maanantai 29. helmikuuta 2016

Parempaa arkiruokaa - 3 x kala.


Aurinkoista uutta viikkoa! Parempaa arkiruokaa -postaussarja jatkuu tällä kertaa kalalla (kanan voit katsoa täältä). Meillä arkiruoka määritellään useimmiten mahdollisimman nopeaksi, mutta myös maistuvaksi ruoaksi. Se pitäisi olla monipuolista ja vaihtelevaa. Koulujen ja päiväkodin ruoka on loistava pohja päivän aterioille, mutta minusta silti kotona on hyvä jatkaa samaa linjaa. Yhtä tärkeää kuin hyvä ruoka, on myös yhdessä syöminen ja pyrimme siihen päivittäin. Joskus edessä on se nuudelikippo, mutta useimmiten kuitenkin ihan tavallista ja hyvää ruokaa.

Me ei myöskään aina juosta niiden erikoisten ja kalliiden raaka-aineiden perässä (paitsi ehkä viikonloppuna), vaan kalakeittokin valmistuu seistä (jotkut eivät kuulemma kelpuuta edes kissalleen.. menee hyvä ruoka hukkaan..!) ja muista pakasteista. Tätä keittoa syödään välillä jopa kerran viikossa. Maukasta, edullista, ravitsevaa ja nopeaa.

pikainen kalakeitto (maidoton)

1 pkt pakasteseitä
1 pss pakastekeittoperunoita
1 pss pakasteporkkanoita
2 kalafondinappia
1 prk kaurakermaa
tilliä
vettä niin, että pinta tulee hieman raaka-aineiden yli

Lisää kattilaan kaikki muut ainekset, paitsi kerma ja tilli. Keitä lähes kypsäksi, lisää loput ja kiehauta. Tarjoile kuumana ruisleivän kanssa.

Käytän usein noita keittoperunoita, sillä kädet eivät kestä oikeastaan yhtään perunoiden käsittelyä. Samasta syystä meillä syödään kuoripottuja. Eli jos lapsilta kysytään, syövätkö he muka kotonakin perunat kuorineen, niin meillä vastataan joo :D


Seitä löytyy myös fileinä pakasteesta ja välillä valitsen sen lohen sijasta, kun mieli tekee paistettua kalaa. Tosiaan perusruokaan kuuluu ne ihan vaan keitetyt perunat ja kalaan saa herkullisen kastikeen esimerkiksi maitohyllyistä löytyvillä valmiilla kastikkeilla.

paistettu sei tilli-sitruuna kastikkeessa

1 pkt sei-fileitä
1 prk creme bonjour tilli-sitruuna kastiketta

Sulata ja paista kala, lisää kastike ja kuumenna. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja kasvisten kanssa.

Tämäkin ruokaa on pikainen ja kestää valmistua oikeastaan juuri niin kauan, kuin perunat kiehuu. Kalalajeja kannattaa vaihdella ruokavaliossa, joten on sanomattakin selvää, että tämä valmistuu mistä tahansa kalasta. Sei on usein se helppo vaihtoehto, joka löytyy ruodottomana ja nahattomana edullisesti.


Uunilohi taitaa olla meidän kaikkien 80-luvulla syntyneiden lapsuudesta tuttu klassikko. Se voi tehdä kermaisena vaihtoehtona, mutta vähintäänkin yhtä hyvää on kirkas liemi.

uunilohi herkkusieni-pinaattilisäkkeellä (maidoton)

lohta
1 kpl fondinappeja
5dl kiehuvaa vettä

Käsittele lohi ruodottomaksi ja sulata fondi kiehuvaan veteen. Laita lohi uunivuokaan ja kaada liemi päälle. Uunita 175c noin 30 min. Valmista sillä välin lisuke.

1 rss tuoreita herkkusieniä
1 rss baby pinaattia
1 prk kaurakermaa
1 sipuli
suolaa ja pippuria

Pilko sipuli ja sienet, lisää pannulle. Paista lähes kypsäksi ja lisää joukkoon pinaatti. Kun pinaatti on vetäytynyt, kaada sekaan kerma. Kiehauta ja mausta.


