maanantai 29. helmikuuta 2016

Parempaa arkiruokaa - 3 x kala.


Aurinkoista uutta viikkoa! Parempaa arkiruokaa -postaussarja jatkuu tällä kertaa kalalla (kanan voit katsoa täältä). Meillä arkiruoka määritellään useimmiten mahdollisimman nopeaksi, mutta myös maistuvaksi ruoaksi. Se pitäisi olla monipuolista ja vaihtelevaa. Koulujen ja päiväkodin ruoka on loistava pohja päivän aterioille, mutta minusta silti kotona on hyvä jatkaa samaa linjaa. Yhtä tärkeää kuin hyvä ruoka, on myös yhdessä syöminen ja pyrimme siihen päivittäin. Joskus edessä on se nuudelikippo, mutta useimmiten kuitenkin ihan tavallista ja hyvää ruokaa.

Me ei myöskään aina juosta niiden erikoisten ja kalliiden raaka-aineiden perässä (paitsi ehkä viikonloppuna), vaan kalakeittokin valmistuu seistä (jotkut eivät kuulemma kelpuuta edes kissalleen.. menee hyvä ruoka hukkaan..!) ja muista pakasteista. Tätä keittoa syödään välillä jopa kerran viikossa. Maukasta, edullista, ravitsevaa ja nopeaa.

pikainen kalakeitto (maidoton)

1 pkt pakasteseitä
1 pss pakastekeittoperunoita
1 pss pakasteporkkanoita
2 kalafondinappia
1 prk kaurakermaa
tilliä
vettä niin, että pinta tulee hieman raaka-aineiden yli

Lisää kattilaan kaikki muut ainekset, paitsi kerma ja tilli. Keitä lähes kypsäksi, lisää loput ja kiehauta. Tarjoile kuumana ruisleivän kanssa.

Käytän usein noita keittoperunoita, sillä kädet eivät kestä oikeastaan yhtään perunoiden käsittelyä. Samasta syystä meillä syödään kuoripottuja. Eli jos lapsilta kysytään, syövätkö he muka kotonakin perunat kuorineen, niin meillä vastataan joo :D


Seitä löytyy myös fileinä pakasteesta ja välillä valitsen sen lohen sijasta, kun mieli tekee paistettua kalaa. Tosiaan perusruokaan kuuluu ne ihan vaan keitetyt perunat ja kalaan saa herkullisen kastikeen esimerkiksi maitohyllyistä löytyvillä valmiilla kastikkeilla.

paistettu sei tilli-sitruuna kastikkeessa

1 pkt sei-fileitä
1 prk creme bonjour tilli-sitruuna kastiketta

Sulata ja paista kala, lisää kastike ja kuumenna. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja kasvisten kanssa.

Tämäkin ruokaa on pikainen ja kestää valmistua oikeastaan juuri niin kauan, kuin perunat kiehuu. Kalalajeja kannattaa vaihdella ruokavaliossa, joten on sanomattakin selvää, että tämä valmistuu mistä tahansa kalasta. Sei on usein se helppo vaihtoehto, joka löytyy ruodottomana ja nahattomana edullisesti.


Uunilohi taitaa olla meidän kaikkien 80-luvulla syntyneiden lapsuudesta tuttu klassikko. Se voi tehdä kermaisena vaihtoehtona, mutta vähintäänkin yhtä hyvää on kirkas liemi.

uunilohi herkkusieni-pinaattilisäkkeellä (maidoton)

lohta
1 kpl fondinappeja
5dl kiehuvaa vettä

Käsittele lohi ruodottomaksi ja sulata fondi kiehuvaan veteen. Laita lohi uunivuokaan ja kaada liemi päälle. Uunita 175c noin 30 min. Valmista sillä välin lisuke.

1 rss tuoreita herkkusieniä
1 rss baby pinaattia
1 prk kaurakermaa
1 sipuli
suolaa ja pippuria

Pilko sipuli ja sienet, lisää pannulle. Paista lähes kypsäksi ja lisää joukkoon pinaatti. Kun pinaatti on vetäytynyt, kaada sekaan kerma. Kiehauta ja mausta.


Näiden vinkkien myötä toivotan teille oikein hyvää ruokaviikkoa! Haluan muistuttaa, että vaikka joka tuutista tulee kaikenmaailman superfoodeja ja muita superhienoja ruokia, kannattaa arjessa mennä ihan omien voimavarojen mukaisesti ja oikaista jos siltä tuntuu.

Pääasia, että ruoka maistuu kaikille - oli se sitten vaikka "vaan" nakkikastiketta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kivasta viestistä ♥