maanantai 6. helmikuuta 2017

Blogin synttäriviikko - Throwback keittiöön sis. arvonnan.

(palkinnon tarjoaa confetti)

Hiphei! Juhlallisuudet sen kuin jatkuvat! Blogin synttäriviikkoa starttaa tästä ja tiedossa on kivoja ylläreitä teille lukijoille. Pitkän harkinnan jälkeen aloitin blogini 8.2.2010 eli muutamaa päivää vaille seitsemän vuotta sitten, ajatella!

Noihin vuosiin on mahtunut kaikenlaista hyvää ja kaunista, mutta myös niitä kasvukipuja. Tällä viikolla olen päättänyt kaivella arkistojen kätköjä ja jakaa näitä alkuvuosien tuotantoja, joita (onnekseni) vähemmän nykyisin jo luetaan.

Ei sillä, blogi ei olisi päässyt näin pitkälle ilman harjoittelua, joten tavallaan olen myös ylpeä vanhoista postauksista. Näen valtavan kehityksen itsessäni ja taidoissani, siksipä en myöskään ole näitä alkuvuosien räpellyksiä poistanut.


Keittiöpuuhat ovat aina olleet lähellä sydäntäni. Tein itselleni lämmintä ruokaa jo ala-asteella, kävin kokkikerhossa ja päädyin lukion jälkeen ravintolakoulu perhoon, josta valmistuin vuosikurssini parhaimpina.

Tekniikka on siis jollain tavalla hallussa, mutta vähän kyllä hihityttää nämä vanhat leipomukset. 30+30 -kakun tein aikoinani Murun ja hänen ystävänsä yhteissynttäreille. Näin jälkikäteen katsottuna kakku olisi voinut olla ehkä toisenlainen :D

Nipsulautaselta löytyy varmasti herkullista suklaahässäkkää, mutta tuo ulosanti ei tässäkään taida olla ihan kohdillaan. Toisaalta mehevät suklaapiirakat näyttävät lähes poikkeuksetta ihan joltain muulta..


Alkuvuosina en myöskään käsitellyt valokuvia. En säätänyt suoraksi, valko- tai valotasapainoa, värejä, terävyyttä tai muutakaan. Kamerasta tuli ulos vallan hyvä otos ja se myös laitettiin blogialustalle sellaisenaan. Ei ihme, että jossain vaiheessa ilmainen kuvatila loppui :D

Tunnistan marengeista ja muffinsseista myös aikakaudelleen tyypilliset kuvauskulmat!


Popcorn -kulho, radio ja mikron seinä ovat oikein hyvää kuvausrekvisiittaa. Veikkaan myös, että iltapalapiirakastakin saisi selkeämmän kuvan, mikäli siitä näkyisi jotain :D Täytyy sanoa, että näin jälkikäteen en ole ihan varma ilman ohjetta, mitä tuossa on..

Blogin alkuaikojen otsikointikaan ei ole ihan sitä, mitä odottaisi. Otsikot ovat suht taiteellisia, yksisanaisia ja oikeastaan niillä ei ole yhtään mitään tekemistä postauksen sisällön kanssa. Vai mitä mieltä olette otsikoista: proudly presents (vaatekaapit), Onks teil? (lumitilanne), Nyt sitä saa! (joulutorttupostaus), alea iacta est (blogiarvonnan voittaja) tai vaikkapa picture me! (ikean kuvausporukka meidän kotona).


Menen edelleen osittain sieltä, mistä aita on matalin ja käytän puolivalmisteita. Valmiin torttupohjan päällä puolivillaisesti sekoitettu kermavaahto valmiiden marenkien kera ei vain ole ehkä enää sitä, mikä päätyy blogiin, vaikkakin ihan jees idea :)

Palaneita pullia keittokirjalla stailattunakaan täällä ei enää juuri näy..

Onneksi me jokainen taidoistamme huolimatta olemme oman elämämme juuri sen hetkisiä master cheffejä ja vaikka minullakin glögijuustokakku lainehtii pitkin jääkaappia ja kastikkeet räjähtävät ympäri keittiötä kesken keiton, voimme olla ylpeitä saavutuksistamme.

