torstai 26. helmikuuta 2015

Kolmen lisukkeen keitto.

Eilisten kokkailujen tulos oli bataatti-porkkanakeitto. Herkullinen, hieman makeahko ja samettinen. Käytin reseptin pohjana Valion vastaavaa keittoa, mutta meidän versio on vegaaninen. Hassua, mutta useimmat (soijattomat) vegaaniset ruuat sopii meidän allergikoille :)

Vaikka pohja on vegaaninen, tykkään kuitenkin syödä keittoni erilaisten lisukkeiden kanssa. Tofullahan voisi jatkaa jo saavutettua linjaa, mutta sille löytyy allergisia. Lemppari lisukkeeni on yleensä ihan perinteinen raejuusto (raajuusto, niinkuin Tirppa sitä kutsuu..), mutta myös erilaiset siemenet käy loistavasti.

Fetajuusto, vuohenjuusto, tex-mex -juustoraaste.. Lisukkeita löytyy loputtomasti. Useimmiten höystän keittoni myös ketsupilla. Tämä tosin koskee vain ns. perinteisempiä keittoja, kuten nakki, jauheliha yms.

Tällä kertaa kokeilin ensimmäistä kertaa kasviskeiton lisukkeeksi myös paistettua jauhelihaa! Syöhän se vähän alkuperäistä ideaa KASVISsosekeitosta, mutta kokeiltu on. Ja toimi :)


Keiton pohja on siis tämä:

BATAATTI-PORKKANASOSEKEITTO

1 bataatti
3 porkkanaa
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
8 dl vettä
1 yrttinen kasvisliemikuutio (reformi)
timjamia, suolaa ja pippuria
1 prk kaurakermaa

Kuori ja pilko ainekset ja lisää mausteineen kattilaan. Keittele kypsäksi, soseuta ja lisää kerma.

Aikaisemmin olen tehnyt sosekeitot joko pakastesuikaleista (supernopeaa) tai sosepötköistä (vielä nopeampaa). Tämä "from the scratch" -versiokaan ei ollut haastavaa ja tuli suht nopeasti. Kuitenkin jos haluat pikaruokaa kiireessä, suosittelen noita ensiksi mainittuja versioita :)

Ja hei! Kirjasuositus olisi myös.. Eilisessä postauksessa vilahtanut Herkkuja aivojen terveydeksi -kirja on aivan loistava. Fiksua ja ravintorikasta ruokaa fiksuille ihmisille. Siinä on myös loistavia faktoja ja paljon tietoa, miksi juuri niin kannattaisi syödä. Jos saatte kyseisen opuksen jostain käsiinne (omani on kirjastosta), niin lukekaa ihmeessä!

Paras palaute keitosta on kuitenkin tyhjä lautanen :) Nopsteri ilmoitti heti menun kuultuaan, että hän ei ainakaan sitä bataattia sitten aio syödä. Söipä vaan ja vielä kehui herkulliseksi.

Mikä on teidän lempparikeitto ja etenkin keiton lisuke?


8 kommenttia:

  1. Hassua ettei tota jauhelihaa ole hoksannut keittojen lisukkeeksi, taitaa siis mennä kokeiluun. Itseasiassa koko resepti, ainoastaan vaihdan ton kaurakerman ehkä soijakermaan. :) Kiitos. Kivaa torstain jatkoa sinne teille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sanos muuta! :D
      Joko sitä syö jauhelihakeittoa tai sitten kasviskeittoa, mutta että jauhelihaa kasviskeittoon!

      Hyvää ruokahalua :)
      ps. siinä alkuperäisessä reseptissä käytettiin koskenlaskijaa ja vaikka mitä ihanaa..

      Poista
  2. Raejuusto on munkin ikisuosikki kasvissosekeiton lisukkeeksi! Ja tuo jauheliha on oiva idea, ei oo mullekaan tullut mieleenkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harvemmin sitä tulee ajatelleeksi lisukkeena, mutta toimii esimerkiksi jos vieraana on tosimiehiä, jotka eivät pupunruokaa syö :D

      Poista
  3. Itsekin tein vasta bataatti-porkkanasosekeiton uuteen koskenlaskija cheddar juustoon ja päälle eka kertaa tacomaustettua jauhelihaa. Oli todella herkullista!! Yleensä minäkin suosin tuota raejuustoa.

    VastaaPoista
  4. Raajejuusto (keskimmäisen sanoin) toimii! Samoin homejuusto, just tuo jauheliha, iso kasa tuoreita yrttejä, pistaasipähkinät rouhittuna.. Hassua, ite ei ole tullut mieleen tehdä muusta kuin tuoreista (tai jääkaapin peukoilta löytyneistä nahjuisista) kasviksista. Pitääpä joku kerta testata noista pakasteversioista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raijuusto on myös yksi vaihtis :)

      Auraa en olekaan koskaan kokeillut :o Pakasteversiosta saa tosiaan keiton tyyliin kymmenessä minuutissa! Ja pötköistä viidessä :)

      Kiitos lisukeideoista :)

      Poista

Kiitos kivasta viestistä ♥