tiistai 31. toukokuuta 2016

Hei, hei toukokuu!

Toukokuun viimeistä viedään ja minut on vallannut hassu tunne. Tuntuu heinäkuun puolelta väliltä, vaikkei kesäkuukaan ole vielä alkanut. Veikkaan sen johtuvan lämpimästä toukokuusta, enkä laita yhtään hanttiin.

Helteistä ja edes ohuesti lämpimistä ilmoista on nautittu täysillä ja sen on huomannut mm. vähän hitaammasta bloggaustahdista, sekä postausaiheiden siirtymisestä pihalle. Ruoka ja leivonta on ollut isossa osassa myös, unohtamatta ipanoitakaan.

Toukokuuhun kuului kaikenlaisia kevätjuhlia, sekä kisoja ja näytöksiä. Se on koostunut hassuista hetkistä, joissa pyykkiä ulkona narulle ripustaessa huomaa tekevänsä aikuisten juttuja. Sellaisia, joita mummi teki aikoinaan, kun itse oli lapsi. Ja sitten herää ja huomaa olevansa kolmen äiti ja tekevänsä sitä samaa.. Ympyrä on sulkeutunut.

Toukokuun kolme suosituinta postausta olivat:



Kesäkuulle on suunnitteilla pari matkaa ja aloitinpa tänään ihan uudessa työpaikassakin. Saimme kasvihuoneen perustukset valmiiksi ja viikon loppuun mennessä on tarkoitus saada tönökin pystyyn. Toivotaan, että ilmat suosisivat yhtä lämpiminä. Ihanaa kesäkuuta mussut!

LINKING TO:

sunnuntai 29. toukokuuta 2016

Vinkki kesäjuhlien kakkupöytään - kinuskinen britakakku.

Suloista sunnuntaita sinne ruudun toiselle puolen. Täällä on tunnelmat vähän heikossa hapessa vielä eilisten hawajijuhlien jäljiltä, mutta elämä alkaa pikkuhiljaa voittamaan iltaa vasten. Huh, kyllä taas muistaa miksi joka kertaa sitä lupaa Roope Salmisen sanoin "ei ikinä enää"..

Mutta sen sijaan, että kävisin sen enempää näitä oloja läpi, halusin antaa teille ihanan kakkuvinkin valmistujaispöytiin ja muihin kesäjuhliin. Olen superhuono gluteenittomassa leivonnassa, ainakin vielä ja esimerkiksi gluteeniton kakkupohja on täysin mahdotonta saada aikaiseksi.

Pavlova sen sijaan marenkeineen onnistuu aina takuuvarmasti, mutta toinen satavarma on britakakku. Jotkut vieroksuvat tätä, koska työvaiheita on muutama enemmän, kuin peruskakkupohjassa. Täytyy kuitenkin sanoa, että kakku on täysin kaiken arvoinen! Eikä loppuviimein edes työläs.

Kakku oli aviomiehelle valmistettu pikku porkkana kasvihuoneen perustuksia tehdessä :)


kinuskinen britakakku mansikka-päärynä täytteellä (gluteeniton)


125g voita
1 dl sokeria
2 keltuaista
1 1/2 dl gluteenitonta jauhoseosta
2 tl leivonjauhetta
1 dl maitoa

2 valkuaista
1 1/2 dl sokeria
manteli-, kookos- tai muita lastuja

2 dl vispikermaa
1 prk kinuski-päärynärahkaa
mansikoita
gluteenittomia keksejä
kinuskikastiketta

Vaahdota voi ja sokerit, lisää keltuaiset hyvin sekoittaen. Lisää vielä kuivat aineet, sekä maito. Tee taikinasta kaksi pohjaa ja paista niitä 175 c 10 minuuttia. Voit tehdä myös yhden ison pohjan, jonka myöhemmin leikkaat puoliksi.

Valmista marenki toisen pohjan paistuessa. Mittaa valkuaiset ja sokeri ja vatkaa ne kovaksi ja kiiltäväksi vaahdoksi. Ota pohjat uunista ja levitä marenki päälle. Ripottele lastut koristeeksi ja paista uunissa vielä noin 10 minuuttia.

Anna pohjien jäähtyä kunnolla ja levitä pohjien väliin rahka-vispikermaseosta vaahdotettuna. Lisää vielä mansikoita ja laita toinen pohja päälle. Levitä puolet rahka-kerma seoksesta päälle ja koristele mansikoilla, sekä kekseillä ja kinuskikastikkeella.

