perjantai 6. helmikuuta 2015

Househunters.

Nyt kuulkaa omakotiasujat täällä kaivataan apuja, mielipiteitä, kokemuksia ja sen sellaisia. Olemme tähän mennessä asuneet vuokralla, omistusasunnossa ja asossa. Niistä on kokemuksia ja siis yhtiömuotoisesta asumisesta. Mites sitten omakotitalo.

Yhdessä on porakaivo, toinen on puutalo. On tiiliä ja kiviä. Suoraa sähköä (onko olemassa vinoa?), varaavaa takkaa. Oma tie tai jaettu. Oma jätevesiviemäröinti, rakennusoikeutta.. Kiinnityksiä, kaikenmoista!

Näissähän menee ihan sekaisin. Nyt kiinnostaisikin kuulla, mitä yllätyksiä teillä on tullut eteen talokaupoilla? Mihin kiinnititte huomiota, mihin ette? Mihin olisi pitänyt kiinnittää huomiota? Mitä tulee olla ja mitä ehdottomasti ei saa olla. 

Kuntotarkastuksia ja energiatodistuksia. Varainsiirtoveroja, tonttimaksuja.Yksi talo on arkkitehdin piirtämä, eikös ne kaikki ole?

Nämä kaikki pohjakuvat ovat taloista, joista olemme kiinnostuneita. Olemme listanneet plussia ja miinuksia, eri asiat kun on tärkeitä. Toisaalta yhdessä talossa saattaa sijainti olla plussaa, toisessa taas miinusta.

Jossain on rasitteita, toisessa saattaa olla rasitteena naapurit ;)

Onkohan siellä paljon lapsia lähistöllä?Phuuh! Minä ainakin menen näissä ihan sekaisin. Auttakaa siis naista ja perhettä mäessä :)


10 kommenttia:

 1. Haa tulipa ajankohtianen aihe! Yks ehdoton asia: jos olette ostamassa asuntoa mitä ette itse rakenna niin vaikka kohde olisi kuinka uusi niin käyttäkää paikan päällä asiansa osaavat homekoirat. Tätä moni pitää huuhaa juttuna, mutta itsellä on asiasta kokemusta ja itse asiassa kenellekään en suosittele vanhan talon ostamista enkä missään nimessä eteenkään ilman tuota koiratarkistusta.

  Lisäks kannattaa ottaa huomioon rakennusvuosi, tehdyt remontit, mahdolliset vesivahingot, rakennustyyli, millainen pohjarakenne talossa on (vanhat usein riskirakenteita) jnejne. Mulla riittäs tästä aiheesta juttua vaikka seittämän sivua ;))

  VastaaPoista
 2. Minä ainakin suosittelisin ihan käytännön kautta pahasti atooppisen lapsen äitinä, että kannattaa jo näyttövaiheessa ottaa lapsi mukaan talokierrokselle ja katsoa, että rupeaako lapsi reagoimaan talolle. Talvella kannattaa tietty vähän vähentää ulkovaatetusta. Meillä pari taloa on tippunut laskuista ihan sen takia pois, että lapsi on ruvennut seuraavana päivänä ihollaan reagoimaan talolle.

  Eihän kauhean "tekninen" vinkki, mutta eikös teilläkin ollut jotain herkkyyksiä lapsilla.

  Onnea talon metsästykseen!

  /Hanna

  VastaaPoista
 3. Tosi ajankohtainen aihe ja innolla odotan näitä tähän tulevia kommentteja! :)

  VastaaPoista
 4. Kerrostalosta omakotitaloon, been there, done that, got the t-shirt ;)

  Itse olen huomannut että nautin siitä että talo on hieman kauempana ytimestä ja pienen “kylän” edut ovat kyllä kiistämättömät ja lampaat evästämässä kauppamatkalla on pelkkää plussaa. Koska asumme moottoritien läheisyydessä, pääsen nykyisin joka paikkaan paljon nopeammin kuin asuessamme Tapiolassa ja aika meni ruuhkissa ja elämässä oli sellainen pieni stressisyke koko ajan päällä. Mielentila on nykyisin zen kun voimme käydä kaupoilla leppoisassa Porvoossa tai isossa ostoskeskuksessa, aina löytyy parkkipaikka ja lapset harrastavat puolella siitä hinnasta kuin aiemmin. Pienen paikan yllättävät edut osa yksi: Viereisen kaupungin musiikkiopisto järjestää soittotunnit lapsen koululla iltiksessä! Ei tsiisus säästettiin just pari tuntia arki-illoista –mii laikii.