Blogin synttäreiden ja näiden Strömsöilyiden kunniaksi laitetaan pystyyn viikon ensimmäinen arvonta: mikä sinun keittiössäsi ei mennyt niinkuin strömsössä? Lähetä kommentti, tarina tai sähköposti. Osallistu kuvalla instassa (#lppblogisynttärit) tai facebookissa sivullani, kirjoita blogipostaus ja linkkaa se. Osallistumistapa on vapaasti valittavissa.

Kaikkien osallistuneiden kesken arvon Confettin 50e arvoisen lahjakortin! Arvonta päättyy su 12.2.17 ja voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti ja tässä postauksessa. Onnea matkaan!

ps. tällä viikolla saatte vapaasti kysellä minulta ja toivoa postauksia, kerään niistä myöhemmin koonnin :) kivaa uutta viikkoa!


58 kommenttia:

  1. Onnea 7-vuotiaalle! (Mä täytän huomenna 8 :)

    Hih, oon ihan samaa mieltä, mitä noita vanhoja postauksia poistamaan! Ajat oli erilaiset ja vaatimustaso.. ja kehitys selkeesti näkyvissä :)

    Onnea tuleviin vuosiin myös! <3

    VastaaPoista
  2. Tytön 3-vuotias synttäreille tein juustokakun minkä olin ehkä sata kertaa aikaisemminkin tehnyt, noh kiinteistö jäi liivatteet pois ja jääkaapista ottaessani kakkua ulos kiilteet vain valuivat pitkin käsiä ja jääkaappia sekä lattiaa, väsynyttä äitiä saattoi hieman itkettää, mutta hyvää kakkua kuulemma oli vaikka kiilteet päätyivätkin väärään paikkaan :D

    VastaaPoista
  3. Ihana postaus ja onnittelut 7-vuotiaalle!
    On mukavaa että et ole poistanut alkuajan postauksia, osa niitä kuin poistelee. On ihana huomata itsessä kehitystä. <3
    Onnea!

    VastaaPoista
  4. Kolme kakkupohjaa peräjälkeen lätsähti uunissa kun lapset juoksi uunin ohi 😬

    VastaaPoista
  5. Olen onnistunut jopa kääretortun pilaamaan muista puhumattakaan. En ole oikein pullantuoksuinen mummo. Onnea pitkäikäiselle blogillesi. Mukaan arvontaan. mummolta@gmail.com

    VastaaPoista
  6. Aina ei kakut onnistu, ne joko palaa tai sitten lässähtävät. Virheistä toivottavasti oppii.

    VastaaPoista
  7. Tein kerran kermavaahtoa tunnelmavalaistuksessa ja vaniljasokerin sijasta maustoin vaahdon ruokasoodalla.
    tiina.palomaki(at)kolumbus.fi

    VastaaPoista
  8. Täytekakun täytteestä unohtu liivatteet ja ne valui ulos. Sokerimassa kuorrutekin aaltoili kun täyte ei pusynyt sisällä .Hyvää kyllä kakku oli.
    tyttiklemetti@luukku.com

    VastaaPoista
  9. Juustokakun sain jostain syystä pilalle poikani ensimmäisissä syntymäpäiväjuhlissa. Liivate meni pilalle, ja valkosuklaasta tulisi hiutalemaista. Mutta ei se mitään, maku oli samanlainen ja vieraat luulivat, että se oli tarkoituksella tehty. Yksi minulta jopa kysyi, että miten olin saanut siitä niin hienon näköisen ;D

    anna_88@luukku.com

    VastaaPoista
  10. Sokerit ja suolat on joskus mennyt sekaisin ja leivokset ollut liian pitkään uunissa

    annikajokinen95@gmail.com

    VastaaPoista
  11. Mukaan arvontaan ja onnea. Kyllä se leivinjauhe jäi jokin aika sitten pois kakusta. Salli.moilanen36@gmail.com

    VastaaPoista
  12. Näitähän sattuu. Viimeisin: Omenapiirakasta unohtui kananmunat. Ihmettelinkin vähän taikinaa levittäessäni, että jotenkin erilaista kuin ennen. Mutta syötyä tuli sekin!
    hippu@outlook.com

