keskiviikko 22. kesäkuuta 2016

Yksinkertaista, laadukasta ja maukasta - parhaat grillivinkit kesään.

Tunnustaudun pihvi- ja burgeritytöksi, mutta sehän ei tainnut tulla teille mitenkään yllätyksenä. Ihan paljon parempaa en nimittäin tiedä, kuin oikein kunnon pihvi. Okei, kunnon pihvi ja punaviiniä. 

Hyvä liha ei kaipaa kaverikseen juuri mitään erikoisia krumeluureja. Sen saa toki maustaa haluamaansa tyyliin, mutta kuten viime viikolla jo instagraminkin puolella vilahtaneessa Familian kesäisessä grillausillassa tuli todistettua, vain suola riittää.


"80-luvun alussa, 15-vuotias pojankloppi Gustaf Salmelin, muutti Ahvenanmaalta San Franciscon sykkivään suurkaupunkiin. Hänellä oli unelma; hän halusi olla maailman paras surfaaja. Gustafin huolestunut isä sanoi pojalleen: “Olit sitten kuinka hyvä tahansa, tulet takaisin Suomeen opiskelemaan viimeistään täyttäessäsi 23”.

Gustaf matkusti ympäri maailmaa kahdeksan vuoden ajan kilpaillen surfauksen maailmancupissa. 23-vuotiaana Gustaf, jääsurfauksen maailmanmestari, muutti isänsä vaatimuksesta Turkuun, jossa hän aloitti kauppatieteiden opinnot Åbo Akademissa.

Uuden elämäntyylin liika vapaa-aika ei innostanut aktiiviseen elämään tottunutta Gustafia. Kahdeksan vuotta ulkomailla oli kuitenkin antanut Gustafille mukavan pesämunan, todellisen yrittäjyyden oppitunnin sekä ainutlaatuisen ystäväverkoston ympäri maailmaa.

Gustaf päätti perustaa yrityksen. 90-luvun alussa tuonti Suomeen oli hyvin rajoitettua, joten Gustaf aloitti maahantuomaan tavaroita ja elintarvikkeita. Kun häneltä pyydettiin lihaa, hän soitti brasilialaiselle surffikaverillensa, jonka perhe oli liha-alalla.

Nykyään lihamme tunnistaa nimellä Familia. Joka kesä matkaamme perheinemme Gustafin kotiseudulle nauttimaan toistemme seurasta ja kesäisestä Ahvenanmaasta. Me arvostamme kiireetöntä yhdessä oloa hyvän seuran ja ruuan ääressä, ja sitä myös brändimme Familia edustaa. Meitä motivoi visiomme tuoda uusia makuelämyksiä pohjoismaalaisiin ruokapöytiin."


Rakastan hyviä tarinoita ja keittokirjoja, joissa niitä on. Tämä tarina on suora lainaus saamastani kutsusta kesäseen grilli-iltaan.


Illan kokki antoi loistavia vinkkejä lihan valintaan ja käsittelyyn, Weberin edustaja taas kertoi enemmän grilleistä ja grillauksesta sekä kypsennysvaihtoehdoista. 

Hyvässä lihassa tulee olla tarpeeksi rasvaa ja rasva poistetaan vasta joko ennen tarjoilua tai jätetään lautasen reunalle. Suolakin on parempi lisätä vasta kypsään lihaan.

Loistava pihviliha on esimerkiksi Familian Angus Entrecote, joka on yksi maailman vahimmista ja arvostetuimmista karjaroduista. Sen ominaisuuksiin kuuluu lihassyiden väliin muodostuva rasva, joka kypsennysvaiheessa sulaessaan tuo mukanaan makua ja mureutta.

Isokin pala lihaa valmistuu kokonaisena grillissä palamatta epäsuoralla lämmöllä ja loppukypsennys tapahtuu foliossa, jolloin liha saa vetäytyä rauhassa.

Kokonaisena grillatuksi lihaksi sopii erinomaisesti Familian Angus Maminha, joka tunnetaan myös nimellä tri-tip ja jota käytetään siivutettuna tortilloissa tai fajiaksissa.

Familian laaja lihavalikoima koostuu sekä tuoreista, mutta myös pakastetuista lihoista. Varsinkin näin kesällä pakastettu liha on hyvä valinta esimerkiksi pidemmille mökkireissuille. Liha saa sulaa rauhassa ja toimii kylmäkallena muille elintarvikkeille.


Suora lämpö grillissä tarkoittaa sitä, että kaasugrillin kaikki polttimet ovat päällä ja grillattava tuote kypsennetään pikaisesti niiden päällä. Hiili- ja brikettigrillissä hiillos peittää koko pohjan.

