torstai 10. marraskuuta 2016

Ipanat hommiin - näin meillä jaetaan kotityöt.

Nyt kun lähdettiin lukijoiden toiveiden toteuttamislinjoille, päätin tarttua aiheeseen lasten kotityöt ja siivoaminen. Kuten bloginkin kuvauksessa kerrotaan, olen aikamoinen kotinatsi. Meillä on suhteellisen kova kuri ja vaadin lapsilta aika paljon. He osallistuvat kotihommiin siinä missä aikusetkin, toki iän mukaan.

Viikkoraha on suhteellisen pieni. 11 -vuotias saa kolme euroa, 8 -vuotias kaksi euroa ja nelivuotias ei tiedä rahasta vielä hölkäsen pöläystäkään. Usein eivät edes muista koko viikkorahaa, sillä eivät ole tarvinneet sitä. 

Viikkorahaan kuuluu esikoisella esimerkiksi oman huoneen kunnossapito, sekä tiskikoneen tyhjennys päivittäin.


Kasivee pitää oman huoneensa kunnossa ja auttaa pikkupyykin ripustamisessa. Hänen tehtäviinsä kuuluu myös sekajätteen ulosvienti. Pienin useimmiten haluaa vapaaehtoisesti täyttää pesukonetta tai imuroida nurkkia, hän saa myös hakea postin.

Lisää taskurahaa voi tienata mm. nurmikon leikkaamisella, lehtien haravoinnilla, lumitöillä, käytävien kitkemisellä yms. Tuo taskuraha on ipanan täysin omaa rahaa ja hän saa tehdä sillä aikalailla mitä tahansa, tietyissä järkevyyden rajoissa. Usein jos kysytään, saanko ostaa..? Vastakysymys on minun puoleltani: onko se sinusta järkevä ostos? Näin olen saanut lapsen myös miettimään rahan käyttöä ja käytön kohdetta.


Ipanoiden ei kuitenkaan tarvitse omilla rahoillaan ostaa esimerkiksi karkkipäiväkarkkeja, vaatteita tai muita tarpeellisia juttuja. Nämä päivittäiset siivoustyöt kuuluvat osaltaan siihen, että voivat pyytää meiltä niitä.

Päivittäin siis huolehtivat omat tavaransa kuntoon, pyykit koriin ja koko kodin yleisestä siisteydestä niin, että korjaavat jälkensä. Lisäksi isoilla on ne pari pientä kotityötä. Perjantasin imuroivat huoneensa ja tarvittaessa vaihtavat lakanansa itse (pussilakanan vaihtaa aikuinen). Ruuanlaittoon jokainen saa osallistua halutessaan taitotasonsa mukaisesti, usein tähän hommaan on kilpailua.

Lasten huoneissa saa kuitenkin lapsi ja leikit näkyä, enkä vaadi keskeneräisten leikkien siivoamista. Sen sijaan nukkumaan mennessä irtolegot kyllä kerätään paikoilleen :D Ja kun kavereita käy leikkimässä aika usein, leikit vaihtuu lennosta. Muistuttelen, että korjatkaahan edelliset pois, kun uudet aloitatte.


Vaikka vaadinkin lapsilta paljon, en koe sitä lainkaan negatiivisena asiana. Varsinkin erityislapsen kanssa on hyvä aloittaa aikaisin taidoilla, joita ihminen tarvitsee jokapäiväisessä elämässään. 

Tämä saattaa kuulostaa joidenkin korviin vaativalta, kuten jo sanoinkin, mutta meidän perheessä malli toimii oikein hyvin. Koti pysyy viihtyisänä paikkana jokaiselle, samalla jokainen kokee onnistumisen hetkiä olemalla osa yhteistä viihtyvyyttä.

Minkä verran teillä osallistutaan kotitöihin, entä mikä on viikkorahapolitiikka?

10 kommenttia:

 1. Meillä ei ole vielä viikkorahoja, lapset sen verran pieniä etteivät ymmärrä rahan päälle. 4-vuotiaamme kyllä auttaa ripustamaan pyykkejä, purkamaan tiskikonetta (lusikkalaatikon) ja molemmat lapset siivoaa suht hyvin leikkien jälkeen lelut paikoilleen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta lapset ovat niin ihania pieninä, kun oikein palavat halusta auttaa kotitöissä <3
   Vaikka kyllä perheen teinikin tekee lumityöt vaikka kolme kertaa vuorokaudessa, mikäli saa vitosen per homma :D