Kakku on parhaimmillaan juuri valmistettuna.


perjantai 27. toukokuuta 2016

Jatkoaikaa paidalle - tuunaus äidiltä tyttärelle.

Kaverilta kaverille ja äidiltä tyttärelle. Minulla on aivan ihana paita, joka kuitenkin tuntui vähän lyhyeltä. Sain sen ystävältäni ja pidinkin sitä jonkin aikaa. Se on kuitenkin jo pitkään ollut muovikassissa, jossa on vaatteita, joille pitää tehdä "jotain".

Se jotain voi olla eteenpäin antaminen tai tuunaus. Tähän versioon sopi ehdottomasti parhaiten tuunaus!


Tirpan yksi ihan ensteksi lempiväreistä on tällä hetkellä tuollainen turkoosi // mintun vihreä. Paita oli kuitenkin hänelle auttamattoman suuri.. Avasin hieman sivusaumoja, pujotin silkkinauhat ja ompelin ne kiinni siksakilla (koska en omista saumuria).

Paita sai ihan uuden muodon, kun se solmitaan nyt takaa kiinni. Samalla se on juuri sopiva kesäpaita Tirpalle, joka tykkää siitä ihan tosi paljon.

Selkeästi win - win tilanne, vai mitäs sanotte? Oletteko te tuunanneet paljon omia vaatteitanne lapsille? 



torstai 26. toukokuuta 2016

Kesäsade.

Tänään on ollut sellainen "kesämökin aitta" -sää. Sellainen, kun sade ropisee ihan hiljaa peltikattoon hämärässä. Syreenit täydessä kukassa ja tuoksuvat kilpaa kielojen kanssa.

Saa lukea dekkareita tai lehtiä ja sytyttää kynttilän valaisemaan. Tänään ei grillata, tänään syödään keittoa.

Välillä näitä rauhaisempia päiviä kaipaa kaiken sen energisen auringonpaisteen keskellä. Älä käsitä väärin! En millään vaihtaisi upeita kesäkelejä pois.. Mutta itsekin on vähän freesimpi olo aina sateen jälkeen, niinkuin luonnollakin.

Kieltämättä on myös mukavaa, että siitepölyäkin vähän huuhtoutuu viemäreihin..


Kävin hetken kävelemässä pihalla kesäsateessa ja poimin samalla maljakkoon muutaman kielon ja lemmikin. Ajatella, että ihan omalta pihalta! En jaksa vieläkään olla hämmästelemättä tuon pihan ihanuuksia..

Tiesittekö muuten, että lemmikki on englanniksi forget me not. Aika söpöä.

keskiviikko 25. toukokuuta 2016

Kiitos kivasta vuodesta! - Rapeat toffeekolmiot päiväkodin väelle.

Kävin eilen nappaamassa Pienimmän aiemmin päiväkodista, sillä leivoimme yhdessä ennen illan kevätjuhlaan hoitajille herkkuja kiitokseksi kuluneesta vuodesta. Meillä on tosi kiva pieni yksityinen päiväkoti, jonka kaikki työntekijät ovat kullan arvoisia ja ihania!

Eilisen kevätjuhlan olivat suunnitelleet viimeisen päälle lasten ehdoilla ja esimerkiksi eskaritytöt esittivät "Taakse jää" -biisin Frozenista. Aika osuva ja menihän siinä vähän roskia silmiin..

Nämä päiväkodin ja koulujen opejen muistamiset ovat taas tapetilla ja minun mielipiteeni on se, että jokainen tekee kuinka parhaaksi näkee. Muista tai älä, ei se tee sinusta huonompaa tai parempaa :)

Itse tunnen olevani vähän jopa kiitollisuudenvelassa henkilökunnalle, joka aina jaksaa ottaa huomioon kaikki allergiat ja ymmärtää ja tilaa ruokia, kun taas kiikutetaan lappu, että nyt ei saa mitään viljoja syödä. Antavat lääkkeitä tarvittaessa ja soittavat kun parhaaksi näkevät.

Täytyy myöntää, että tässä vuosien saatossa kun on jokusen hoitajan, johtajan ja työntekijän kanssa ollut tekemisissä, arvostan eniten maalaisjärkeä ja lempeän tiukkaa linjaa. Ja heidän mielipiteitään kuuntelen aika tarkastikin, sillä ovathan he ison osan  lapsen elämässä läsnä.

