maanantai 8. helmikuuta 2016

Roskisaarteita ja muita hyviä ideoita.

Toisen roska on toisen aarre, vaikka joskus roska on kyllä ihan vaan roskakin. Meillä on itseasiassa nämä roska-asiat olleet paljonkin tapetilla omakotitaloon muuttamisen jälkeen ja joka toista torstaita odotetaan kuin kuuta nousevaa, sillä se on roskisautopäivä.

Aiemmin taloyhtiössä sijaitsi paljon erilaisia keräysastioita ja kierrätys oli vaivatonta, mutta nyt siihen on tosiaan pitänyt paneutua paremmin. Kyllähän meillä kierrätetään pahvi, sillä astia löytyy lähikaupan pihasta ja paperi myös, mutta muuten tässä taidetaan kyllä tällä hetkellä lämmittää Vantaalaisten koteja roskilla.

Niin, siis Itä-Vantaalla sijaitsee Vantaan Energian jätevoimala, johon pääkaupunkiseudulta, Uudeltamaalta ja Turun alueelta viedään käyttökelvoton jäte poltettavaksi, myös ne meidän sekajätteemme. Tällä tavoin kevennetään kaatopaikkakuormaa ja vähennetään päästöjä.


Vantaan Energian asiakkaina meille tipahti loppuvuodesta postilaatikkoon kiva yllätys, vuoden 2016 kalenteri. Kalenteri pitää sisällään joka kuukaudelle erilaisia tarpeellisia vinkkejä, ideoita ja tietoiskuja ja itseasiassa tykkään kovasti sen yksinkertaisesta kuvituksesta.

Se roska, joka on mahdollista jatkojalostaa muunakin kuin jätevoimalassa tuotettuna lämpönä, voidaan käyttää vaikka askarteluun ja sisustukseen. Toistaiseksi nimittäin keittiön tilanne on se, ettei ihan kaikelle löydy kierrätysastiaa ja esimerkiksi säilyketölkit menee sekajätteeseen. Ne ovat kuitenkin yksi monikäyttöisimmistä askartelumateriaaleista ja näiden kynäpurkkien lisäksi niistä on tehty meillä mm. kukkaruukkuja.

Keräsin ihan tätä ajatellen pinterestiin oman taulun kierrätykselle. Siitä pääsette ammentamaan ideoita kierrätysaskarteluun ja tavaroiden uusiokäyttöön. Miltä kuulostaisi esimerkiksi kuivahtaneista tusseista tehty vesiväri tai katkenneista väriliiduista tehdyt uudet väriliidut. Puhumattakaan vaatteiden jatkojalostuksesta. Toki näistäkin lopulta sitä jätettä tulee, mutta ainakin omaa mieltä lämmittää, että tuote on mahdollisimman loppuunkäytetty ja sittenkin vielä mahdollista polttaa jätevoimalassa energiaksi.

Jonkinlainen keittiön pikkuparannus on muuten tiedossa ja siinä haluan laittaa etenkin roskiskaapin sisustan uusiksi. Astiat pienmetallille ja biojätteelle ovat tulossa ja samalla saamme todennäköisesti oman kompostorimme herätettyä pihan takaosasta.


Tiesittekö muuten, että Vantaan Energia on tehnyt Suomen roskattomimman kaupungin julistuksen Vantaalle. Kierrätetään ja kerätään roskat, jokainen tekee parhaansa ja näin Vantaasta saadaan Suomen roskattomin kaupunki. Tämän voisi minusta kyllä lanseerata joka puolelle Suomea, kun katselee näin kevään korvilla tien pientareita.

On totta, että ne banaaninkuoret kyllä maatuu, mutta bic mac -ateria auton ikkunasta ulosheitettynä tuskin. Voisimmekin opettaa lapsillemme, että kyllä niitä roskia voi hetken katsella siellä taskuissa ja autoissa ja heittää vasta ihan oikeaan roskikseen..

Tähän kaikkeen liittyen haluaisinkin kysyä teiltä pari kysymystä: miten teillä omakotitalossa kierrätetään jätteet? Entä jatkojalostetaanko teillä roskia mitenkään, esimerkiksi askarteluun tai sisustukseen vaikkapa kuormalavojen muodossa? Mikä on ollut paras oivalluksesi liittyen roskiin ja/tai kierrätykseen?