    VastaaPoista
  13. Elämässäni on paljon epäonnistumisia keittiön puolella. Viimeisin on joululta. Tein glögijuustokakkua. Jääkaappi on tunnetusti joulun aikoihin täpötäysi. Kakku oli maitopurkkien päällä hyytymässä. Tämä " taso" oli kuitenkin liian epätasainen glögikuorrutukselle. Se hyytyi varsin ksltevasti. Lähinnä nauroin, kun näin kakun kaikessa komeudessaan. Eikä sitä komeutta kyllä voinut vieraille tarjota. Söimme perheen kesken. Maussa ei ollut vikaa...
    tanja.dahlstrom@kolumbus.fi

    VastaaPoista
  14. Onnittelut. Marjapuuro meni seinille, kun otin vispilän kulhosta ennnen sammuttamista.
    Arvontaan leenvikki(at)gmail.com

    VastaaPoista
  15. Kouludds ohjeessa väärä määrää leivinjauhetta ni kakku räjähti kaks kertaa ennenko tajuttiin et siel o virhe :D

    VastaaPoista
  16. Juuri äsken teimme laskiaispullia. Tai mies oli aloittanut tekemään pojan kanssa. Jauhoja taisi olla liian vähän, kun sisus oli mössöä ja pitkään saivat uunissa olla. Tuli aika rapsakoita päältä...
    s.kansakoski(at)luukku.com

    VastaaPoista
  17. Valkosuklaa-juustokakkuun tuli klönttejä liivatteesta eli liian huonosti sulatin liivatteen veteen, liivatekakuissa tämän kyllä olen muistanut jatkossa ;)

    VastaaPoista
  18. Kerran laitoin kääretortun paistumaan 175 asteeseen ja ihmettelin ettei se ollutkaan 7 minuutin kohdalla kypsä. Kesti hetki ennenkuin huomasin väärät asteet. Kyllä siitä pohja saatiin siitä huolimatta :D

    VastaaPoista
  19. Juurikin tein pullia, joihin ei tullut vehnäjauhoja. Tai niistä piti tulla perinteisen pullan näköisiä palleroita, mutta päädyin lopulta laittamaan lirun taikinan muffinssivuokiin. Noh, tuli niistä ihan hyviä "muffinssipullia", mieskin söi kaksi, vaikkei yleensä leivonnaisista niin välitä :D
    Tykkään kyllä noista alkuaikojen autenttisista blogikuvistasi ja on hienoa nähdä, miten olet kehittynyt!
    talviuninalle(at)gmail.com

    VastaaPoista
  20. Rakastan juustokakkuja ja samalla tuskailen niiden kanssa. Pojan lakkiaisiin oli tilattu vadelma-valkosuklaa-juustokakku. Kakku on mielettömän herkullinen ja olen tehnyt sen useasti. No kyseisen juhlapäivän edellisenä sitten olin ottamassa kaunista juustokakkua uunista. Käytän silikonireunaista irtopohjavuokaa jatkuvasti. Otin kakkuvuoan sivuilla olevista lepareista kiinni ja nostin kakun uunista. Kuului mieletön kolahdus ja kädessäni oli vain ne silikoniset reunat. Pohja putosi ja juustokakkua oli sitten ihan jokapaikassa ympäri keittiötä. En tiennyt itkenkö vai nauranko..uunin luukki piti purkaa kun kakkumassaa oli lasin välit täynnä. Ikinä aikaisemmin pohja ei ollut pudonnut, eikä kertaakaan sen jälkeenkään. No juhlat mentiin ilman juustokakkua...
    Faceen latasin viionlopuna kuvan juustokakausta jonka pinta halkesi jäähtyessä. No tiedän miten sen olisin voinut estää, mutta oli taas muita kiireitä.

    Onnea kouluiän saavuttaneelle blogille!