Näiden vinkkien myötä toivotan teille oikein hyvää ruokaviikkoa! Haluan muistuttaa, että vaikka joka tuutista tulee kaikenmaailman superfoodeja ja muita superhienoja ruokia, kannattaa arjessa mennä ihan omien voimavarojen mukaisesti ja oikaista jos siltä tuntuu.

Pääasia, että ruoka maistuu kaikille - oli se sitten vaikka "vaan" nakkikastiketta.

sunnuntai 28. helmikuuta 2016

Auringonlaskun aikaan.

-A Sunday well spent brings a week of content-


Aurinkoisen pakkaspäivän ilta, grillikauden avaus ja upea auringonlasku. Meidän takapihalla on tuollainen valli, jonka päälle lapset kiipeävät silloin tällöin istumaan ja katselemaan auringonlaskuja. Tänäänkin.

Päivällä käveltiin samaisen vallin toiseen päähän laskemaan pari kertaa liukurimäkeä ja leikkimään lumisotaa.

Vaikka viime aikoina olemme haaveilleet muutosta hetkellisesti ulkomaille, nämä hetket saa nauttimaan elämästä just täällä.


Muru lämmitti grillin ja söimme iltapalaa huvimajassa koko perhe. Makkara, joka räjähti grilliin kuin kranaatti oli makkaranaatti. Höpsöjä juttuja, mutta niin kivoja hetkiä joskus vielä muistettavaksi.

Kävimme saunassa ja Nopsteri hyppäsi hankeen. Se on sen juttu nykyisin..


Ensteks kivoin päivä - taudeista huolimatta. Suloista sunnuntaita!


lauantai 27. helmikuuta 2016

Mitäs me tubettajat..

Siis minähän en mitään tubettamaan ainakaan ala. Omaa naamaa videolla ja niitä videoita en ainakaan osaa tehdä! Ja miten kävikään..

Nopsteri on pitkään haaveillut omasta kanavasta ja katselee kaikenmaailman nuoria pojankloppeja siellä juutuupissa jutuineen. No vieläkään ei omaa kanavaa ole tullut, mutta lupasin hänelle, että teemme yhdessä videon ja ladataan se sitten sinne "tubeen" katsottavaksi.

Noh, tässä nyt on meidän yhteinen videomme. Aika näyttää miten tämä jatkuu vai jatkuuko.. 

Hauskaa lauantaita!

ps. aika söpö toi pysäytyskuva, mutta kertoo paljon :D

torstai 25. helmikuuta 2016

Influenssa B.


Meille on rantautunut influenssa B. Tirpalle nousi tosiaan kova kuume tiistaina ja eilen oltiin 41,9 C lukemissa, ennenkuin lähdimme dextran päivystykseen. Lääkäri mietti hetken, laittaako lähetteen suoraan sairaalaan, mutta onneksi muutamien testien jälkeen pääsimme apteekin kautta kotiin. Voi pientä..

Illalla oma oloni enteili jo jotain, mutta ajattelin sen johtuvan kaikesta siitä hässäkästä, nappasin särkylääkkeen ja painelin nukkumaan. Tänään sain itse saman diagnoosin. En kyllä ihan hetkeen muista, milloin olisin ollut näin kipeä, jos ei ota huomioon rintatulehdusta Pienimmän syntymän jälkeen.

Aivot tuntuvat räjähtävän ulos kallosta ja kuume laskee parhaimmillaan vain hieman yli kolmeenkasiin. Molemmilla meillä on nälkä, mutta mikään ei oikein maistu. Tamifluta aamu- ja iltapalaksi. Yleensä olemme ottaneet rokotukset, mutta jotenkin tuossa syksyn hässäkässä se vaan jäi. Ei muuten jää ensi syksynä.

