maanantai 6. marraskuuta 2017

Havaintoja kotikoulusta Espanjassa.

Ensimmäinen viikko Espanjassa on nyt takana ja edessä on uusi maanantai ja uusi viikko ihan tavallisen arjen parissa. Tai ihan tavallinen arki olisi sitä, että lapset kävisivät täällä koulua siinä missä kotonakin.. 

Lasten koulunkäynnistä on toivottu postausta, joten toivottavasti tämä vastaa edes osittain teidän kysymyksiinne. Laittakaa ihmeessä kommenttia ja yritän vastata niihin parhaani mukaan :)

Olemme täällä yhteensä vain noin kolmisen viikkoa ja näin lyhyelle matkalle valitsimme lapsille kotikoulun. Muita vaihtoehtoja olisi hankkia opettaja kotiin tai käydä koulua täällä. Suomalainen koulu sijaitsee Fuengirolassa ja on tällä hetkellä kuulemma täynnä. Täältä löytyy myös skandinaavinen koulu ja kansainvälinen koulu, unohtamatta tietenkään paikallisia kouluja.


En voi sanoa olevani kovinkaan hyvin perillä tämänhetkisestä, vanhasta tai tulevasta opetussuunnitelmasta. Kolmasluokkalainen sai matkan ajaksi tehtävät etukäteen opettajalta ja lisäksi läksynä on pitää matkapäiväkirjaa päivittäin. Kuudesluokkalaisen koulunkäynti sujuu sen sijaan wilman viikkotiedotteen mukaisesti. 

Erona on tietysti myös se, että kuudesluokkalaisella on autismikirjoa, lukivaikeus sekä puheen ja kielen häiriöitä.

Kolmasluokkalainen pystyy opiskelemaan aikalailla itsenäisesti. Kyseessä on lapsi, joka omaksuu tiedon helposti ja pitää opiskelusta. Arvosanat ovat olleet tähän saakka kiitettäviä. Kuudesluokkalainen sen sijaan tarvitsee tukiopetusta useammassakin aineessa, mutta toisaalta osa reaaliaineista on helpompia ja selkeästi mielenkiintoisia.


Olemme käyneet päivittäin läpi läksyjä ja tehtäviä. Käytännössä heräämme aamulla, syömme aamiaisen, mutta kouluun lähtemisen sijaan istumme ruokasalin pöydän ääreen opiskelemaan. Tuumasta toimeen!

Useimmiten opiskelua kestää 1-2h, jonka jälkeen päivän tehtävät ovat tehty. Joinain päivinä otamme vielä iltapäivästä kertauksen. Täällä ei mene opiskeluaikaa ruokailuun, välitunteihin, liikuntaan, käsitöihin, musiikkiin jne. Toisaalta taas kävelyretkillä pyrimme havainnoimaan ympäristöä ja tutkimaan luontoa. Uima-allas suorittakoon liikuntatuntien virkaa :D

Opiskelu täällä kotikoulussa on siis intensiivisempää ja ehdottomasti näin äidin näkökulmasta työläämpää. Kotonahan opettajana toimii ihan oikea opettaja!


Koulunkäynti ulkomailla riippuu siis täysin matkan pituudesta, mutta myös koulusta ja opettajasta Suomessa. Oppimiseen vaikuttaa lapsen mahdolliset haasteet, mutta myös vanhemman valmius opettaa ja omaksua tietoa.

En voi kehuskella olevani kummoinenkaan opettaja, mutta olen iloinen kyvyistäni poimia teksteistä oleelliset asiat ja selittää ne ymmärrettävästi. Sen sijaan oma kunnianhimoni antaa harvoin periksi lapsen väsymiselle tiettyyn aiheeseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kivasta viestistä ♥