Noh, höpinät ja jaarittelut sikseen.. Minä aina eksyn aiheesta ja esimerkiksi päiväkodin pihalle jään aina suustani kiinni :D


rapeat toffeekolmiot

200g voita
3 dl sokeria
2  dl fariinisokeria
2 munaa
5 dl jauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa (tai sormisuolahippuja ennen uunia)
1 pss omar -karkkeja

Vaahdota voi ja sokerit, lisää munat ja sekoita hyvin. Sekoita mukaan kuivat aineet, sekä rouhitut karkit. Levitä reunalliselle pellille ja paista 150-175c noin 25 min. Anna jäähtyä ennen leikkaamista.

Hyvä vinkki taikinan levittämiseen pellille on kaapia se ensin leivinpaperin päälle. Sen jälkeen laita toinen leivinpaperi vielä taikinan päälle ja kauli pienellä kaulimella tasaiseksi. 

Ohje on alunperin Kotivinkistä, muuttelin hieman sitä, koska voita oli vähemmän paketissa saatavilla :)


tiistai 24. toukokuuta 2016

BBQ Smoky Bourbon Pork Ribs ja "mitä tänne jää" -burgeri.

Mikä on teidän ihan ykköslemppari grilliruoka? Minä tykkään tosi paljon ribseistä (ja maissista ja hampurilaisesta ja pizzasta), mutta ne ovat jotenkin niin isotöisiä.. Ensin pitää perata lihasta kalvot, sitten keitellään tuntikausia liemessä, keitetään marinadit kasaan ja.. Eikun ei!

Atria on tuonut kauppoihin ihan mielettömän helpon ja todella hyvänmakuisen BBQ Smoky Bourbon Pork Ribsin, joka valmistuu grillissä puolessa tunnissa. Tällainen oman elämänsä masterchefkin onnistui ihan ensimmäisellä kerralla, eikä ollut vain aloittelijan tuuria. Paketissa oli kyllä kattavat ohjeet..


Me olemme syöneet viime päivinä todella paljon ulkona ja grillailleet yhtä useasti. Itseasiassa sen verran useasti, että naapurista kuului eilen illalla "taas ne grillaa.." :D

Minkäs sille mahtaa. Grilliruoka on oikeasti tosi hyvää ja useimmiten vielä helppoa ja nopeaakin. Varsinkin nyt, kun hankimme puu- ja brikettigrillien kaveriksi kaasun, on tullut grillattua tosi usein.

Useimmiten grillattava on ollut jotain lihaa ja tosiaan tämän jälkeen ribsit jää kyllä meidän vakiolistalle. Tuossa yhdessä paketissa on 500g ja sanoisin, että kaksi pieniruokaista syö siitä lisukkeiden kanssa hyvin.


Täytyy myöntää, että pitäisi useammin kokeilla uutuuksia ja olla rohkeampi siellä kaupan hyllyllä, sillä tällä samalla grillauskerralla ihastuimme myös Wilhelm Grillibalkaniin (tuli tappelu, koska en ollut ymmärtänyt hankkia tarpeeksi) ja minä myös Wilhelm Currywurstiin.

Lisukkeena meillä oli pussiperunoita, sekä Atrian majoneesittomia uutuussalaatteja. Itse tykkäsin tosi paljon tuosta Rapeasta Vinaigrette Kaalisalaatista, etikkaiset maut ovat aina olleet suosikkejani :)


Vaikka tällä kertaa grillibalkan loppui kesken, grillaamme usein liikaa syötävää. Tämä on itseasiassa laajempikin vitsaus, sillä juuri juttelin sunnuntaina kummipojan synttäreillä parin perheen kanssa asiasta.

Kutsuin meille syömään ja sanoin, että grillataan vaan normi viisihenkisen perheen setti, niin ehkä tulisi kaikki syödyksi.. Samaa sanoivat muut. Juuri oli appivanhemmat grillaamassa ja nyt niitä loppuja syödään taas koko seuraava viikko.

Toki niitä voi lämmittää mikrossa tai napostella kylmänä jääkaapista. Makkarat voi jatkojalostaa pyttipannuun ja kanasta saa riisin kanssa jonkinlaisen paellan.

Päätin kuitenkin ottaa haasteen tämän asian tiimoilta vastaan ja kehittelin teille "mitä tänne jää" -burgerin. Parhaimmillaan se on tietysti grillijuhlien dagen efter -brunssilla, mutta mikään ei estä grillaamasta aineksia siihen suoraan. Ja tekemään taas left overeista uuden!



