinne pääsisivät. Luotan valistamiseen ja opettamiseen; siihen ettei lapsilla mene sormi suuhun jos yöllä syttyykin tulipalo (nukkuvat yksin yläkerrassa), jos joku kaveri loukkaantuu tai aikuinen tarvitsee pikaisesti apua. Uskon siihen että harjoittelu auttaa tosipaikan tullen niin isoja kuin pieniäkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapset ovat yllättävän fiksuja toimimaan :)

   Meilläkin esikoinen totesi, että jos syttyy tulipalo, pitää mennä ulos. Tarkensin kyllä hänelle vielä pari juttua, mutta pääasia oli hallussa :)

   Poista
 9. Juu, täälläkin yksi huldahuoleton! Pesuaineet ovat roskiskaapissa ja lääkkeetkin hyllyllä kiipeillen käden ulottuvilla. Ollaan selitetty myös miksi ei saa koskea, toiminut tähän asti näillä isoilla, katsotaan kuinka käy tulevaisuudessa pienimmän kanssa. Mutta samalla linjalla jatketaan.. Täytyy antaa lapsille tunnustusta siitä että myös karkit ja keksit yms herkut on saaneet olla pöydällä ilman koskemista.
  Tuota hätänumeroon soittamista ei olla harjoiteltu, ehkä pitäisi! Osaavat onneksi sentään kertoa omat nimet ja muut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä muuten löytyy myös kaikki nuo keksit yms esillä :)
   Suurimman osan ajasta saavatkin olla rauhassa.. Erityisen esikoisen kanssa tässä on välillä vähän väännetty, kun ei ihan mennyt kaikki jakeluun noiden namien suhteen :D

   Poista
 10. Tää oli erittäin hyvä postaus !
  Itsekkin miettinyt juuri turvallisuuteen liittyvää postausta ! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jenni :)

   Tee ihmeessä! Näitä on mukava lukea muitakin :)

   Poista

Kiitos kivasta viestistä ♥