maanantai 24. lokakuuta 2016

Munasolun luovutus osa 3 - luovutussuostumus ja hormonihoitojen aloitus.

Seuraava aihe munasolun luovutus -postaussarjassa olkoon hormonihoitojen aloittaminen, erilaiset testit, sekä luovutussuostumus. Aloitetaan vaikka suostumuksesta. 

Kyseessä on sopimus, joka on voimassa enimmillään 15 vuotta. Yhtä kauan, kuin luovutettuja munasoluja saa käyttää. Suostumuksen voi halutessaan perua osittain tai kokonaan. Pääsääntöisesti valmistellaan yksi munasolun saaja, mutta mikäli soluja on runsaasti niitä voidaan pakastaa tai antaa toiselle saajalle. Yhden luovuttajan soluista voi kuitenkin lain perusteella syntyä lapsi enimmillään viiteen eri perheeseen.

Halutessaan suostumukseen voi määritellä ehtoja. Voi esimerkiksi kieltää omia soluja käytettäväksi muissa, kuin heteroperheissä. Tässä vaiheessa meinasin vetää kahvit väärään kurkkuun. Siis eihän noin saa kysyä! Oli ensimmäinen reaktioni. Tätä kuulemma tapahtuu äärimmäisen harvoin, mutta luovuttajalle annetaan kuitenkin mahdollisuus "toteuttaa arvojaan". Lisäksi ehtona voisi olla esimerkiksi "vain tupakoimattomaan perheeseen".

Suostumuksessa on myös kohta, jossa kerrotaan luovuttajan olevan terve, eikä luovutus aiheuta hänelle terveydellistä vaaraa. Hän ei myöskään kanna perinnöllisiä sairauksia.


Minulle on siis tehty testit, joissa on poisluettu ns. pakolliset laboratoriotutkimusnäytteet eli HIV-, hepatiitti-B ja -C- sekä syfilisvasta-aineet, klamydia ja tippuribakteerit. Lisäksi kannan normaaleja naisen kromosomeja, enkä omaa piileviä myöhemmin aktivoituvia perinnöllisiä sairauksia.

Kaikkien näiden sopimusten ja testien jälkeen on aika aloittaa hedelmöityshoidot. Niitä on joko lyhyt (GnRh-antagonisti) tai pitkä (GnRh-agonisti) lääkitysohjelma. Tosiaan itselläni on hormonikierukka, jota ei hoitojen vuoksi tarvitse poistaa, joten oma hoitoni on tuo pidempi. Kierukka laitettiin vuosi kuopuksen syntymän jälkeen, eli kolme vuotta sitten, eikä kuukautisia ole sen koommin kuulunut. Siksipä en osaa kierrostakaan sanoa mitään.

Hoito aloitetaan nenäsumutteella (omassa tapauksessani valmiste on nimeltään Synarela), jonka tarkoituksena on jarruttaa omaa hormonitoimintaa. Jarrutushoidon seurauksena munasarjojen estrogenituotanto vähenee, johon saattaa liittyä ns. vaihdevuosioireita. Suihkautan 1x molempiin sieraimiin aamuin illoin 12h välein, eli yhteensä 4 suihkausta päivässä. 

Tämä on todella huomaamatonta, eikä vaikuta elämään millään tavalla. Itse en ole huomannut mitään sivuvaikutuksia pientä ajoittaista uupumista lukuunottamatta. Hormonihoitojen ollessa käynnissä käydään tarkastuksissa noin 1xvko. Itse valmiste, kuten myös kaikki käynnit, testit ja tarkastuksetkin ovat luovuttajalle ilmaisia.

Nenäsumutteen otto jatkuu pienemmällä annostuksella, kun pistoshoito aloitetaan. Kerron siitä lisää sitten taas seuraavassa postauksessa.

Heräsikö kysymyksiä? Kysy! Pyrin vastaamaan oman kokemukseni, sekä tietämykseni pohjilta. Muistattehan, että postaussarja ei ole reaaliaikainen, enkä voi kertoa anonyymiteetin vuoksi tarkemmasta aikataulusta. Sen sijaan sarja kulkee samassa järjestyksessä, kuin hoidotkin.

ps. kiitos ihan hirmuisesti kaikista viesteistä, tarinoista ja teidän pienten söpöläisten kuvista, joita olen saanut! olen itkenyt niitä tarinoita ja kuivannut onnen kyyneliä teidän onnistumisienne vuoksi. 

Aiemmat postaukset tähän liittyen löydät sivupalkin "raskaus" tägin kohdasta.

4 kommenttia:

 1. Voi että, uskomattoman hienon teon teet! <3 Haaveilen munasolun luovuttamisesta salaa itsekin. Vielä ei ole aika ryhtyä suunnittelemaan sitä ihan tosissaan, mutta ehkä sitten joskus. Mies kuvittelee minun muuttuvan hormonihirviöksi, ehkä näytän nämä postaukset sitten aikanaan hänelle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihi, en ole ollut tavallista hullumpi lainkaan :D
   Ehdottomasti vain luovuttamaan!
   Jokainen toki reagoi kaikkeen yksilöllisesti, mutta omat kokemukseni tästä ovat olleet pelkästään positiivisia :) Paitsi piikitys! Voi hitsi se on kammottavaa! Terkuin piikkikammoinen..

   Poista
 2. Tosi hieno teko <3 <3 Mä mietin tuota "enkä omaa piileviä myöhemmin aktivoituvia perinnöllisiä sairauksia" eli mitä kaikkea siitä tutkitaan, vai tiedätkö?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3
   Hitsit, kun mä en nyt tähän hätään muista! Mutta ainakin oli jotain perinnöllistä rakenteellista, epämuodostumia yms. Ihan koko pakettia en muista :/

   Poista

Kiitos kivasta viestistä ♥