   Poista
 2. Ihana postaus! Meillä hyvinkin samanikäiset lapset kuin teillä. Ja, myöskin kotityöt jaetaan kaikille. Hyvin samanlaisesti kuin teillä. Meillä ei ole varsinaista viikkorahaa vielä käytössä, saavat kun tarvitsevat. Ja, yhdessä keskustellaan mitä ostetaan. Olen opettanut että raha ei kasva puussa ja juurikin noin että mietitään, onko välttämätön hankinta. Mielestäni on hyvä opettaa lapsille jo pienestäpitäen kotitöitä ja tavaroistaan huolehtimista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että muillakin on tällaista :)
   Lapsilta olen lähinnä kuullut, että miksi meillä ei käy siivoojaa, kun kaikilla muillakin käy :D

   Poista
 3. Minusta ei tunnu yhtään vaativalta! Tai sitten minä vaan 'vaadin' muksuiltani enemän ;)
  Pienestä pitäen ovat saaneet osallistua kodin huoltoon ja kokkaukseen ja nykyään annan ns. vastuualueet, kun siivotaan. Viikkorahaa lapset eivät ole koskaan oikeastaan saaneet, enempikin kuukausirahaa ja aina, kun ovat osanneet kertoa mitä/miksi/ minkäverran tarvitsevat ja onko ostos oikeasti tarpeen. Vanhimmat pojat on jo aikuisia ja asuvat omillaan, mutta osaavat pitää kodistaan ja asioistaan huolta. Siis jo pienenä opitut taidot ovat arvokkaita isompana vaikkei ehkä juuri silloin imurointihetkellä siltä tunnu ;)

  Niin ja tuohon jälkien siivoamiseen..luin taannoin jonkun tutkimuksen tapaisen, jossa sanottiin leikkien siivoamisen tappavan luovuutta, eli tavarat pitää antaa olla hujan hajan!.....öööö, en ehkä ole samaa mieltä väitteen kanssa :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Imuroitihetket eivät tosiaan ole aina niitä mieluisimpia, mutta kiittävät myöhemmin kun tyttöystävä tulee kylään ;)

   Joo, hei tosta olikin uutinen juuri kuluneella viikolla (tai edellisellä) ja artikkelia lukematta varmasti osaltaan joo. Levällään olevat leikit kannustavat varmasti mielikuvitusta ja leikkimään lisää, mutta minusta silti edellinen leikki tulee siivota pois ja sitten juurikin nuo irtolelut :)

   Poista
 4. Vaatiiko kotihommien sujuminen sitä, että asiasta on yhteinen linja isännän kanssa? Tuntuu, että yritin aikoinaan luoda meille jotain käytäntöjä siivoamisissa ja vastaavissa, mutta miehen mielestä ne olivat turhaa höyryämistä. Vuosikausiin en ole asialle jaksanut mitään tehdä, vaikka toki se harmittaa. Nykyään miestä tuntuu enemmän haittaavan se, että rutiinit kusee, mutta minulle aivan sama. Asioiden ruotuun laittaminen vaatisi minulta voimakasta panostusta, mutta kun tiedän, että tilanne on silloin neljä yhtä vastaan (no, kuopus ei ehkä vielä pistä vastaan), niin en vain jaksa siihen ryhtyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä pointti!
   Varmasti vaatii niin, että ainakin suuremmat linjat ovat yhteiset, pienemmistä on aina mahdollista keskustella. Muussa tapauksessa se menee niin, että muut elävät miten sattuvat ja yksi on palvelijana talossa. Se ei toimi missään mallissa :(
   Miehen ehkä tulisi itse häiriintyä vieläkin enemmän, että muutos olisi yhteinen. Pääasia, että viihtyisitte kodissanne kaikki, oli se sitten minkälainen tahansa <3

   Poista
 5. Kiitos tästä postauksesta! Tärkeä aihe. Mitenkäs teillä, että vaikka työjako ja tehtävät ovatkin selkeitä, niin pitääkö lapsia silti patistaa/muistutella vai ovatko miten oma-alotteisia? Tai keräävätkö itse helposti leikit ilman apua? Meillä noissa leikeissä lapset kyllä tietävät, että kerätä pitää,mutta itse menen usein aloittamaan motivoidakseni lapsia, jotta sujuisi joutuisammin. Legojen keräämisessä saattavat unohtua rakentelemaan kerätessään, jos ei ole itse valvomassa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että oli hyödyllinen :)
   Vähän kaksipiipuinen juttu! Isommat kyllä hoitavat omansa, eikä niitä kummemmin tarvitse patistella. Pieninkin joskus yllättää ja siivoaa pyytämättä huoneensa. Ehkä enemmän tarvitsee patistella niissä päivittäisissä jutuissa, eli pyykit koriin ja omien jälkien siivous :)
   Mä olen muuten ihan samanlainen siivooja, kun sinun lapsesi :D Kun aloitan jonkin lipaston tyhjentämisen, niin jään selaamaan kaikkea mitä sieltä löytyykään :D

   Poista

Kiitos kivasta viestistä ♥