    VastaaPoista
  21. Tein isälleni uudella ohjeella puolukkajuustokakun. Noudatan hyvä tarkkaan ohjetta, olihan kyseessä isot, monen vieraan juhlat. Kakku näytti silminnähden onnistuneelle kun sen reunakalvot irrotin. Kunnes sitten tuli kakun leikkaamisen aika; isäni alkoi leikkaamaan ensimmäistä palaa ja samalla kun hän painoi kakkulapion kärjen kakun pintaan,koko kakku levätä pitkin pöytää sotkien pöytäliinasta lähtien kaiken. Jäljelle jäi vain pohja! Osallistun arvontaan; kristakpennanen@gmail.com

    VastaaPoista
  22. Teininä ;) pykäsin tohkeissaan mokkapalaa, ekoja kertoja varmaan :) Meni puolentoista desilitran sijaan puolitoista litraa maitoa taikinaan.. Hups! :)

    VastaaPoista
  23. mukana, kerran jouduin tekemään kuivakakun niin, että kolmas kerta toden sanoo, en tiedä mikä vaivasti mutta heitin joka kerta sekaan kummallisia ruokamausteita. Syytän raskautta :D

    VastaaPoista
  24. Juustokakut ovat ehdoton bravuurini. Kerran halusin tehdä siihen päälle ihanan kerroksen joka piti myös hyytyä. Liivate ei ole ikinä ollut ongelma, mutta tässä käytettiin hillosokeria tekemään ns. kiisselimäisen pinnan. Tietenkin jo vieraiden saavuttua, aloin kakkua ottamaan vuoasta ja koko kuorrutus valahti pöydälle. Että silleen! Jatkossa siis aina pelkästään liivatetta.
    m.mattila@nic.fi

    VastaaPoista
  25. Odotin esikoistani vuoden 2001 joulun alla. Olin yksin kotona ja paistelin joulutorttuja. Kumarruin ison mahani kanssa nostamaan peltiä uunista, ote jotenkin lipesi ja yksi torttu tipahti hillopuoli edellä paljaalle jalkapöydälleni. Voi sitä kipua ja mitkä palorakkulat sainkaan!! Luulin, että pääsen jo synnyttämäänkin, onneksi en vielä.

    Toki näitä mokia on sattunut viime aikoinakin, mutta tuo tuli mieleen, kun syön tässä pojan 15v juhlien rääppiäisiä :D Lahjakortti olisi kiva rippijuhlia ajatellen!

    VastaaPoista
  26. Mieleeni tuli se kun tein miehelle joskus kymmenen vuotta sitten kakun vietäväksi töihin, oli ollut kuulemma ihan hyvää.. mutta siellä oli ollut outoja liuskoja suklaamoussen joukossa,oli tainnut liivatehyydyke mennä jotekin pieleen ;) Taisi muuten olla ihan ekoja liivate kakkuja silloin!

    VastaaPoista
  27. Myös keittiössä,blogin kirjoittamisessa kuten elämässäkin saa ollakin mitä on vaikka nyt menneisyys naurattaisi/nolottaisikin.Koska eihän kukaan olisi tämänhetkinen itsensä ilman juuri tuota mennesisyyttä.Eli olkaamme iloisia tästä kehityksestä:)
    Hmm no jaa minun keittiössä ei useinkaan mene niinkuin strömsössä ja oman suvun kodinhoitajien ja miehen suvun leipureiden/keittäjien keskellä tunnustankin reilusti että olen ihan paska ruuanlaittaja ja mieshän meillä parhaat sapuskat tekee.Leipominen onkin sitten minun juttuni:).Viimeksi eilen aloin tekemään riisipuuroa kunnes huomasin ettei ole maitoa kuin tilkka jäljellä.Seuraavaksi laitoin makaronia kiuhumaan tehdäkseni makaronivelliä kunnes muistin että ei sitä maitoa ole edelleenkään:D
    Mukana arvonnassa amto(at)suomi24.fi

    VastaaPoista
  28. Mokailen keittiössä vähintään joks viikko, mutta ärsyttävintä lienee, kun menen hieromaan silmiäni chilisormin. Auuttsss! Se tekee pahaa vielä pitkään!