Mutta nyt kone kiinni, me sukelletaan räkärättien ihmeelliseen maailmaan.


keskiviikko 24. helmikuuta 2016

Laskukaverit.

Moikkamoi! Eilen vielä oltiin näissä tunnelmissa ja nyt yksi makaa sängyn pohjalla neljänkympin kuumeessa. Tirpalla olisi ollut kauan odotettu cheerleadingin akrobatialeiri, mutta se jää nyt välistä. Toivottavasti saadaan porukka terveeksi perjantaihin mennessä, että pääsisimme taas mäkeen.

Kävimme lasten kanssa maanantaina laittamassa passihakemukset sisään, sekä päivittämässä laskettelukamat sopivan kokoisiin. Onneksi menee aika hyvin niin, että kun vanhimmalle hankkii uudet, niin edelliset ovat seuraavalle sopivia.

Viime viikolla kävin Nopsterin kanssa laskemassa yhtenä päivänä ja nyt eilen hän menikin jo omia menojaan rinteessä. Tosi hienosti muistui mieleen ja oli taas kuin vanha tekijä! Tirpan otin vuorostaan eilen muistelemaan ja tunnin jälkeen laski itsekseen sujuvasti. Niin se vaan on, että kun tuon laskettelun kerran oppii, se jää luihin ja ytimiin!

Pienimmän vuoro olisi seuraavaksi tulla laskemaan minun kanssani ja Muru saa mennä isojen kanssa. Tämän talven todennäköisesti vaan Pienimmän kanssa vähän kokeillaan ja ensi vuonna sitten voisi laittaa hiihtokouluun. Täytyy sanoa, että nuo hiihtokoulut ovat loistava keksintö!


Muutaman tunnin kun ehti laskea ja siihen päälle pulkkamäet ja grillimakkarat. Kotiin päästyä vielä päiväsauna ja olin aivan valmis petiin kolmen aikaan iltapäivällä :D

Iltaa myöten Tirpalla alkoikin sitten kuume nousemaan ja katselimme yhdessä netflixistä nuorten elokuvia. Ai että tykkäänkin noista "lasten" musikaali-laulu-tanssi leffoista! Ne ovat sellaisia hyvänmielen elokuvia ja aina löytyy kuitenkin pieni opetus taustalla.


Tämä päivä meneekin sitten sujuvasti chillaillessa. Ajattelin neuloa vähän villatakkia, siivota, ehkä rymsteerata, käydä vaatekaappia läpi ja jos Tirppa jaksaa, niin askarrella kutsukortit hänen mehujuhliinsa. Sannin inspiroimana haluaa pitää teekutsut kavereilleen, joten jee! Minä pääsen järkkäilemään pieniä juhlantapaisia.

Mukavaa hiihtolomaa niille, jotka sitä jo viettävät ja tsempit vikoihin päiviin tässä ennen lomia niille, joilla se on vasta edessä!



tiistai 23. helmikuuta 2016

Herkullinen helmifrutti.

Tutustuin helmipuuroon noin kymmenen vuotta sitten, kun eräs ystäväni kertoi lasten syöneen sitä aamupalaksi. Siis helmipuuroa? Kyselin, onko se jokin heidän lempinimensä ruualle, kuten meillä esimerkiksi on avaruusmössö, mutta ei. Ja todentotta kaupasta löytyikin kyseistä puuroa, sillä uteliaana minun oli pakko kääntää heti tämä kortti. Siitä lähtien helmipuuro on jäänyt meidän kuiva-ainekaappimme vakkariksi.

Yritin tuossa kovasti miettiä miten kuvailisin sen makua niille, jotka eivät ole sitä maistaneet ja huomasin sen maistuvan hyvin samalle, kuin aikoinaan mummin keittämä makaronivelli. Paitsi, että tämä herkku on luontaisesti gluteenitonta ja valmistettu perunatärkkelyksestä. Sopii siis loistavasti myös vilja-allergikkojen ruokavalioon ja heille, jotka syystä tai toisesta välttävät gluteenia tai vehnää.

