maanantai 7. maaliskuuta 2016

Lukuhaaste 2016 - 26. Elämäkerta tai muistelmateos.

Eräs ystäväni suositteli ja sittemmin lainasi minulle loistavan kirjan. Kyseessä on Kate Holdenin teos Enkelivaihde, joka on Holdenin omaelämäkerrallinen esikoisteos. Äärettömän raskasta ja tunteita herättävää luettavaa. En yleensä välitä näistä elämäkerroista, mutta tämä osasi kertoa jotenkin elämän ruman puolen sitä kaunistelematta ja mitään pois jättämättä.

Takakansi sanoo näin: "Oli pakko kokeilla. Kerran." Kirja kertoo huumeista ja prostituutiosta, siitä miten hyvän perheen tyttö pääty kadulle rahoittamaan heroiininsa. Se on selviytymistarina, mutta ei fiktiivinen sellainen. Kirjassa on 301 sivua, mutta se tuntuu lyhyemmältä. Tähän jää koukkuun!


Tähän samaan voisin suositella toista loistavaa, mutta vähintäänkin yhtä raskasta teosta, joka kertoo koulukiusaamisesta. Johanna Nilssonin Älä usko, älä toivo, älä rakasta teki minuun aikoinaan lähtemättömän vaikutuksen kaikessa rumuudessaan ja rehellisyydessään.

Tykkään yleensä lukea äärettömän kepeää kirjallisuutta, mutta joskus sitä saa käsiinsä täysin vastakohtaisen helmen, nämä kaksi ovat niitä.

Oletko lukenut kumpaakaan? Mitä ajatuksia ne herättivät?5 kommenttia:

 1. En ole lukenut kumpaakaan, mutta kiitos vinkistä. Laitan lukulistalle.

  VastaaPoista
 2. Jälkimmäisen luin niihin aikoihin kun oli vaikeinta aikaa koulukiusaamisen kanssa... Kirjoitin varmaan puolet kirjasta koneelle talteen, kun kolahti niin lujaa.

  VastaaPoista
 3. Nykyisin on lukeminen jäänyt harmillisesti tosi vähälle, mutta jospa sitä taas joskus ehtisi

  VastaaPoista
 4. Miltä tuntui lukea kirja koulukiusaamisesta, kun olet itse ollut koulukiusaaja monen vuoden ajan? Rupesiko omatunto kolkuttamaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on tainnut mennä puurot ja vellit sekaisin anonyymilla :)
   Jos yhtään olet seurannut elämääni, kuten ilmeisesti oletkin muistanet että jouduin vaihtamaan koulua siksi, että minua kiusattiin. Yläasteella asiaan piti ottaa myös kuraattori mukaan selvittelemään.
   Siinä olet oikeassa, että jokainen meistä varmasti on kiusannut tahollaan, mutta tänä päivänä ainakin itse olen tehnyt asian kanssa rauhan. Jos sinulla on jotain hampaankolossa, ota ihmeessä yhteyttä ihan omalla nimelläsi, niin jutellaan asiat kuntoon :) Kivaa viikkoa!

   Poista

Kiitos kivasta viestistä ♥