sunnuntai 18. kesäkuuta 2017

Pihalta ja puutarhasta.

Suloista kesäsunnuntaita 


Edellisviikon pihakatsaus jäi välistä kisareissun vuoksi ja kahdessa viikossa ehtii tapahtua paljon! Laukat kukkivat nyt kuin viimeistä päivää, täytyykin muistaa istuttaa niitä syksyllä vähintään samanmoinen kattaus lisää. Ovat ehdottomasti yksiä puutarhan lempikukkijoistani.

Yrttipenkki rehottaa myös villinä ja ruohosipulin kukinnot alkavat olla kohta valmiita leikattavaksi. Ne täytyykin leikata pian, sillä muutoin ruohosipuli alkaa valmistautua talveen kukittuaan.

Tänä vuonna juhannusruusu taitaa olla kauneimmillaan juuri juhannukseksi! En ole varmasti ikinä nähnyt sitä näin täynnä nuppuja.. 


Kesäkukkia ei tänä vuonna ole terassilla juurikaan, mutta ehtiihän tässä vielä. Olen ollut niin keskittynyt kylvämään kaiken suoraan siemenistä, että nämä valmiit ovat jääneet ihan paitsioon. En malta odottaa, että kaikki ne tsiljardituhatta siementä puhkeavat kukkaan!

Nuo laatikkomansikat ovat oman maan taimia, jotka nostin keväällä ylös kasvulavojen tieltä. Osan mansikoista siirsin lavoille, mutta nämä saivat ottaa vauhtia kasvarissa ja ovatkin nyt aivan täynnä raakileita. Oman maan mansikat ovat kyllä niin hyviä.. 


Perennapenkki on tavallaan murhekryynini, sillä se on NIIN rikkojen valtaama. Tässä vaiheessa ainoa oikea vaihtoehto taitaisi olla kaiken ylöskaivaminen ja uudelleen perustaminen, mutta jotenkin jaksan uskoa siihen, että pikkuhiljaa hyvä tulee :D

Mies oli sitä mieltä, että kun kaivinkone tulee kuitenkin käymään etupihalla, niin miksi ei samalla täräytettäisi tuota penkkiä atomeiksi. Voitte vaan kuvitella ilmeeni.. Siis kaivinkoneella kukkapenkkiini?! Vain jos se kaivinkone ajaa ensin ylitseni.

Villiintynyt pilvikirsikka lopettelee myös kukintaansa. Perennapenkissä kasvaa myös kirsikkapuu ja nämä ovat yleensä kukkineet samaan aikaan. Tänä vuonna puu kukki jo aikoja sitten ja pensas vasta pitkän aikaa perässä.

Leikkelin keväällä tuota aika rankalla kädellä ja vähintään saman kohtelun se saa ensi vuonna. 


Alunperin pionipenkissä oli vain kolme kasvia, mutta viime syksyn ja tämän kevään taimimyynnistä hankin lisää eri lajikkeita. Onnekseni tästä vuodesta taitaa tulla pionin kukinnan kannalta superhyvä! Täytyykin muistaa tukea nuo ennen matkaa..

En ikinä muista tuon ohdakkeen ja ruiskukan näköisen kasvin nimeä, mutta niitä on täällä paljon pihoilla. Tykkään siitä ihan valtavasti 


Jos pionin kukinta näyttää tänä vuonna lupaavalta, niin rhodot ne vasta kukoistaakin! En ole ikinä nähnyt tuota pensasta niin kukassa ja lisää tulee sitä mukaa, kun edelliset kuihtuu..

Syreenit kukkivat kirsikan lailla täysin eri aikaan. Toiset jo lopettelevat kukintaansa ja toiset vasta aloittavat. En valita, sillä näin saan nauttia kukkaloistosta vaikka kuinka.

Avolavan parsakaalit, salaatit ja muut ovat lähteneet myös hienosti kasvuun. Olen niin tyytyväinen, että kaivoin mansikkamaan tuosta ylös ja laitoin lavat tilalle. Visio oli jo viime vuonna, mutta odotus palkittiin ja siitä tuli hienoin ikinä kaikkine laatoituksineen.

Lavojen taakse istutin tosiaan päärynäpuun, sillä jouduin luopumaan luumusta. Olen myös laittanut erilaisia pensaita paikallisen fb -ilmoitustaulun ja roskalavan kautta eteenpäin ja saanut puutarhaan toivomaani ryhtiä.

Vielä olisi muutamat hansaruusut, karviaista ja punaherukkaa vailla uutta omistajaa :) 

2 kommenttia:

 1. Kaunis puutarha teillä, paljon erilaisia kasveja!
  Täällä tuntuu että tänä vuonna ei ihan kukkamaat kuki viime vuosien malliin, mitäköhän olen tehnyt väärin?
  Aurinkoista juhannusviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3
   Mä niin rakastan sitä rikkaruohoista ja muista huolimatta!
   Viime talvi oli osittain aika ankara, joten ihan sekin voi jo vaikuttaa.. :/ Minulla nousi osasta tulppaaneista vain varret :D
   Ihanaa juhannusviikkoa myös sinne <3

   Poista

Kiitos kivasta viestistä ♥