Helmi-suurimoiden valmistuksessa käytettävä tärkkelysperuna tulee pääosin Satakunnasta ja samassa tehtaassa valmistuu varmasti jokaisessa kotikeittiössä tuttu perunajauhokin. Sitä te nyt olette ainakin käyttäneet! Allekirjoittanut on joskus saostanut sillä myös jauhelihakastikkeenkin jollain mökkireissulla.. :D

Lisätietoja valmistuksesta ja tuotannosta löydät Finnamylin sivuilta.


Meillä syödään yleensä vähintään kerran viikossa puuroa laatuja vaihdellen. Keitän mielelläni isomman kattilallisen illalla, jolloin aamulla tai iltapäivällä puuroa löytyy vielä välipala-aineksiksi.

Puuroa on myös tosi helppoa jatkojalostaa esimerkiksi leipätaikinan pohjaksi ja helmipuurosta saa vaikkapa herkullisen pannukakun tai koostumuksensa puolesta vastaavan suurimorieskan, kuin mitä Itä-Suomessa syödään.

Minä käytin tämänkertaisen puuronlopun frutti-aineksiksi, mutta pelkkä helmifrutti onnistuu myös keittämällä ensin puoli annosta puuroa.


helmifrutti (4:lle / gluteeniton / maidoton )

1/2 annos paketin ohjeen mukaan keitettyä helmipuuroa, käytä nesteenä riisimaitoa
1 pkt sunnuntain kuohkeaa vispiä*
1/2 - 1 tl jauhettua vaniljaa
(sokeria)

Keitä puuro paketin ohjeen mukaan riisimaitoon ja anna jäähtyä kunnolla. Voit myös käyttää tähän haluamasi määrän tähteeksi jäänyttä puuroa. Vatkaa sähkövatkaimella jääkaappikylmä kaurakerma vaahdoksi ja sekoita mukaan jauhettu vanilja. Sekoita vielä vaahto ja puuro keskenään ja tarjoa tuoreiden marjojen kera.

(*jos gluteeniton kaura ei sovi sinulle, voit vaihtaa kermavaahdon muuhun käyttämääsi valmisteeseen)

Helmifrutti on hyvä vaihtoehto kauppojen hyllyiltä löytyvälle riisifrutille ja suurinpiirtein yhden pikarin hinnalla saa isomman satsin koko porukalle. Tiedän myös, että moni vierastaa kaukomailta tuotua riisiä, joten lähituotetut perunasuurimot vievät pidemmän korren siinäkin.

Onko helmi-puuro teille jo entuudestaan tuttu herkku? Muiden bloggaajien herkulliset Helmi-reseptit löydät blogiringin sivuilta.


YHTEISTYÖSSÄ:

sunnuntai 21. helmikuuta 2016

Yö teltassa.

Lastenhuoneessa kävi eilen pienet muutoksen tuulet, sillä Pienin keksi illalla haluavansa nukkua teltassa. Mitäs sitä ei tekisi ipanoidensa eteen ja niinpä järjestin hänelle sopivan nurkkauksen. Siirsin pöydän pois ikkunan edestä ja tiipiille vapautui juuri sopiva paikka.

Sinne vaan muutama täkki, sekä yövalot ja astetta jännempi makuupaikka oli valmis. Yö meni hienosti ja joka aamuiseen tapaansa sieltä tassutteli seitsemän jälkeen meitä moikkaamaan.

Muuten sunnuntai onkin mennyt lumitöissä, sekä ravintolapäivän antiin tutustuen. Mitäs teidän päiväänne kuuluu?



lauantai 20. helmikuuta 2016

Punttisalin hämärään toisten lähdettyä jään..

Sain vuoden alusta takaisin menettämäni treenikipinän, ylipäätänsä liikunnan ilon. Niin sanottu salikortti (jolla saa myös jumpata) on ollut pölyttymässä, samoin tämän rouvan takapuoli. Se on näkynyt sekä mielessä, että kropassa ja tietysti kunnossa.