"mitä tänne jää" -burgeri BBQ smoky bourbon ribseillä, chiliwurstilla ja vinaigrette kaalisalaatilla (4:lle)

4 hampurilaissämpylää
500g Atria BBQ Smoky Bourbon ribsejä
1 pkt Atria Wilhelm Chiliwurstia
1 rss Rapea Vinaigrette Kaalisalaattia
Salaattia, tomaattia yms
Chili- ja kurkkumajoneesia
Sinappia 


Grillaa ribsit ja chiliwursti paketin ohjeen mukaan ja paahda loppuvaiheessa myös hampurilaissämpylöitä hetki grillissä. Irroita ribsien liha luusta ja kokoa hampurilainen lihaa, salaattia, makkaraa ja mausteita vuorotellen.

Vaihtoehtoisesti kokoa hampurilainen samoista aineksista myös seuraavana päivänä ja nauti. Lisää herkullisia reseptejä Atrian uutuuksista on tulossa myös blogiringin kamppissivulle.

ps. Atria on muuten avannut uuni.. eikun grillituoreen instagram -tilin ja sinne kannattaakin käydä heti klikkaamassa itsensä seuraajaksi, sillä joka viikko seuraajien kesken arvotaan pallogrilli sekä 20e:lla grillattavaa!

GRILLIVINKKI: jos haluat hifistellä.. sekoita 0,5 dl cocista ribsien valmiiseen marinadiin ja voitele lihat paiston aikana sillä.


YHTEISTYÖSSÄ:


maanantai 23. toukokuuta 2016

Hurmaava kesäpaikka pikkuneideille ja lettukestit omenapuun varjossa.

Muistatteko, kun ähersin meidän vanhan kodin terassille tytöille majan? Hyväksi havaittu köyhän miehen leikkimökki on täällä taas! Nappasin pienimmän katoksen sänkynsä yläpuolelta ja virittelin sen omenapuun alle leikkipaikaksi.

Siellä viihtyi naapurinkin neiti leikkimässä hyvän tovin :) Tänä kesänä ovat vissiin luvanneet aikamoista hyttyskesää, joten hauska katos suojaa senkin puolesta. Pienin kysyi, saako siellä nukkua.. Ainakin päiväunet, vastasin.

Kaapista löytyi vielä lettuaineksetkin, joten paistelin koko porukalle kunnon kasan iltaa vasten. Lettukestit ulkona taitaa tarkoittaa virallisesti kesää!

Nyt täytyy taas huidella, eihän tässä koneella malta yhtään istua!

ps. mitä teille kuuluu?


lauantai 21. toukokuuta 2016

Prinsessana ryytimaalla.

Täällä ollaan oltu ihan hunningolla, mutta kukapa näillä ilmoilla ei olisi :) Eilen grillailtiin aika heavy setti ja siitä saattekin lukea lisää ensi viikolla.. Tänään sen sijaan olen viettänyt ihan koko päivän aamusta saakka cheerleadingin parissa, kun kannustin Tirppaa ja olin töissä May Madness 2016 kisoissa. Kaikki joukkueet vetivät tosi hienot setit!

Huomenna juhlitaan kummipoikaa ja yritän kovasti napata kameran taas käsiini ja palata tänne mahdollisimman pian! Mutta odotellessa, käykää ihmeessä tutustumassa kesätyöhöni ja puutarhablogiini "Prinsessana ryytimaalla" TÄÄLLÄ.

Ihanaa lauantai-iltaa!


torstai 19. toukokuuta 2016

Ensimmäinen vuosi.

"Tämä on vuosi nolla. Tähän se päättyy ja alkaa. Tämä on lähtölaukaus, ja maaliintulo samaan aikaan" -Egotrippi, vuosi nolla.


Ajatella, että olemme asuneet tässä nyt vuoden. Yhden superpitkän vuoden, joka on mennyt kuitenkin nopeasti. Siihen on mahtunut arkea ja juhlaa, iloa ja surua. Se on myös opettanut paljon.

Alun hämmennys talon ja tontin omistamisesta on ohitse. Se tunne, kun kaikki vihdoin toteutui ja tuntui liian hyvältä ollakseen totta. Tuntui siltä, että pian joku tulee ja ottaa tämän kaiken pois. Jotain pahaa tapahtuu ja jäämme kodittomiksi. Katto romahtaa, vesivahinko sattuu ja ties mitä.