    Osallistun arvontaan ☺
    vilma.vaakanainen@gmail.com
    www.so-up.fi/byvilma

    VastaaPoista
  29. Tein kerran täytekakkupohjan, mutta se lysähti kasaan keskeltä, tuli oikein kunnon reikä keskelle kakkua. No, pistin reikään täytteitä, ja hyvinhän tuo porukalle maistui, onneksi oltiin vain perheen kesken syömässä, niin ei haitannut :)
    netteri@gmail.com

    VastaaPoista
  30. No vaikkapa se melko perinteinen eli ensimmäinen kakkupohja jää keskeltä raa'aksi, toinen palaa ja sitten alkaakin jo paniikki yltyä...

    VastaaPoista
  31. Mulla on nyt parit kerrta käynyt liivatteiden käytössä jotakin outoa. Oon monet kerrat tehnyt, ja nyt on ollut katastrofin aineet kasassa kun hetkee ennen oon huomannut ettei olekaan hyytynyt. :/ Ei oo kyllä ollut lainkaan kivoja ylläreitä, mutta aina oppii :D Onnea synttärinä. lamerinquecit@gmail.com

    VastaaPoista
  32. Porkkanapiirakka meni viimeksi jostain syystä pilalle. Pohja ei noussut kunnolla, kelpasi kyllä syöjille, mutta itsehän sitä tietenkin on aina hyvin kriittinen omassa kokkailussaan :)
    hilsan@luukku.com

    VastaaPoista
  33. Tein liivatekakun hillosokerilla liivatteen sijaan, koska aimminkin olin siinä onnistunut kunhan olin antanut kakun hyytyä jääkaapissa yön yli. Noh, tällä kertaa vaan en muistanut lukita irtovuokaa huolellisesti, joten kakku oli puoliksi valunut pitkin jääkaappia sitten yön aikana.....

    cloudberryshake (at) gmail.com

    VastaaPoista
  34. Hei ja paljon Onnea sinulle ja blogillesi. 7-vuotta on todella pitkä aika ja varmasti ajan ja kehityksen näkee blogin kautta. Aika kuluu ja myös omat tavat muuttuvat, varmasti kiva seurata mitä kaikkea on puuhaillut. Aurinkoa ja iloa seuraaville 7 vuodelle :)

    VastaaPoista
  35. Joskus epähuomiossa sirottelin kanelin sijasta jauhettua pippuria korvapuusteihin. Huomasin virheeni ennen rullaamista, kaavin enimmät pois ja pistin reilusti kanelia päälle. Kukaan ei huomannut mitään! =D

    suvi.vikholm(a)luukku.com

    VastaaPoista
  36. Esimerkiksi liian pieneen vuokaan laitettu kakkutaikina, joka paisui ja valui uunin pohjalle. :D

    sannamaria77 at gmail.com

    VastaaPoista
  37. Airiina
    Onnea 7 vuotiaalle blogillesi, joskus kun aloittelin pullan tekoa niin hiiva maistui todella paljon ja pulla oli syömäkelvotonta ja mikä kamalinta tein sen juhliimme.

    aiholapp(at)uusikaupunki.fi

    VastaaPoista
  38. Jotkin kakkujen päälliset ovat alkaneet valua ennen aikojaan.
    Tiina
    miumiu83 at gmail.com

    VastaaPoista
  39. Viimeinen pullapelti oli epäonnistunut; kaikki pullat olivat mustia ja kivikovia.. :D emilia_ho@hotmail.com

    VastaaPoista
  40. Mansikkatorttuun tuli vahingossa sipuliruokakermaa vaniljakastikkeen sijasta... Ei viitsitty syödä. hiltuha(at)gmail.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oumai.. :D
      Olisi ollut varmasti persoonallinen maku!
      Onneksi olkoon arvonnan voitosta! Laitan sinulle sähköpostia :)

      Poista
  41. Hauska postaus :)Leivinjauhetta hurahdellut muhkeita määriä nuorena leivontakokeilussani. Mukaan arvontaan.
    nelliina(@)yahoo.com

    VastaaPoista
  42. Paljonkin on tullut mokailtua koska olen vuosien aikana leiponutkin paljon. Viimeisin ja kummallisin moka oli kun unohdin pullataikinasta sokerit. En ymmärrä miten se pääsi käymään, koskaan aiemmin ei ole käynyt noin ja pullaakin olen leiponut satoja kertoja. Hieman oli mauttomia korvapuusteja ;)