  Mitä en ehkä ensiksi tajunnut: Mitä pidempi ajotie, sitä tärkeämpää miettiä kuka sen hoitaa/auraa = hanki talo johon ei johda oma/ kunnan omistuksessa oleva pieni ajoväylä koska jos et sinä sitä auraa aamu kuudelta niin ei kukaan muukaan. Talo ”ytimessä” takaa että tiet pidetään hyvin kunnossa talvella –väärin. Haja-asutusalueella yleensä paikallinen farmari hoitaa lumiset tiet traktorilla jo ennen kuin ehtii kissaa sanoa. Hoidettu kaunis piha jossa kasvaa vaikka mitä. Ei helvetti näitä risuja, nyt nuokin kuolee ja ei mulla riitä aika tähän kitkemiseen = laatoitettu piha ja pienet nurmialueet/kukkapenkit ei ole hassumpi vaihtoehto jos ei vaan kiinnosta. Ihana iso puuterassi pihalla! Jep, kiva siellä Suomen sateisessa kesäsäässä istua iltaa = hanki talo jossa on niin iso katettu terassi että siihen mahtuu grilli sekä 8 hengen pöytäryhmä ja nauti ulkona syömisestä koko kesä. Ruma pihavarasto kivan talon pihalla = varasto kun varasto, ne maksaa ihan törkeesti ja se on pakollinen eli ota vaikka se ruma ja tuunaa siitä kivempi. Naapurit vieressä on nou nou –ei aina. Naapurit vieressä ei haittaa, jos takapihan perällä ei ole naapuria. Rinteessä rakennetuissa taloissa naapurit ”ylä/alapuolella” ovat ”vähemmän läsnä” kuin ihan tasamaalla.

  VastaaPoista
 5. Pari sanaa lämmitysmuodoista; kun näin yhdellä näytöllä kahden kuukauden sähkölaskun (lämmitysmuotona sähkö) joka oli yli 600 euroa, meinasin pyörtyä tammiparketille = maalämpö kiitos. Varaava takka on aina plussaa mutta jos se takka ei varaa ja on kamala, sen voi aina vaihtaa. Isot ikkunat on kamala energiasyöppö. Niin olikin, joskus 20 vuotta sitten, kehitys kehitys kehitys. Kodinhoitohuone yläkerrassa makuuhuoneen vieressä –tottakai! Eikun ei kiitos = kodinhoitohuone ulko-oven viereen ja tätä puoltaa niin moni asia etten edes ala luetteloimaan. Vessa saunassa on tosi kätevä! No ei ole must ei kukaan halua katsoa saunaan oven läpi kun puoliso on kakkosella. Kyllä kaksi vessaa riittää -ei riitä, vessoja ei voi ikinä olla liikaa. Kaappejakaan ei voi olla liikaa mutta vaikka niitä olisi nolla, niin niitä saa aina Ikeasta lisää.

  Ihana talo ja iso tontti! Hmm, ei yhtään taloa vieressä eli ei yhtään kaveria lapsille vieressä = hanki talo joka on paikassa jossa lapset voivat kävellä kavereilleen, ihan oikeasti. Haittaako että kouluun mennään bussilla? Ei jos kaikki kaveritkin menevät sillä samalla bussilla. Plussat, lapsi ei marise kun joutuu kävelemään koulumatkat räntäsateessa ja tulee aina kuivana kotiin! Hiekkalaatikko pihalla on ihan pakollinen kun meillä on tää pikkunen. Onko? Se nuorinkin taapero leikkii siinä enää vuoden-kaksi mutta asutte talossa kymmenen, eli mieti pidemmälle, ajattele isommin.