Se alun hämmennys muuttui talveen mennessä pieneksi epäuskoksi, kun ymmärsi, mistä omakotiasumisessa on kyse. Kukaan ei haravoi, eikä vie puutarhajätettä pois. Lämpötilaa voit säätää sinä itse, mutta myös maksat siitä trooppisesta ilmastosta sisällä ihan itse. Hiiret katolla ja oudot hajut eteisessä. Ei enää huoltoyhtiötä jolle soittaa.

Tuli talvi ja kukaan ei aurannut pihaa, ellet sinä itse. Tai aurasi se kunnan lumiaura aikamoisen vallin tuohon kulkuaukolle, joka piti ihan itse lapioda päästäkseen pihasta pois. Nurkista veti ja piti kaivaa villasukat esiin. Tässä vaiheessa mietimme molemmat, miten ihanaa olisikaan asua kerrostalossa.

Se talvi kesti ikuisesti ja pani miettimään asioita. Tapahtui paljon ja lopulta kevään saapuessa laskeutui rauha. Se tuntui hassulta.. Ihankuin kaikki pitikin olla juuri näin ja oli taas helppo hengittää. Ymmärsimme vihdoin, että kiireellä ei tule kui niitä k*päisiä lapsia sanonnan mukaan. Sanontaan tekisin nyt pienen lisähuomion, että myös aikuisia..


Nyt tiedän, että pihallamme taas kukkiva puu on pilvikirsikka. Tiedän myös, että koko puutarha ei mene pilalle, jos en kitke jokaista rikkaruohoa ja että sillä vuohenputkellakin on ihan kiva kukinto. Muurahaiset jos häätää yhdestä paikasta, muuttavat ne toiseen paikkaan ja että meidään lähistöllä on tosi hyvä tuholaistorjuntayritys.

Sokeritoukista on mahdollista päästä eroon ainakin toistaiseksi, kunnes tapaamme jälleen. Niin se vaan on, että hämähäkit ja muut ystävät kuuluvat maavaraisen talon vakiokalustoon. 

Huonekalut ja huoneet ovat vaihtaneet paikkaa. Oliivipuu on kuollut ja kuopattu pihan perälle, rest in peace ja silleen.  Tiipii vaihtunut toisenlaiseen ja huoneita remontoitu, yksi katoskin rakennettu.


Pesukone on edelleen keittiössä ja samaisen huoneen välitila kuuluu vieläkin inhokkeihini. Hellan lapsilukko on edelleen rikki ja avaan uuninluukun milloin mitäkin tiirikkaa apuna käyttäen. 

Kaikesta tästä huolimatta olen aivan poskettoman onnellinen. Olen oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Haluan, että aika pysähtyy ja samalla odotan niitä tulevia hetkiä, jolloin jo aikuiset lapseni tulevat kylään ja uuden aikakauden alkua.

Odotan tulevia remontteja, vaikka vihaankin niitä. Suunnittelen piharakennuksia ja paljuja, sekä muita muutoksia. Eihän nimeni turhaan olisikaan Rouva Projekti.


Tulen aina muistamaan kuluneen vuoden opettavaisena kaikin puolin. Se on kasvattanut henkisesti paljonkin. Kaiken ei pidä olla uutta, kiiltävää ja hienoa. Kaiken ei tarvitse tapahtua heti (vaikka kyllä vähän..)

Pitää katsoa kokonaiskuvaa, eikä jäädä nyhertämään yhtä yksityiskohtaa. Kaikki järjestyy aina, tavalla tai toisella.

Tästä tuli nyt tällainen nostalginen kilometripostaus, mutta olkoon niin.. Toivottavasti viihdytte meidän kodin ja minun huonojen juttujen parissa vastaisuudessakin. Kiitos ja kumarrus vanhoille lukijoille, uusille tervetuloa. Nämä kuvat olen poiminut sivupalkin 5H-K -kategoriasta, josta löytyy ensimmäinen vuosi kokonaisuudessaan. Enemmän tai vähemmän, silloin kun olen muistanut lisätä sopivan tunnisteen. 


"Aukeaa, tämäkin vuosi joka kuljetaan. Aukeaa, tämä se vuosi joka muistetaan. Olkoon niin, jotakin täytyy aina päättää. Olkoon niin, jotakin oikeaa ja väärää. ..Tämä on vuosi nolla, tähän se päättyy ja alkaa." -Egotrippi, vuosi nolla