    VastaaPoista
  43. Onnittelut!
    Suklaakarkit eivät onnistuneet - paloi kattilan pohjaan.
    -minttu47-
    minttu47@gmail.com

    VastaaPoista
  44. SUURENMOISET onnittelut! :) Ai että näitä synttäripostauksia on ollut hauska lukea. :D
    Mun keittiössä harvemmin mikään menee kuin Strömsössä... Esimerkiksi kerran mustikkaista smoothieta tehdessäni jostain syystä ne mustikat lensi blenderistä pitkien keittiötä. Olisko kansi ehkä auttanut asiaa, voi olla. :D
    piivoitto@gmail.com

    VastaaPoista
  45. Tuorejuustokakun vuoan kehikko aukesi ja puolet massasta valui pöydälle.

    VastaaPoista
  46. Tyttöni 3v ja poikani 12v synttäreille piti tehdä tammikuussa pokemon kakku, pinkki pallo. Kasasin sen kulhoon ja tarkoitus oli kipata se ylösalaisin ja päällystää sokerimassalla. Väliil laitettu mousse ei hyytynytkään niinkuin piti ja kakku romahti, niinkuin miekin :D otin yhden kerroksen pois ja jatkoin kohti uusia pettymyksiaä : kavereille kakut kyllä onnistuu, itselle ei...

    VastaaPoista
  47. Paljon onnea 7-vuotiaalle blogillesi! Mukana arvonnassa.
    klaara49@luukku.com

    VastaaPoista
  48. Onnea, onnea! Kakut ovat ainakin joskus lässähtäneet.
    Hiisukas (hiisukas(at)gmail.com)

    VastaaPoista
  49. Nuorena leipomisuraani aloitellessa laitoin kääretorttupohjaan yhden DESILITRAN leivinjauhetta yhden TEELUSIKAN sijaan. Torttu ei maistunut kovin hyvältä... :D
    saya
    sayav(at)hotmail.fi

    VastaaPoista
  50. Henna28
    Kun aloittelin vasta leipomuksia niin kyllä sattui kaikkea, roskiin kaavin usein kakkuja kun epäonnistuivat.

    henna.holappa1@luukku.com

    VastaaPoista
  51. PeeHoo
    Osallistun arvontaan, olen joskus polttanut pannukakun aivan mustaksi.

    peholapp at uusikaupunki.fi

    VastaaPoista
  52. Onnea! Joskus on käynyt niin, että täytekakkua koristellessa kermavaahto on loppunut kesken ja kakusta saatu koristeltua vain osa..
    sinitiiainen@gmail.com

    VastaaPoista
  53. Onnea blogillesi! Pitkän tauon jälkeen palasin jälleen blogeja lueskelemaan ja täältähän löytyi taas vaikka mitä kivaa! Minä muistan nuo postauksesi,sillä lueskelin blogisi alusta asti läpi silloin, kun tänne ensi kertaa löysin:) Sitten noihin keittiökommelluksiin, joista tuorein sattui juuri ennen kuin tulin tänne blogiasi lueskelemaan. Valmistelin äsken jäätelökakkua tyttäreni ystävänpäiväkutsuille ja vatkasin jäätelöä pehmeämmäksi,kun sähkövatkain yllättäen luiskahti kädestäni ja jäätelöt lensivät sekä kupista että vatkaimesta päälleni, pöydälle, seinille ja valitettavasti suurin osa ikkunaan. Voisi sitä lauantai-iltansa kai käyttää fiksumminkin kuin siivoamalla jäätelöä pois kirjaimellisesti joka paikasta :D maalaishiirenelamaa@gmail.com

    VastaaPoista
  54. Joskus palanut suklaa kattilan pohjaan sitä sulattaessa. tiiakaroliina91@gmail.com

    VastaaPoista
  55. Useamman kerran juusto- ja smoothiekakut ovat jääneet löysiksi :D Siksipä juhliin tilataankin kakut leipomosta!
    sari.lamminpaa (a) gmail.com

    VastaaPoista
  56. Onnea 7-vuotiaalle :D
    Täällä ei kyllä onnistu mikään keittiössä.
    justi@netti.fi

    VastaaPoista

Kiitos kivasta viestistä ♥