Muiden bloggaajien vinkit voit kurkkia blogiringin kamppissivulta, nyt kaikki ideat siis jakoon ja vähennetään yhdessä jätekuormaa! Mukavaa maanantaita :)


YHTEISTYÖSSÄ:

12 kommenttia:

 1. Tosi hyvä postaus! Meillä lisäksi Biolanin pikakompostori, josta saa kätevästi puutarhan ja kasvihuoneen mullat. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti :)
   Jonkinlainen kompostori tuolla pihan perällä tosiaan on! Sen verran olen katsonut, että on tyhjä :D Laitatteko sinne pelkät ruokatähteet vai myös esim. talouspaperin?

   Poista
 2. Tänne myös tuli lämpölaitos muutama vuosi sitten ja roskat menee sinne. Sinänsä ihan kiva juttu, mutta muovin kierrättäminen loppui, eli siis roskis täyttyy hurjaa vauhtia ja tyhjennys välit piti tuplata - jäte maksut ei ainakaan pienentyneet, joten kalliiksi tuli se lysti! No onneksi tästä on purkautuu niin paljon, että muovin kierrätys ollaan näillä näkymin palauttamassa. Muuten homma ihan hallussa, kun osana työtä on ympäristökuormitusten minimointi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo muovin kierrätys on kyllä tärkeää, jos vain mahdollista!
   Eikös juuri uutisoitu, että muovi peittää koko maapallon :(

   Poista
 3. Moikka,
  Bongasin kuvasta ihanan rikkalapiosetin. Mistä moinen on hankittu?
  Ihana blogi sinulla on. Samastun juttuihisi täysin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Milli!

   Ja kiitos :) rikkalapiosetti on granitista Helsingin reissulta, oli minusta myös kohtuuhintainen, tyyliin 30e. Noita vähintäänkin yhtä ihania saa myös markkinoilta käsityönä <3

   Poista
 4. Moi! Kyllä täälläkin yritetään kierättää, meillä on myös omakotitalo ja sekajätettä tulee paljon. Asun täällä etelälapissa, ruotsin rajalla ja täällä on onneksi sellainen mahdollisuus, että voi viedä muovijätteet ruotsin puolelle keräys pisteeseen, joten sekajäte määrä pienenee huomattavasti. Ja tottakai yritän keksiä eri materiaaleille uusia käyttötapoja. =) Mukavaa maanantaita sinne etelään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tuo on kyllä kätevää!
   Meillä on täällä aika vähän erilaisia kierrätysastioita ja moni pahvi- ja paperiastia poistettiin vuoden vaihteessa käytöstä. Jotenkin ihan hassua.. Toisaalta tulee ehkä nyt enemmän sitä poltettavaa jätettä :)

   Poista
 5. Nyt on pakko linkata, vaikka ei teidän arkea pääsekään sulostuttamaan. Mutta josko joku muu sen bongaisi, joka asuu "oikealla" alueella.

  http://www.sita.fi/fi/yksityisille/jatehuoltopalvelut/quattroselect

  Meillä ei edes mietitty muita vaihtoehtoja kun kerran tulevalla torpalla toimivat. Lisäksi sai vielä paperinkeräyksen omalle pihalle ilmaisella tyhjennyksellä kun vaan hankkii astian. Tykkään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jestas, mikä idea! Täydellinen omakotitaloihin ja pieniin yhtiöihin :)

   Tosiaan täällä ei toimi, mutta jos toimisi niin olisin ottanut tältä istumalta puhelun!

   Poista
 6. Hyvä juttu ja söpöt purkit! Paljon meillä hyödynnetään just askarteluun purkkeja, säilyketölkkejä ja pahveja! :) Ihan parasta, jos saa vanhasta loihdittua uutta! Mukavaa viikkoa sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä olet kyllä superkätevä käsistäsi ja niin hienoja juttuja saat aikaiseksi :)
   Ihanaa viikkoa!

   Poista

Kiitos kivasta viestistä ♥