maanantai 25. toukokuuta 2015

Vatsat kuntoon!

Olen muutaman kerran kirjoitellut täällä blogin puolella vatsavaivoistani ja yrittänyt löytää avullanne hoitovinkkejä ja apuja niihin. Kohta vuoden gluteenittomuus on auttanut ja esimerkiksi vappuna todentotta huomasin eron tavallisen munkin jälkeen.

Seuraava yö meni pyöriessä ja lähes itkiessä vatsakivuista kärsien ja oikeastaan melkein viikon verran olo oli väsynyt, vetämätön, sairas. Ja nyt täytyy todeta, että minä en ole kyllä oikeastaan ikinä sairas!

Vapun jälkeisenä viikonloppuna vatsa lisäksi turposi ja naureskelinkin Murulle, että pitäisiköhän kertoa hänelle jotain.. Näytin nimittäin siltä, että olin noin viidennellä kuulla raskaana :D Tottakai se ulkonäkö harmittaa, sen varmasti ymmärtää jokainen, mutta vielä ikävämpää on tunne, että on nielaissut pallon. Vatsa on pinkeä, kova ja täynnä jotain, ehkäpä ilmaa. Tosin tässä tapauksessa se ei tule perinteistä kautta ulos. Tulisikin.

Vatsavaivoja on tutkittu lääkärillä ja joitain testejäkin on otettu. Laktoosi-intoleranssi ja ärtynyt suoli ovat tällä hetkellä voimassaolevat diagnoosit. Aina silloin tällöin löytyy jotain, mutta suurimmaksi osaksi pyrin hoitamaan itseni syömällä oikein. Olen huomannut, että tietynlainen ruokavalio auttaa. Enkä oikeastaan edes pidä lääkärillä käynnistä..

Minulle on suositeltu aina gluteenittomasta  fodmap:iin, sekä pt:n tekemää ruokavaliota, mutta oikeastaan näiden yhdistelmästä löytyy se oikea. Ja nämähän on taas yksilökysymyksiä, mikä toimii yhdellä, ei välttämättä toimi toisella.


Viimeaikoina olen kyllä pyrkinyt pysymään ruokavaliossani, mutta jostain syystä osa oireista on palannut. Olen oppinut elämään kivun kanssa, sekä valitsemaan tapaamispaikat tiettyjen kriteerien mukaan. Eihän se kivaa ole, mutta kaikkeen kai tottuu..

Erilaisia oireita voi aiheuttaa esimerkiksi stressi, helikobakteeri, hapoton vatsa tai liikahappoisuus. Kaikki nuo ovat onneksi hoidettavissa, kunhan aiheuttaja saadaan kiinni. Erilaisista vatsavaivoista voit lukea lisää Vatsavaivoja.fi -sivustolta ja esimerkiksi vertailla omia oireitasi siellä oleviin.

Minulla puhkesi muutama vuosi sitten myös vatsahaava, jota en toivo kyllä kenellekään! Synnytys oli siihen verrattuna pala kakkua.. Useimmiten sen aiheuttaa juurikin heliko, mutta itselläni ei sitä silloin ollut.

Olen mukana Blogiringin kampanjassa, jossa yhteistyössä Gastropanelin ja Lääkärikeskus Doctagonin kanssa pääsin selvittelemään, josko tällä kertaa löytyisi jokin syy vaivoille. Vatsavaivojen syyt on aina tärkeää selvittää, sillä esimerkiksi hapototomuus voi altistaa mahalaukun sairauksille ja imeytymishäiriöille. 

Tarkoitus on käydä aluksi juttelemassa asiantuntevan lääkärin kanssa oireista ja vaivoista ja suunnitella yhdessä jatko. Minulta otetaan myös Gastropanel-testi, jonka tuloksia puretaan yhdessä lääkärin kanssa. Tavallaan toivon, että jotain löytyisi, sillä diagnoosi auttaa aina hoitamaan mystisiä oireita paremmin. Tietysi ns. terveenäkin on oikein mukava olla, mutta eiköhän nämä oireet jo riitä pikkuhiljaa..

