keskiviikko 16. joulukuuta 2015

Joulusauna.

Joulusauna on myös ehdoton perinne, joko heti aamusta tai vastaavasti myöhemmin illasta. On rauhoittava tunne pysähtyä hetkeksi kynttilöillä valaistuun, puhtaaseen saunaan ottamaan joulu vastaan. Aamusta se katkaisee jännityksen ja illalla antaa rauhaa päivän hosumisen jälkeen.

Meidän sauna ei ole mikään erikoinen, vaan ihan perinteinen suomalainen sauna, perinteisellä helon kiukaalla. Meidän saunassa lapset juo pillimehua ja jos käy tuuri, saavat ampua vesipullolla kiuasta. Aikuisten saunajuoma on useimmiten vesi, mutta esimerkiksi valkoinen glögi jääpaloilla on taivaallista! 

Haaveilen toki erikoisemmista, hienoista kiukaista ja ajatuksissa on myös asentaa jossain vaiheessa ledit kattoon, mutta kaikki aikanaan. Myös tonttimme rakennusoikeutta on mietitty käytettävän pihasaunan rakentamiseen.

Kaikenkaikkiaan joulusaunan tekee puhtaus ja havujen tuoksu, sekä kynttilän valo. Erityisfiiliksen tuo hiljakseen ikkunan takana leijailevat lumihiutaleet. Siinä hetkessä on hyvä olla. Kuuluuko teillä sauna joulun perinteisiin?12 kommenttia:

 1. Meillä meni kesällä ilmastointilaite vaihtoo, kun sitä ei ollut tarkoitettu oikein näihin pohjois-suomen pakkasiin. Useampana jouluna nimittäin on jäänyt joulusaunat väliin, kun kovalla pakkasella ilmastointi laite jäätyy, jos saunoo - se kyllä melkoisesti latisti joulutunnelmaa!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auts, tuo on kyllä inha juttu.. Täytyy toivoa, ettei osu omalle kohdalle.
   Toivottavasti pääsette tänä jouluna saunomaan :)

   Poista
 2. Meillä käydään aina joulusaunassa. TÄnä vuonna ollaan ensimmäistä kertaa tässä meillä kotona ja mietin, että pitäisikö aloittaa joulupalju-perinne. Mies voisi mennä papan kanssa lasten kanssa sinne läträämään niin saisin tehdä äitini kanssa rauhassa jouluruokia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joulupalju olisikin ihan loistava idea! Meillä ei sellaista ole, mutta jos olisi, tehtäisiin juurikin noin :)

   Iloista joulua <3

   Poista
 3. Vitsit kun olis oma sauna. Onneksi miehen vanhemmilla on juuri rempattu hieno sauna jonne pääsee jouluna saunomaan :) sauna on kyllä se joulun juttu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa mahtavalta, nauttikaahan uusista löylyistä :)

   Poista
 4. Ihanaa saunatunnelmointia ja kauniita kuvia. Muistui oikein elävästi mieleen omat vesipyssyleikit lapsuuden saunareissuilta. Kiitos tästä! :)

  P.s. Blogissani on menossa arvonta. Kannattaa kurkata. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sari :)
   Meillä oli suuri taloyhtiön sauna, missä oli suuri pyöreä kiuas ja karmaiseva määrä muurahaisia, kun olin ihan lapsi. Vesipyssyllä sai ampua sekä murkkuja, että kiuasta! Parasta oli tehdä kuvioita ja katsoa niiden haihtumista :)

   Poista
 5. Meillä joulusauna kuuluu perinteisesti iltapäivään /alkuiltaan, kun ollaan syöty joulupuuro, koristeltu kuusi, käyty haudoilla ja valmisteltu ruoat aika pitkälle, käydään saunassa. Sen jälkeen pukeudutaan juhlavasti ja valmistellaan ruoat loppuun ja syödään pitkään ja hartaasti jouluruokaa ennen myöhäistä lahjojen jakoa.

  VastaaPoista
 6. Joulusauna on ehdoton! :) Lumiukko elokuvan jälkeen ihan parasta! <3 Mukavaa joulunodotusta sinne!

  VastaaPoista

Kiitos kivasta viestistä ♥