Mitä siihen tarvittiin sitten? Ainoastaan yksi tunti stepissä ja muistin kuinka mahtavaa hommaa esimerkiksi ryhmäliikunta onkaan parhaimmillaan. Loistava musiikki ja siihen sopivat koreografiat, kuin baarissa selvinpäin hikipossuna tanssimassa :D

Välineurheilijaa minusta sen sijaan ei saa, se on jo todistettu. Juoksen edelleen samoilla kengillä, joista on puoli pohjaa irti. Käytän samoja toppeja, kuin kolme vuotta sitten, kassissa pölyyntyy ipod mini käyttämättömänä ja laatikon pohjalla akkunsa tyhjentänyt polarin loop.

Minulla on ehkä kolme eri treenisettiä, joita pyöritän vuorotellen koneessa. Se ei estä kuitenkaan haaveilemasta. Yli kaiken rakastamani treenivaatemerkki on nike. Yksinkertaista, laadukasta ja kohtuuhintaista. Mielummin mustaa ja vaikka valkoista, sillä esimerkiksi värikkäissä trikoissa näkyy ikävästi läikikäs pehi parin tunnin hikoilun jälkeen ;)

Keräsin (lähinnä itselleni) fitspo-kollaasin, josta aion pikkuhiljaa päivittää kevään edetessä treenikamoja. Ja ehdottomasti nuo kultaiset lenkkarit peruskäyttöön! Ehkä mageimmat ikinä!

Ajattelin lisäksi vinkata, että löysin palvelun josta saa tilattua ilmaisen treeniohjelman sähköpostiin. Se sopii aikalailla jokaiselle ja toteutettavissa myös kotitreenillä, mikäli et salille ehdi :)

Ja hauskan testin, mistä voi katsoa leikkimielisesti millainen treenaaja olet! Mukavaa lauantaita, mä lähden nyt jumpalle - moi!
Trainin´ gravin´
ps. kollaasin tuotteet löysin stadiumin uutiskirjeestä, osui ja upposi!

(sisältää mainoslinkkejä)

perjantai 19. helmikuuta 2016

Meidän nelivuotias.

Meidän kotona asuu neljävuotias. Se tarkoittaa sitä, että hypitään, pompitaan, lauletaan, nauretaan ja väännetään paljon. Vastataan hassuihin kysymyksiin ja pelätään irrationaalisia juttuja. Eiks niin äiti, että kaikki on tisseille allergisia? En voi nukkua, koska Kapteeni Koukku on mekkokaapissa. Silmistä valuu kuolaa kun haukottelee. Onko pakokaasu sellaista, että kun rosvot tulee, voi kaasuttaa pakoon? Mitä sinulla on suussa? Näytä!? Minä olen ananas mansikka ja sinä olet äiti päiti porsas ja mitä näitä nyt oli..


Minityypin ystävät löytyvät päiväkodista, vanhasta päiväkodista ja naapurista. On kova kyläluuta. Allergiat vaivaavat edelleen, mutta selkeästi helpottamassa. Minä pidän peukkuja, että poistuvat kokonaan. 

Aamusta kävimme neuvolassa tekemässä tehtäviä ja ottamassa mitat, sekä rokotuksen. Isosisko aikoinaan käveli huoneeseen sisään ja ilmoitti, että vedä tohon. Tämä versio päästi pienen itkun ja rokotuksesta oltiin puhuttu jo pitkään.


Palkinnoksi kävimme paikallisessa kahvilassa nauttimassa vapaavalintaisen herkun ja Minityyppi valitsi lihapiirakan omenamehulla. Ei siinä, onhan tuore lihis kyllä tosi hyvää!

Meidän neljävuotias on 102cm pitkä ja painaa 15kg, kasvaa omalla käyrällään ja kuulemma ei äitikään kovin iso ole. Isi taas reippasti yli 180cm.

