sunnuntai 7. toukokuuta 2017

Viherunelmia Järvenpään Kukkatalossa

(kaupallinen yhteistyö järvenpään kukkatalo)

Auringonlämmittämät moikat! Vaikka pihahanskat ovatkin olleet tänä viikonloppuna hieman vähemmällä käytöllä, lupasin palata näihin Järvenpään Kukkatalon kanssa nähtyihin viherunelmiin vielä myöhemmin.  Jos aiempi postaus ihanasta herttalyhtyköynnöksestä on mennyt ohi, pääset sen kimppuun TÄSTÄ.

Juttelin pitkät tovit floristimestari ja yrittäjä Saija Sitolahden kanssa viherkasvitrendeistä ja olen ehkä taas hieman viherviisaampi, varmasti ainakin inspiroituneempi! 


Kasvukauden päästessä täysillä vauhtiin kannattaa muistaa, että näissä hommissa on rajana vain mielikuvitus. Kasveja voi yhdistellä villisti ja näyttävän asetelman sisään ja ulos saa asettelemalla samaan ryhmään esimerkiksi eri korkuisia kasveja.

Myös kesäkukkien ja viherkasvien yhdistäminen on nyt niin sanotusti in ja viherkasvit suositellaankin tuomaan kesäkaudeksi terassille ilostuttamaan ja saamaan samalla valohoitoa. Pihapöydälle nostettu pieni keittiöpuutarha yrtteineen on sekä käytännällinen että kaunis.


Uusien tulokkaiden rinnalla ikisuosikkina jatkaa vuodesta toiseen orkidea, jonka missivuoden luulin olleen jo ohitse. Saija kumosi väärän uskomukseni ja kertoi orkidean olevan edelleen yksi myydyimmistä viherkasveista.

Itse en ole kovinkaan taitava orkideojen kanssa, mutta kaivoin Suomen Orkideayhdistyksen sivuilta yksinkertaisen kasteluohjeen, jota noudattamalla pitäisi onnistua.

"Perhosorkidea kestää melko hyvin kuivuutta, sillä se kykenee varastoimaan jonkin verran vettä lehtiinsä ja juuriinsa. Varsinainen juuri on vain ohut säie paksun ja vettä imevän juuripurjeen sisällä. Kastelun idea on kyllästää tämä juuripurje vedellä. Läpinäkyvä ruukku helpottaa tilanteen arviointia. Kuiva juuri on hopean harmaa ja itsensä vettä täyteen imenyt juuri on kirkkaan vihreä. Odota siis niin monta päivää, että juuri hopeoituu. Upota sitten koko ruukku muutamaksi minuutiksi kädenlämpöiseen veteen ja odota kunnes vesi on imeytynyt juuriin ja niiden väri on muuttunut jälleen vihreäksi. Voit kastella myös päältäpäin kannusta vettä kaatamalla, mutta on parempi kastella kerralla kunnolla ja antaa alustan sitten kuivahtaa. Jos ruukku ei ole läpinäkyvä, opettele tunnistamaan kastelutarve ruukun painosta."Siinä missä ulos rakennetaan näyttäviä asetelmia ja hyöteishotelleja, valtaavat ne tilaa myös kodinsisustuspuolella. Kesän kivoin mökkituliainen on hyönteisten kuvilla koristeltu saippuapakkaus tai kaunis kasviposteri tuomaan romanttista tunnelmaa.

Käsisaippua on aina sopiva tuliainen mökkiviemisiksi ja kaveriksi sopii posterin lisäksi kesäinen hyötytaimi tai vaikkapa muutama pussi siemeniä :)

Järvenpään Kukkatalosta löytyy valtava ruukkuvalikoima, mutta myös aivan ihastuttava sisustusmyymälä, jossa täytyy aina ohilkulkumatkalla poiketa.


Muistatteko muuten amppeliajan? Ne kannattaa kaivaa nyt viimeistään kaapeista takaisin ikkunoita koristamaan, sillä amppeleiden uusi aika on käsillä. Näitä on superhelppo tehdä myös itse ja aionkin palata myöhemmin erääseen kasvihuoneen amppeli-ideaan, mikäli se onnistuu :)

Tietynlainen amppeli on myös kokedama, joka on kotoisin Japanista. Järvenpään Kukkatalossa järjestetään erilaisia kursseja ja pääsinkin näkemään hieman kokedama -sidontaa. Jos kurssit kiinnostavat, seuraava kokedama -ilta järjestetään 26.4.2017 klo 18-21.

Muita pidettäviä kursseja ovat mm. suunnittele oma perennapenkkisi Kati Jukaraisen pitämänä ja valokuvauskurssi Frida Steinerin johdolla. Lisätietoja kursseista löytyy Kukkatalon etusivulta.


Kokedama -sidonnassa kasvin juuret peitetään sammal- ja multapaakuilla sitoen ja kaunis lopputulos pidetään kosteana suihkuttelemalla. Valitse kasviksi esimerkiksi mansikka ja kaunista pihapergola herkullisilla marjoilla.


Supersuosittuja viherkasveja ovat edelleen niin ikään villisti rehottava peikonlehti ja uuden tulemisen tehnyt kilpipiilea.

Viherkasveja hankkiessa voi aina kysellä apuja osaavalta henkilökunnalta. Kerro esimerkiksi mihin tilaan kasvi olisi tulossa, tai haetko esimerkiksi ensisijaisesti ilmaa puhdistavia yksilöitä. 

Monilla kasveilla on vaatimuksia kasvupaikan suhteen, mutta esimerkiksi palmuvehka ja anopinkieli pärjäävät hyvinkin vaatimattomissa olosuhteissa.


Tämän kasvibuumin ansiosta olen saanut oman peukaloni taas vihertämään ja paras neuvoni onkin onnistua epäonnistumisien kautta. Kokeile rohkeasti ja vielä uudestaan, sillä aina planeettojen asennot eivät ole kohdillaan ja joskus helponkin kasvin kanssa vain epäonnistuu.

Olen kuvaillut taitojani viherkasvien saattohoitolaksi, mutta kiukulla, pitkäjänteisyydellä ja tyhmiä kysymällä olen saanut monistettua kotimme kasvit yhdestä viiteen. Jos minä pystyn siihen, pystyt varmasti sinäkin :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kivasta viestistä ♥