  Kivitalo, meille aina se ykkösvaihtoehto. Sisätilat voivat olla minkälaiset vain mutta meidän perheessä toimii avarat tilat ja se ettei asunto ole sokkeloinen tai monessa kerroksessa. Kolme tasoa on eri asia käytännössä kuin kolme kerrosta. Älä mieti liikaa yksityiskohtia, rautakaupat elävät sillä että voit tehdä kodistasi juuri sellaisen kuin haluat. Eli mieti mitä voisit tehdä siitä mitä on.

  Kun talon ostaa, niin yleensä teetetään kattava kuntokartoitus riippumattomalla ammattilaisella. Sen maksaa yleensä puoliksi ostaja/myyjä ja tuloksien perusteella voi sopia vastuita tai säätää kauppahintaa. Koko talon ostaminen n hemmetin pelottavaa, siksi itse jätin homman ammattilaisille, kaupanteon ja kuntokartoituksen.


  Ps. tarvitset pidemmän imurin johdon kuin ikinä ennen kerrostalossa, minimi 10 m ! (Katso saisitko imurn välittäjältä -mieluummin se kuin ne LKV-mainosmukit)

  VastaaPoista
 6. Isossa perheessä jossa lasten vanhimman ja nuorimman ikäero on 12 vuotta on tärkeää että kaikille on tarvittaessa omaa rauhaa ja toisaalta riittävästi yhteistä tilaa. Parisuhteen kannalta (varsinkin kun talossa on teinejä) on tärkeä että vanhempien makuuhuone on erillään lastenhuoneista ja iso plussa että siitä pääsee suoraan pesuhuoneeseen ;) Nämä siis asioita joita kannattaa mielestäni pohjassa ottaa huomioon.

  Talviaikaan on ehkä parempi ostaa taloa kun silloin helposti huomaa kylmät lattiat yms vetokohdat, kannattaa kävellä sukkasillaan ympäriinsä ja tunnustella on jossain selvästi kylmempi kohta.

  VastaaPoista
 7. Me ostettiin viime vuoden lopulla okt. Ostettiin edullinen vähän kauempaa, kun haluamamme maksoi mansikoita.
  Saimme isolla rempalla einiinunelmatalosta sen meidän Kodin.
  Sähkölämmitys, kyllä. Maksaa! 270€ napsahti ekassa kuussa. Tosin takkaa ei käytetty lainkaan. Nyt odotan innolla uutta laskua kun ollaan lämmitetty joka pvä puilla ja patterit on väännetty pois päältä.
  Kuntotarkastus oli tehty aiemmin ja ei täällä kyllä kosteutta ollut, sen verran jouduttiin avaamaan rakenteita. Hyvä tuuri!
  Nenät kantsii olla kans näytöllä herkillä- ei nuhaa! ;)
  Kkn jätteenhoito meillä keskiuudellamaalla n. 20€. Kiinteistöveroa ei ole tullut vielä.
  Likakaivon tyhjennys 89€ ja nuohous 41€. Nämä kai vuotuisia maksuja..
  Jos vanhan talon ostaaniin usein huoneratkaisuihin ei pysty vaikuttaa, pitää tehdä omannäkösensä ja olla tyytyväinen mitä on. ;)

  VastaaPoista
 8. Täällä on kokemusta vain talon rakennuttamisesta, mutta muutamia juttuja, joihin ollaan oltu nyt vuoden asumisen jälkeen tyytyväisiä (asukkaina vanhempien lisäksi 1,5-vuotias lapsi ja koira):

  - Talon pohja on toimiva. Olisi ollut aika kamalaa huomata rakentamisen jälkeen, että se mikä toimi paperilla, ei toimi käytännössä. Esim. makkarit on omassa rauhassaan, ei lähellä ulko-ovia, kodonhoitohuonetta, keittiötä tai mölyävää teknistä tilaa.

  - 1-kerroksisuus on toiminut pienen lapsen kanssa, mutta toisaalta sitten kun lapsi on isompi, olisi kiva, jos olisi vähän enemmän omaa rauhaa ja esim. lastenhuoneet yläkerrassa. Meidän pohja antaa onneksi sen verran joustoa, että aikuisten makkari saadaan lasten makkareista erilleen, kunhan kasvavat. Näitä ei voi liikaa miettiä! Jos olette ostamassa 1-kerroksista taloa ja vieressä oleva talo on 2-kerroksinen, miettisin pihan yksityisyyttä ja sitä, miten kasvit antavat suojaa.