Rakastaa Annaa ja Elsaa, sekä leikkii mielellään kaikella mahdollisimman pienellä tavaralla. Pukeutuu mieluiten mekkoihin ja tykkää sinisestä (koska Elsa) ja vaaleanpunaisesta. Haluaa hiuksiin aina lettikampauksen ja lukee mielellään kirjoja.

Tämä nelivuotias on ihan paras ja meidän perheen mussukka.


ps. kiitos yhdelle parhaista ystävistä tuosta kukasta, siitä puhutaan edelleen <3 p="">

torstai 18. helmikuuta 2016

Kokomusta.

Lupasin viime viikolla kuvata tämän uuden lemppariasuni ja ehdin vihdoinkin tehdä sen! Sekä housut, että paita löytyvät molemmat uudesta me&i mallistosta ja samoin minun päältäni lähes joka päivä. Ovat muuten niinkin mukavat päällä, että tulin vetäneeksi näissä Minityypin satutanssin äiti-lapsikerran, kun olin unohtanut katsoa ohjelman etukäteen. Rehellisesti sanottuna en edes muista, koska olisin viimeksi käyttänyt farkkuja.. Ehkä niidenkin aika tulee vielä :)

Ihastuin tähän settiin jo blogi-illassa, mutta nyt käytössä oikeastaan vielä enemmän. Kokomusta on niin helppo ja vaivaton tapa näyttää edes hieman huolitellummalta arkena. Nyt talvella käytän asua ruskeiden saapikkaiden kanssa, kesällä ajattelin yhdistää konjakinruskeat baltsut tai sandaalit. Oi, tulisivatpa baltsukelit jo pian!

Mitäs pidätte?

keskiviikko 17. helmikuuta 2016

Kolme kirjaa ja arvonan voittaja.

Olen ollut pitkään kirjastojen vannoutunut käyttäjä ja harvemmin hankkinut muita kuin pokkareita kotiin. Itseasiassa niitäkin vain matkalukemiseksi. Nyt kuitenkin päätin tilata muutaman omakseni, sillä paikallisen kirjaston hyllytilanne on näiden osilta ollut varsin huono. Eikä ihme! Olenhan saanut käsiini varsiaisia kultakimpaleita.

Adlibriksellä olivat kaikki nämä tarjouksessa ja vielä kun olin asentanut selaimeeni Ostohyvityksen lisäosan, se muistutti minua keräämään rahat takaisin tilauksesta. Lisää, eikun pelkkää säästöä siis!


Olgan fani olen ollut jo pitkään ja pidin kovasti hänen ensimmäisestä kirjastaan. Se on ollut minulla vain lainassa, mutta vielä kaikkien näiden vuosien jälkeen harkitsen sen hankkimista omaksi. Olga on siis tehnyt vaikutuksen, joten pullakirjan hankkiminen oli vähänkuin sijoitus. Perhe tuskin tästä kokeilusta laittaa pahakseen!

Lettikirjaa selailin ystäväni luona viikko sitten ja Jennin instaa olen seurannut vaikka kuinka kauan. Nyt on meidän vuoro letteillä ja harjoitella.. Tähän jäin koukkuun ja harkitsen muidenkin lettikirjojen tilaamista.. Tiedän kyllä, että youtubesta saa ilmaiseksi ohjeita opetusvideoineen, mutta kuten lehdetkin, luen nämä mieluummin paperisena.

Viimesimpänä bataattiburgerikirja, eli viljaton kattaus. Tätä tuskin tarvitsee enempää perustella, vrt. case avokadopasta. Koko kirja on täynnä toinen toistaan parempia viljattomia ruokia!

Jos olet joskus miettinyt jonkin näiden hankkimista, suosittelen lämpimästi :)


Pidemmittä puheitta vielä arvonnan voittaja, sillä Nopsteri tulee pian koulusta ja vien hänet yllärinä tänään rinteeseen! Niin upea laskusää..

