tiistai 13. syyskuuta 2016

Munasolun luovutus osa 2 - ennen hormonihoitoja.

On aika palata taas "lapsettomuushoitojeni" pariin. Jos aihe on mennyt ohitse, voit lukea taustaa päätöksestäni luovuttaa munasoluja lapsettomille TÄÄLTÄ. Ensimmäisellä käynnillä siis kävin läpi prosessia kätilön kanssa ja nyt jokin aika sitten vierailin lääkärin vastaanotolla.

Lääkäri teki normaalin gynekologisen tutkimuksen, otti papan ja ultrasi munasarjat. Tämän tarkoituksena on kartoittaa munasarjojeni koko, sekä kapasiteetti hoitoja varten. Samalla käynnillä kävin myös laboratoriossa verikokokeissa (ei paastoa), joista tutkitaan kromosomit, sekä mahdolliset kantamani periytyvät ja vielä piilevät vakavat sairaudet. Näiden tulosten saapuminen kestää useamman viikon.

Jos ja kun tulokset ovat puhtaat, saan aloittaa hormonihoidon pitkän kaavan mukaan. Aluksi käytän jonkin aikaa nenäsumutetta, jonka tarkoituksena on nollata oma kiertoni. Tämä johtuu myös siitä, että minulla on hormonikierukka. Kierukkaa ei tarvitse munasolun luovuttamista varten poistaa.

Nenäsumutteella lasketaan estrogenitasoa, joka saattaa aiheuttaa samantyyppistä oireilua kuin vaihdevuodet. Tiedossa voi olla esimerkiksi lievää päänsärkyä ja pintahikoilua, mutta monikaan ei tätä oireilua juurikaan tunnista. Mahdollinen oireilu on tottakai yksilöllistä ja tähän kuuluu myös jatkuva seuranta hoitavan tahon puolelta. 

Kun oma kiertoni on nollattu, aloitan injektiohoidon suurinpiirtein samaan aikaan solun saajan kanssa, näin kiertomme kohtaavat. Tosiaan en voi aiheesta kirjoittaa reaaliaikaisesti ja lähtökohtaisesti pyrin kirjoittamaan niin, että käynneistäni klinikalla on jo kulunut aikaa. Tämä takaa mm. sen, ettette tällä hetkellä tiedä missä vaiheessa hoitoa olen ja samoin saaja ei voi yhdistää minua omiin hoitoihinsa. Hoidot eivät näy ulkoisesti, eikä minun tarvitse muuttaa elintapojani tätä varten.

Kysykää ihmeessä, jos tähän mennessä on herännyt kysymyksiä aiheesta. Prosessi on todella silmiä avaava kokemus :)


ps. on tosi hankalaa yrittää kuvittaa tätä aihetta blogiin! tällä kertaa valitsin tänään otetun kuvan kampaajakäynnin jälkeen :) ihana, ihana juurikasvuton kuontalo!

12 kommenttia:

 1. Ihanaa, että teitä näin ajattelevia ihmisiä on! Meillä touhuaa 4-vuotias luovutetulla munasolulla saatu "lahja" tuossa junaratansa parissa. Päivääkään ei kymmenen vuoden lapsettomuustaipaleen jälkeen ole mennyt, etteikö tästä lahjasta olisi niin kiitollinen! Ja jos vain voisin sitä ihmistä kiittää kuka tämän meille mahdollisti! Lämmöllä ajattelen ja toivon jonain päivänä vielä voivani kiittää. Tämän suurempaa lahjaa ei voi kukaan toiselle antaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä tarinat saavat minut kyynelehtimään <3
   Kun olen puhunut lääkärin ja kätilön kanssa, keskustelu on mun osaltani ohi nopeasti, koska alan vollottamaan :D
   Onnea pienestä ihmeestä!

   Poista
 2. Hienoa kun olet lähtenyt mukaan tällaiseen projektiin!

  VastaaPoista
 3. Toi on kyllä ihan älyttömän hienoa mitä teet :)! Niin paljon ihmisiä jotka kaipaa kovasti lasta,mutta oma kroppa ei suostu sitä lahjaa antamaan. Hieno ele :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä todella toivon, että joku saa unelmansa ja sylinsä täyteen avullani <3

   Poista
 4. Todella hienoa, että olet lähtenyt luovutukseen mukaan ja vielä kirjoitat siitä näin avoimesti. Munasolun luovutus on varmasti monelle vielä aika tuntematon asia (ainakin itselle on), joten luen todella mielelläni kokemuksiasi asiasta. :)

  -S-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   Tämän tarkoituksena on tuoda munasolun luovutusmahdollisuus isomman yleisön tietoon, toivotaan että saataisiin pieni kipinä syttymään :)

   Poista
 5. Wau, nostan hattua! Upeaa välittämistä! <3

  VastaaPoista
 6. Se ettei hormonikierukkaa tarvitse poistaa prosessin aikana, oli minulle uutta tietoa. Tuosta syystä saattaisin itsekin olla luovuttaja tulevaisuudessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli kyllä minullekin tosi hyvä juttu, olen tykäänyt kierukasta superisti enkä mielelläni siitä luovu :)

   Poista

Kiitos kivasta viestistä ♥