Löytyykö teistä vatsavaivaisia? Mikä on auttanut oireisiin parhaiten vai onko niille vielä löytynyt aiheuttajaa?

http://blogirinki.fi/
YHTEISTYÖSSÄ:

20 kommenttia:

 1. Toivottavasti vaivoihisi löytyy apu!

  VastaaPoista
 2. Mulla on auttanut nyt jo n puoli vuotta kestänyt 'kuuri' eli päivittäin Valion gefilus mustikkamansikka juotava jogurtti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä!
   Nuo taitaa olla myös laktoosittomiakin :)

   Poista
 3. Juu vatsavaivoja löytyy, pitäisi vaan ottaa itseä niskasta kiinni ja kokeilla vaikkapa sitä gluteenitonta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auts!
   Suosittelen kokeilemaan kyllä gluteenitonta, alun tahmeuden jälkeen se on ollut loistava valinta! Tsemppiä :)

   Poista
 4. Mä oonkärsinyt vasavaivoista kohta 6 vuotta. Tutkittu ja rönkitty muttei mitään löytynyt. Raskaus on ainut aika jolloin vatsa on aika hyvässä kunnossa :D syön myös päivittäin visiblin nimistä kuitulisää, kannattaa kokeilla! Mulla ainakin auttanut jonkun verran :) suurimmat vatsavaivat saan ehdottomasti hiilari+rasva yhdistelmästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä!
   Olen itseasiassa saanut aikaisemminkin tuon vinkin, täytyy kyllä kokeilla :)

   ps. äkkiä sitten vaan raskautumaan :D

   Poista
 5. Toivottavasti löytyy apu.Minulla on laktoosi-intoleranssi diagnisoitu,ja otankin yleensä laktoositabletin jos syön.jotain maitoista;muuten vatsa turpoaa,tulee kipuja ja joutuu juoksemaan vessassa.Täällä ei ole niin hyvää laktoosittomien tuotteiden valikoimaa kuin Suomessa.Myös vaaleasta viljasta saan turvotusta ja jonkinlaisia vatsaoireita,minkä vuoksi tykkäänkin leipoa gluteenittomia juttuja,vaikla leivon kyllä tavallisiakin leivonnaisia.Kaalit myös turvottavat mahaani enkä koskaan syö kaalia jos on illalla meno jonnekin;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noita laktoosinpilkkojia en ole koskaan itse kokeillut, mutta niistä on moni kyllä saanut avun :) laktoosivaivat on kirjaimellisesti hanurista :(

   Poista
 6. Täällä kans vatsavaivoista kärsivä, juurikin ärtynyt suoli ja laktoosi-intoleranssi. Välillä vatsa menee sekaisin ihan yht'äkkiä ja toisinaan taas ei mitään ongelmaa. Ruokavaliollakaan ei ole ilmeisesti tekemistä kun toisinaan jostakin menee sekaisin ja toisinaan ei. Laktoosittomien tuotteiden käyttö vähän helpottanut ja maitohappobakteerin otan heti jos tuntuu oudolta vatsassa. Lähiaikoina on ollut keskellä ylävatsaa outoja kipuja, mutta en ole viitsinyt mennä lääkäriin. Tavallaan polttava tunne ja silloin tulee muutenkin pahoinvointia. Meillä suvussa ollut syöpää paljon ja siksi aina pelottaa käydä lääkärillä vatsavaivojen vuoksi. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No juurikin tuo, kun ei oikein saa kiinni mistä kaikki johtuu :/
   Ehdottomasti lääkärissä kannattaa käydä varsinkin jo sukuhistorian vuoksi!

   Poista
 7. Mullakin alkoi syksyllä vatsavaivat joiden takia ravasin lääkärissä useamman kuukauden ja syytä ei löytynyt / tutkittu enempää kuin kokeilin mm. närästyslääkettä ja olla täysin laktoosittomalla ja sain juurikin tota visibliniä mutta nyt hetkeen kipuja ei taas ole ollut muutenkuin turvotusta. Pitäisi myös kokeilla olla gluteenittomalla mutta jotenkin itsekuri ei riitä jättämään kaikkea hyvää pois. Osasyy kipuihin on ollut myös stressi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile ihmeessä gluteenitonta, se on oikeasti yllättävän helppoa!
   Itsekin aluksi mietin juuri tuota, mutta oikeastaan ei ole tullut eteen tilannetta, jossa vaihtoehtoista tuotetta ei löytyisi :)

   Tsempit!