Tällä kertaa päätin, etten arvo voittajaa vaan valitsin kommenteista tämän ihanan:

Sisko meni tänään kihloihin, mikä ihanin ystävänpäivä heillä... joten antaisin voiton tuoreelle kihlaparille :)
arhippainen@luukku.com

Joten oikein paljon onnea voittajalle ja onnea myös tuoreelle kihlaparille! Olen näin romantikkona niin helppo ja halusin ehdottomasti antaa palkinnon heille.

Laitan sinulle sähköpostia kunhan ehdin (voit myös laittaa tännepäin), mutta nyt yks kaks laskettelemaan! Aurikoista kevättalven päivää :)


(postaus sisältää mainoslinkkejä)

tiistai 16. helmikuuta 2016

Niin paljon Frozenia - DIY henkarit.

Kuluneen viikon sisään olen ollut ainakin kaksi kertaa täysin oikeassa paikassa ja oikeaan aikaankin vielä. Ensimmäinen oli sunnuntaina tv:n ääressä, mikä on todella harvinaista. Meillä ei oikeastaan tv:stä katsota kuin lastenohjelmat ja joskus iltaisin netflixiä. Satuin kuitenkin istumaan sohvalla Murun kanssa ja tv oli avoinna, sieltä tuli strömsö ja ohjelmassa tuunattiin henkareita.

Puolella silmällä katsoin ja hymistelin, kunnes sain idean frozen-henkareista. Näitä mekkojahan meillä on ja ne roikkuvat tuossa naulakossa, joten miksi siitä ei voisi tehdä vielä kivemman näköistä?

Henkarit - check. Löytyy vanhoja, pyökkisiä, jotka aikoinaan olivat nekin tosi kuuma juttu. Maalit - check. Eri värejä, sininenkin. Ei ehkä ihan oikeaa sävyä, mutta kävi minulle. Miten henkarista tehdään sitten frozen? No tarroilla ja sen sellaisilla! En löytänyt juuri oikeanlaisia lumihiutaleita, mutta hileiset tähdet kelpaavat vallan mainiosti.


Maalaus vain molemmin puolin, unohtamatta tietenkään metallista koukkua. Ja kun on kuivunut, niin tarrat. Tämän voisi toteuttaa myös esimerkiksi decoupage tekniikalla servietistä tai muusta kuvasta. Päälle sivelty lakka myös auttaa maalipintaa kestämään kovemmatkin kolhut.

Noita pyökkisiä henkareita löytyy siis enemmänkin, joten taidanpa maalata tuon toisenkin. Vaaleanpunaiseksi!

Ainiin, mikä se toinen kerta oikeassa paikassa oli? Tämä aamu ja lastenhuoneeseen siivilöityvä auringonvalo. Se on näissä kuvissa ihan sellaisenaan, maagisena.


maanantai 15. helmikuuta 2016

Parempaa arkiruokaa - 3 x kana.

Minulta on kyselty näitä arkiruokia, joten päätin taas ottaa asiakseni tehdä niistä postauksen. Tällä kertaa jaottelen ne raaka-aineiden mukaan ja ensimmäisenä vuorossa on kana eli broileri. Oikeastihan nuo kaksi eivät ole sama asia lainkaan, mutta minusta kana taipui kivemmin otsikkoon ja arkikielessä niitä käytetään rinnakkain :)

Broisku on erinomaista ruokaa ja sitä löytyy monelta eri valmistajalta eri muodoissa. Itse tykkään ostaa maustamatonta ja maustaa itse, mutta yhtä paljon kuin on meitä kokkeja, on myös tapoja. Broisku valmistuu nopeasti ja taipuu moneen. Tässä postauksessa siitä on tehty kanapizzaa, jauhelihapihvejä, sekä sitruuna-kookosmarinoituna.

