sunnuntai 11. syyskuuta 2016

Retkeile Lohjansaaressa - vain tunnin päässä Helsingistä!

Mukavaa sunnuntaita :) Väsytin lapset juuri pitkällä metsäretkellä rasteineen ja istahdin sohvalle ison teekupposen kanssa bloggaamaan. Tänään on kyllä saatu nauttia ihan mielettömästä ilmasta ja oikeastaan tuo luonnon kaipuu ja maadoituksen tarve jatkui eilisestä.

Pääsin eilen jälleen Lumo-matkailun vieraaksi, tällä kertaa tutustumaan Lohjansaareen. Aiemmat postaukset Fiskarsista joulun aikaan, koko perheelle retkikohteena, sekä Raaseporin kohteista ja Hangosta löydät linkeistä, mikäli kotimaanmatkailu tai lähimatkailu kiinnostaa.

café lauri


Aloitimme Lohjan kierroksemme pienestä ja pittoreskistä Café Laurista, jossa nautimme herkullisen aamiaisen. Tarjolla oli lasilliset paikallista Ciberbergin kuohuvaa, Raikastamon omppumehua Lohjan omenoista, sekä Laurin omia tuotteita.

Café Laurissa tuotteet tehdään itse paikan päällä, mahdollisimman paljon lähituotteista. Salin puolella touhuaa Jukka ja keittiössä taikojaan tekee Timo. Minusta oli mieletöntä, että vielä löytyy paikkoja, joissa tosiaan työpäivä alkaa viiden jälkeen ja piirakat paistetaan itse. 

Kahvilassa on pöytiintarjoilu ja muutenkin yksityiskohtiin on kiinnitetty todella huomiota. Esimerkiksi makeutusaineet eivät ole pienissä sinisissä pusseissa tai edes muovirasioissa, vaan lusikoidaan suloisella pikkulusikalla tarjoiluastiasta.

Kahvila on viimeisen päälle suunniteltu kokonaisuus, enkä yhtään ihmettele, että se on valittu vuoden 2015 kahvilaksi. Tänne tulemme tekemään ehdottomasti uuden vierailun vielä useasti!

lohjansaariMatka jatkui aamiaisen jälkeen Lohjansaareen juhlistamaan kekriä. Kekri on ikivanha Suomalainen syysperinne, jonka tarkoituksena on juhlistaa sadonkorjuuta ja peltotöiden päättymistä (lisätietoja kekristä).

Paikan päällä oli useita pienyrittäjiä ja käsityöläisiä, sekä paikallisia tuottajia myymässä tuotteitaan ja löysinkin sieltä valtavan hyvänmakuista kirsikkahilloa kotiinviemisiksi. Ostin myös kurpitsan, sekä luumuja, kaikki tuotteet olivat paikallisia. Ihan kirsikkahillon kirsikoista lähtien.

Tuo Lohjansaaren ainulaatuinen ilmasto mahdollistaa pidemmän kasvukauden, sekä esimerkiksi viiniköynnösten ja muiden hieman eksoottisempien lajien viljelyn. Lohjansaarta onkin sanottu Suomen Toscanaksi.


Kekriä juhlistamassa oli myös useita kotieläimiä, mutta itse kiinnitin huomioni hurmaaviin kanoihin. En tiedä olenko koskaan täällä maininnut, mutta haaveilen siis kesäkanoista tai harrastemaatilasta. Okei, jälkimmäisessä saattaisi olla liian paljon töitä tämän kaiken ohella, mutta kanat nyt ainakin!

Muru on ollut niitä vastaan, mutta eihän sitä tiedä vaikka ensi kesäksi saisin hänet ylipuhuttua..

Pääsimme kokemaan myös loitsukodan ja nautimme lillukkateetä pienien ennustusten kera. Ennustukset tehtiin tammenterhoilla ja omassani oli luettavissa ehkä matka loppuvuonna, sekä valtavasti onnea. Onnesta ja hyvästä elämästä heitinkin salaa toiveen ilmaan, että kaikki saisi jatkua kauniina.

Kaikki viisi ennustusta olivat erilaisia, samoin kuviot jotka tammenterhot muodostivat. Loitsimme myös auringon esiin ja kappas, loppupäiväksi saimmekin helteen :)


paavolan tammi ja luontopolkuIhan juhlapaikan, eli nuorisoseurain talon vieressä on nyttemmin jo lakkautettu Lohjansaaren koulu. Koululta lähtee pieni polku kohti metsää, jossa muuten kasvaa ihan luonnonvaraisena hasselpähkinää! Voitte vain kuvitella kuinka hihkuin ja keräsin niitä maasta muutaman matkamuistoksi. Meillä kun tuppaa näitä erilaisia matkamuistoja olemaan kotona..

Polun päästä löytyi hakkuuaukea ja huikea näky, nimittäin satoja vuosia vanha tammi. Nyt täytyy sanoa, etten ole eläessäni nähnyt mitään yhtä upeaa, vaikuttavaa ja nöyräksi vetävää. Tammi ja sen ympäristö huokui vaikutusvaltaa ja voimaa. Nyt jos joku teistä on katsonut Shannaraa tai Game of Thronesia, niin tietää kuinka suuri ja vaikuttava yksi puu voi olla.

Tänne täytyy ehdottomasti tuoda myös loput perheestä, ottaa eväät ja nauttia tunnelmasta. Kävin muuten halaamassa puuta (joo, tiedän..) ja jotenkin tunsin sen kaiken elinvoiman. Tietääköhän kukaan mitä tarkoitan? Kokemuksen olisi täydentänyt paljaat jalat, mutta en viitsinyt ihan hihhuliksi ryhtyä yleisön edessä :D

Käykää katsomassa, lupaan ettei _kukaan_ teistä ole kokenut mitään vastaavaa ennen!


fruticetumPäivän viimeinen kohde oli Fruticetum, jossa kasvaa yhteensä lähes 300 erilaista omenalajiketta. Omenoiden lisäksi siellä kasvaa lähes kaikki Suomessa menestyvät monivuotiset puuvartiset hedelmä- ja marjakasvilajit.

Fruticetum järjestää itsepoimintapäiviä ja sinne voi viedä oman omenalajikkeensa tunistettavaksi. Nyt kahden viikon päästä onkin Lohjalla omenakarnevaalit, johon ajattelin viedä omani, mikäli vain aikataulut antaa periksi.

Pääsimme poimimaan ja maistelemaan puutarhan satoa ja muutaman myös kotiinviemisiksi. Miten voikaan omenat ja päärynät maistua niin erilaisille!

Lohjansaari tuntui kokonaisuudessaan superkivalta matkakohteelta alle tunnin päässä Helsingistä. Tänne ainakin meidän perheemme suuntaa, retkellä ja kahville :)


4 kommenttia:

 1. Ihanasti olit saanut tunnelmat vangittua kuviin ja sanoihinkin samaistun <3 (Onnistuin muuten jotenkin poistamaan kaikki lähettämäsi kommentit, mutta ehdin kuitenkin lukea ne joten kiitos niistä sekä viihdyttävästä seurasta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos <3
   Mä huomasin, että kun kommentoi sulle, ne menee jotenkin suoraan google+ palvelun jakoon oudosti :D

   Poista
 2. Hieno paikka! Hyvät kuvat olet räpsinyt kyllä :) http://valkoinenhaave.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuolla oli kyllä niin paljon upeaa nähtävää, tarkoitus on myös joskus vierailla tuossa suht lähellä Nuuksiossa :)
   Kiitos paljon!

   Poista

Kiitos kivasta viestistä ♥