   Poista
 8. Itse oireilen päällä ja kärsin migreenistä vähintään kolme, pahimmillaan kymmenenkin päivää kuussa. Mies sen sijaan on herkkävatsainen ja sekä diagnoosit että omat kokeilut ja hyväksi havaitut käytännöt kuulostavat pitkälti samalta kuin sinun. Jätti kaikki kotimaiset viljat pois jo useampi vuosi sitten ja siitä alkoi ratkaiseva muutos parempaan. Maitotuotteitakin on sen jälkeen paremmin sietänyt. Edelleenkin kuitenkin elämä on tunnustelua ja tasapainottelua sen suhteen, mitä voi syödä ilman, että vatsa reagoi. Kylään mennessä ottaa usein omat gluteenittomat leivät mukaan ja tarjotuista herkuista pyrkii kieltäytymään, kun ei ikinä tiedä, mitä ne sisältävät. Hankalaa ja välillä aiheuttaa ehkä pahennustakin, mutta näillä hän pärjää ilman kärsimystä ja se taas tarkoittaa koko perheelle mukavampaa yhdessäoloa. Eihän kukaan jaksa olla hyväntuulinen, jos on kipeä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo viimeinen lause on kyllä niin totta :(
   Migreenikään ei ole sieltä helpoimmasta päästä, voimia teille!

   Poista
 9. Moi! Viheliäisiä juttuja nämä vatsa- ja suolisto-ongelmat ja hyvin tuttuja itsellenikin, nykyään on tosin onneksi jo paljon parempi tilanne. Mulla ongelmat ilmenee enemmän ylävatsakipuna ja närästyksenä (kuin suolistossa), ja viljattomuuden olen todennut tepsivän tähän parhaiten. Tarkoittaa kyllä ainakin omalla kohdallani aika ehdotonta suhtautumista ruokavalioon, lipsumisista nimittäin yleensä joutuu maksamaan. Kirjoittelin joskus viime vuoden puolella aiheesta jos et ole juttua lukenut :) : http://syotava.blogspot.fi/2014/11/viljattomuudesta-ja-sokerikoukusta.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lipsumisista joutuu tosiaan maksamaan, mutta nyt uutena vaivana on ollut se, että vaikkei lipsuisikaan, on huono kausi..
   Olen sinun blogiasi itseasiassa lueskellut paljonkin, yksi lemppareista :)

   Poista
 10. Moi! Toi sun tekstihän kuulostaa ihan samoilta ongelmilta mitä mullakin on ollut vatsani kanssa. Gluteenia ei kestä yhtään ja turpoaa niin paljon että muut vatsan osaset litistyy ja melkein poksahtaa alle :D On jopa vaikee hengittää jos vatsa alkaa turvota liikaa. Vältän siis kaikin keinoin gluteenia. Jätin muutama viikko sitten ruokavaliostani myös maidon pois kun enää gluteenittomuuskaan ei purrut turvotukseen. Nyt on ollut useamman viikon niin, että vatsa on ollut ihan kunnossa. Vahingossa saattaa pieni määrä maitotuotetta välillä mennä sisuksiin mutta se ei ole niin paha tilanne verraten siihen, että söisi vaikka jäätelön.. Ihan minimissä koitan sen siis pitää :)

  Mutta siis, jos yhtään on kiinnostusta ja jaksamista niin jätä kokonaan maito pois ja koita sitten siitä miten lähtee skulaamaan :)

  ---> love - m.i.e. .com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei!
   Kuulostaa aikamoiselta, mutta tosiaan tunnistan oireita.. Tuota maidottomuutta minulle on suositeltu useampaan otteeseen, toistaiseksi olen vielä pysynyt vain laktoosittomalla, sillä olen niin riippuvainen juustoista :)
   Kiitos paljon vinkistä, sillä niinhän se on, että mitä useampi näitä suunnittelee, sen paremmin niihin lähtee mukaan!

   Poista

Kiitos kivasta viestistä ♥