Tuoreet raaka-aineet ovat aina parhaimpia, mutta itse en ainakaan arkisin ala repimään hiuksia päästäni vain siksi, että jokin "kuuluu" olla tehty tuoreesta. Meillä käytetään monesti esimerkiksi pakasteallasta hyväksi ja sieltä löytyykin loistavia vaihtoehtoja nopeampaan ruoanlaittoon.

kanapizza

1 rss broilerin rintafileitä (maustamaton)
1 prk smetanaa
sipulia
currya, paprikamaustetta, oreganoa, suolaa, pippuria myllystä

meillä pizza tehdään usein siitä, mitä kaapista löytyy ja näin ollen mitat ovat aina sinnepäin.. leikkaa saksilla broisku paloiksi ja paista se pannulla sipulin kanssa. mausta hyvin - mikään ei ole pahempaa, kuin mauton ruoka. currya saa olla reilusti, samoin suolaa ja paprikaa. näissä kastikepizzoissa mausteet usein katoavat sinne kaiken sekaan. Sekoita vielä joukkoon smetana ja jätä jäähtymään.

valmista pohja ja leikkele muut ainekset valmiiksi. itse käytin frian valmista gluteenitonta pohjaa ja muulle porukalle pyöräytin ihan tavallisen pellillisen taikinaa. tomaattimurska tai paseerattu tomaatti ovat usein yrttimaustettuja jo valmiiksi ja niitä kannattaa käyttää varsinkin pizzoissa.

muut ainekset tähän ovat ananas, punasipuli, tomaatti ja mozzarella. koko komeuden kruunaa uunin jälkeen lempiyrttini timjami, sekä jokaiseen pizzaan ehdottomasti kuuluva tabasco.


broiskun jauhelihapihvit ja valkosipulimuhennetut perunat

1 rss broilerin jauhelihaa
sipuli
mausteeksi suolaa, pippuria, currya, paprikaa ja minttua

Yksinkertaisesti sekoita ja paista, valmistuvat myös uunissa. Pihvit voi tehdä samaan tapaan, kuin yleensäkin tekee punaisesta lihasta. Toiset haluavat käyttää korppujauhoja, kananmunaa ja kermaviiliä, meillä erityisruokavalioiden vuoksi tehdään ilman niitä ja maku on oikein hyvä, rakenne himppasen tiiviimpi.

perunoihin kannattaa käyttää jääkaapista edelliseltä aterialta jääneet jämät. itse keitän aina reilumman satsin perunoita, sillä niitä on kiva jatkojalostaa joko näin tai vaikka rosmariiniperunoiksi uuniin. leikkaa palasiksi, lisää muutama valkosipulin kynsi raastettuna, suola, pippuri ja paista pintaan vähän väriä. lisää kaurakerma (tai tavallinen) ja anna kiehua hetki kasaan.

broiskupihvien kanssa meillä on usein ihan vaan kermaviilidippiä kaupan hyllystä. tämänkin kastikkeen voi tehdä itse halutessaan, meidän suosikkimme on american, sekä tsatsiki.


sitruuna-kookos kana

1 rss broiskun rintafileitä
parin sitruunan mehu

anna marinoitua pari tuntia kylmässä ja paista kylmäpuristetussa kookosöljyssä. mausta suolalla ja pippurilla.

tämän voi tarjoilla vaikka hyvän salaatin kaverina, mutta nämä kun ovat ihan oikeita annoksia meidän elämästä, kiire ajoi höyryttämään broiskun kaveriksi pakastekasviksia. niihinkin kun laittaa himppasen suolaa ja vaikka sulattaa pienen määrän voita päälle, niin maistuu tosi hyvälle!


Tässäpä siis kolme broiskuruokaa, joilla helposti syö viisikin päivää! Varsinkin pizzaa usein riittää seuraavaksi päiväksi, sekä nuo kahden muun jämät yhdistettynä. Ruokasuunnittelu on oikeasti kivaa ja helppoa, kunhan siihen saa vaan hyvän touchin :)

Mukavaa ja herkullista maanantaita, sekä inspiroivaa ruokaviikkoa! Toivottavasti näistä oli teille hyotyä :)