  -Kiinnittäisin huomiota myös esim. sähkörasioiden ja valaisinpaikkojen sijaintiin, koska niitä ei noin vain muutetakkaan. Keittiössä, vessoissa ja kylpytiloissa katselisin viemäreiden ja vesipisteiden sijainti

  - Sijainti: me päädyttiin vähän kauemmaksi keskustasta, mutta taajamaan, jossa on lähikauppa, päiväkoti jne.. Sijainti on osoittautunut ihan kympiksi, koska paikka sijaitsee pääkulkureittien varrella ja isoa tietä hurauttaa lähes joka paikkaan vartissa. Talo voisi olla mieluummin kadun loppupäässä, koska tässä alkupäässä liikennettä on enemmän. Ollaan kuitenkin tyytyväisiä siihen, että mikään katu ei sijoitu suoraan taloomme nähden: ei olisi kauhen mukava pimeällä, jos autojen valokeilat sokaisisivat lamppudiskon nukkuvan lapsen makkariin ;)

  - Lämmitysmuoto: Sähkölämmitteisessä talossa korostuu tulisijojen keskeinen sijainti ja toimivuus: esim. meillä pieneni tänä vuonna talvikuukausien sähkölasku useammalla kympillä, kun lämmitettiin takkaa joka päivä!

  - Tarkkaile naapurustoa: kovin eläkevoittoisella alueella lapsiperheenä tulee helposti orpo olo. Kavereita saa toki päivähoidosta ja koulusta, mutta olisihan se kiva, jos naapurustossa asuisi muitakin lapsiperheitä, joiden kanssa on muutakin yhteistä, kun yhteinen postilaatikkorivi :)

  - Kosteusvaurioiden kartoitus: Talon ulkopuolella katselisin tarkkaan mm. sitä, miten sadevedet on ohjattu pois talon kulmilta ja onko kasvillisuutta istutettu taloon kiinni. Sisälle teettäisin laajan kosteuskartoituksen. Kyselisin rempat, mitä on tehty ja milloin. On hyvä juttu, jos taloa on rempattu ja huollettu säännöllisesti.

  Tässä nyt äkkiseltään mieleen tullut vinkki, toivottavasti oli apua :)

  Hanna

  VastaaPoista
 9. jos lämmitys muotona on suora sähkö, eikä aio satsata maalämpöön, kannattaa miettiä ilmalämpöpumppua sekä vesi-ilmalämpöpumppua, meillä on takka myös, mutta ilmalämpöpumppua käytämme lämmitykseen, takka on luksusta!

  VastaaPoista
 10. Me ostettin juuri ensiasunto ja jos sitä vertaisi siihen hamassa tulevaisuudessa rakennettavaan "unelmataloon" kompromisseja tehtiin ja paljon. Tällä hetkellä kun kriteereinä oli pakollisten remonttien vähyys, viihtyisyys, sijainti, uutuus, jälleenmyyntiarvo ja asumisen edullisuus.

  Jos tulevaan asuntoon alkaa suunnitella esim takan rakentamista tai piharakennuksia, kannattaa ennen ostopäätöstä tarkistaa tonttia koskevat määräykset rakennusvirastolta. Meillä tämä oli tarpeellista. Ja tarkistaa mitkä ovat kantavia seiniä jne. Itse ajattelin jo näytössä, että yläkertaan vievät portaat pitäisi kääntää - ei ollut itsestään selvä sekään että onnistuisi.

  Toinen mikä nyt äkkiseltään tulee mieleen (jota ei aiemmissa kommenteissa ehkä vielä mainittu) on tulevat kunnossapitotoimenpiteet. Millon puutalo on viimeksi maalattu jne.

  Ja ilmalämpöpumppua tosiaan kannattaa opetella käyttämään. Edelliset asukkaat eivät olleet ymmärtäneet sen hyötyä suoran sähkölämmön omaavassa talossa, jossa ei ole edes takkaa (vielä).

  VastaaPoista

Kiitos kivasta viestistä ♥