torstai 2. helmikuuta 2017

Tee itse ihanat muistojen ystävärannekkeet makrame -tekniikalla.

Meillä oli ala-asteella tapana solmia ja käyttää ystävärannekkeita milloin mistäkin saatavilla olevista puuvillalangoista. Ystävärannekkeita oli ranteessa, nilkassa, repussa ja kesän jälkeen niistä oli jäljellä enää haaleat, auringon ja veden muokkaamat sävyt, sekä vaaleat raidat ihossa.

Samoista puuvillalangoista nyöritettiin myöhemmin hiuksiin erilaisia patukoita, muistaakohan kukaan?

Muistin näiden rannekkeiden olemassaolon sopivasti näin ystävänpäivän alla ja päädyimme lasten kanssa solmimaan näitä yhdessä, tekniikka oli superhelppo oppia! 


Ystäväranneketta varten tarvitset puuvillalankaa. Itse valitsin liukuvärjättyjä keriä, joista saa hauskoja raitoja. Raitoja saat myös valitsemalla ihan vain eri värisiä lankoja. Lankojen määrä vaikuttaa työn leveyteen ja esimerkiksi käyttämästäni seitsemästä langasta tulee noin sentin paksuinen ranneke.

Muista myös mitata lankoihin reilusti pituutta!

Sitten vain kaikki langat yhteen ja tuollainen vetosolmu työn toiseen päähän. Kannattaa jättää tähänkin pituutta, sillä rannekkeen solmimiseen käteen tarvitsee sitä jonkin verran. Aloita reunimmaisesta langasta vasemmalla ja etene oikealle yksi lanka kerrallaan.

Vie reunalanka seuraavan viereen ja kierrä alakautta läpi ylöspäin. Muista vetää solmua aina ylöspäin saadaksesi litteän lopputuloksen. Tärkeintä on pitää langat järjestyksessä!

Itseäni helpottaa työn tiivis teippaaminen kiinni esimerkiksi pöytään. Toivottavasti saitte ajatuksesta kiinni :)


Solmi työ haluamasi pituiseksi ja päätä se taas vetosolmulla. Ranneketta voi käyttää esimerkiksi kädessä tai repussa ja siihen voi sitoa vaikkapa avainrenkaan. Nämä ovat myös suloisia itsetehtyjä ystävänpäivälahjoja parhaille ystäville :)


8 kommenttia:

 1. Vitsit näitä tuli tehtyä paljon! Ja joillain oli sellaisia, että se kuvio muodosti tavallaan V kirjaimen. Muistatko? Osasitko tehdä sellasiakin? Mä en osannut ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No älä!
   Lapset kysyivät, että teitkö näitä paljon? Noo.. muutaman sata :D
   Eikös se kuvion muuttaminen tapahdu muistaakseni suuntaa muuttamalla? Ja sitten isompi siksak kääntämällä työ..? En ole kyllä yhtään varma!

   Poista
  2. Vähän googletin ja heti taisin löytää ohjeen. Tekee kuten näissä "perinteisissäkin", mutta kun aloittaa vasemmalta tekee solmuja vain keskelle asti. Sitten hyppää oikeaan laitaan ja tekee sieltä keskelle. Helpolta vaikutti ja miten ihmeessä sitä ei silloin nuorena sitä tajunnut :D

   Tosin silloin ei ollut mitään googleakaan (ainakaan kunnolla), josta olisi voinut katsoa ;)

   Poista
  3. No niinpä olikin!
   Silloin ei ollut edes aavistusta googlesta :D

   Poista
 2. Eikä, muistan niin hyvin kun olen näitä solminut ala-asteella. Ihana kun otit esille, täytyykin kokeilla! :)
  Ihanaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyyhän nyt käsityöperinne hoitaa kuntoon :D
   Samoin sinne <3

   Poista
 3. Nää on niin hienoja, kiitos, että muistutit näistä :) Youtubesta löysin joku vuosi paljon näihin hienoja ohjeita, kannattaa katsoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä!
   Se on kyllä loputon kultakaivois!

   Poista

Kiitos kivasta viestistä ♥