Epäsuoralla lämmöllä grillattaessa taas esimerkiksi kolmen polttimon grillissa reunimmaiset ovat päällä ja ruoka kypsennetään keskellä ja tällöin lämpö tulee tasaisesti sivuilta. Hiilet tai briketit sijoitetaan myös grillin reunoille. Epäsuoraa menetelmää suositellaan, mikäli ruoan kypsentäminen kestää pidempään kuin 20 minuuttia. 


Sain tapahtumasta mukaani tuotekassin, joka sisälsi aiemmin mainitsemaani maminha -lihaa. Alunperin tarkoituksemme oli grillata se kotona epäsuoralla lämmöllä, jolloin tuo kilon pala saavuttaa optimaalisen sisälömpötilan noin neljänkymmenen minuutin grillauksen jälkeen. 

Päätimme kuitenkin kokeilla suoraa lämpöä ja koska perheemme lapsia myöten syö lihansa mieluiten kypsyysasteena medium rare, grillasimme sen 8 minuuttia per puoli. Suosittelen kuitenkin 9 minuuttia per puoli ja tämän jälkeen noin 15 minuutin foliovetäytymistä. Grillin lämpötilana noin 180 astetta.

Liha laitetaan grilliin rasvapuoli ensin ja käännetään vain kerran. Pidä kansi kiinni koko kypsennyksen ajan.

Kypsästä lihasta poistetaan rasva ja se siivutetaan poikittain lihassyihin nähden, oikea leikkaustapa säilyttää mureuden. Huomaa, että kolmion muotoisessa lihanpalassa syiden suunta muuttuu! 

Mausta vasta kypsä liha savustetulla sormisuolalla. Tähän käytimme tuotekassista löytynyttä Saltverkin Birch Smoked suolaa, mutta ruokakaupoista löytyy myös muita vaihtoehtoja.


Kuten jo aiemmin totesin, hyvä liha ei kaipaa kaverikseen kummempia kommervenkkejä. Tein lisukkeeksi kahta meidän suosikkia, grillattua kesäkurpitsaa fetalla ja oliiviöljyllä, sekä marinoitua punasipulia.

Varsinkin kesäkurpitsa alkaa olla nyt kausiruokaa ja valmistuukin tosi nopeasti. Punasipulikin on luullakseni mahdollista herkutella hyvinkin pikaisesti valmistuksen jälkeen, mutta suosittelen kuitenkin noin vuorokauden jääkaappihoitoa.

Yksinkertainen ruoka, yksinkertaisten lisukkeiden kanssa on loistosetti kesäaterialle. Parasta on, että valmistus ei kestä kauaa, eikä vie aikaa ystävien kanssa seurustelulta :)


GRILLATTU KESÄKURPITSA FETAJUUSTON JA OLIIVIÖLJYN KERA

kesäkurpitsaa siivutettuna
pehmeää feta- tai salaattijuustoa murustettuna
neitsynoliiviöljyä

Grillaa kesäkurpitsa ja asettele se tarjoiluastiaan. Murusta feta päälle ja lisää oikein hyvää oliiviöljyä.


MARINOITU PUNASIPULILISUKE GRILLIRUOALLE

3-4 punasipulia siivutettuna
1/2 dl punaviinietikkaa
1/2 dl mietoa oliiviöljyä
4 tl sokeria
1 tl savustettua sormisuolaa

Viipaloi punasipulit ja lisää marinadin ainekset. Sekoita hyvin ja anna maustua jääkaapissa tiiviissä astiassa yön yli. 


YHTEISTYÖSSÄ:

6 kommenttia:

 1. Kiitos Elisa! Historian surkein grillaaja täällä etsii vinkkejä, nyt niitä sain. Ehkäpä vielä onnistun :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että sain olla avuksi!
   Ei tässä itsekään mikään Gordon ole, mutta kotisellainen ainakin ja itse oppi tosi paljon uutta tuolla :)
   Olen myös harkinnut weberin grillikurssille osallistumista :D

   Poista
 2. Kiitos resepteistä! Tulevat Juhannuksena käyttöön!
  Kauniita ja herkullisia kuvia!
  Aurinkoista Juhannusta teille!

  VastaaPoista
 3. Yksinkertainen ruoka on yleensä sitä parasta <3
  Weberin onnellinen omistaja :) Grilli jolla kaikki onnistuu, myös ruuan polttaminen ja pilaaminen - tosin ei tietnkään minulta ;)
  Maukasta juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha :D weberillä onnistuu tosiaan kaikki!
   Meillä miehen uusin lelu on se "on the go" kannettava weber, ihan Solsidan materiaalia :D

   Poista

Kiitos kivasta viestistä ♥