tiistai 16. tammikuuta 2018

#perheetsafkaa

Perheet Safkaa -tapahtuma valtaa ravintolat tulevana lauantaina 20.1.18 jo kolmannen kerran. Ideana on madaltaa lapsiperheiden kynnystä käyttää ravintolapalveluita, kuten aikana ennen lapsia ja samalla tehdä yhteiskuntaamme enemmän lapsiystävälliseksi.

Mukana tapahtumassa on jo kahdeksantoista ravintolaa Helsingissä, Kirkkonummella, Turussa ja Porvoossa. Tarkemman listan ravintoloista, varauksista ja muista tarpeellisista tiedoista löydät tapahtuman nettisivuilta tai facebookista.

Viime viikon torstaina järjestetyssä pressitilaisuudessa minulla oli aikaa miettiä aihetta, sillä ravintoloissa syöminen on ollut aina luonnollinen osa elämääni. Oli lapsia tai ei. Perheemme on siis hyvinkin tottunut ulkona syömiseen, aikalailla ravintoloista riippumatta. Osaan silti valita taisteluni.

Mielestäni on hienoa tämän tyyppisten tapahtumien olemassaolo ja idea, jonka takana he seisovat. Kyllä. Ravintolakulttuuri kuuluu ihan kaikille vauvasta vaariin. Tämä lapsia vihaava, toisten pöytiin huuteleva yhteiskunta kaipaa ehdottomasti herättelyä.


Herättelyä kaipaa silti mielestäni myös se toinen pää. Lapset saavat näkyä ja kuulua, sehän on vain ihanaa, mutta on hyvä omata edes alkeelliset pöytätavat ja harjoitella niitä ensin kotona. Tämä koskee myös aikuisia.

Ruokapöytään kuuluu normaali, kohtelias elämä ja lapset ovat välillä yhtä räjähdysherkkiä kuin dynamiitti. Jokainen meistä voi pahoittaa mielensä ja saada itkukohtauksen, eikä se häiritse. Sen sijaan enemmän häiritsee ruoan heittely ja vanhempien siivottomuus. Sikailu ei kuulu ravintolaan, eikä sinne kotiinkaan.

Jos ravintolan pöytäalue on lapsiperheen jäljiltä eläimellisessä kunnossa, on syytä katsoa myös peiliin, eikä huudella toisten asenteiden perään. Tuskin itsekään haluaisit kyseiseen pöytään istua? Ruoan heittely ei kuulu ruokapöytään, mutta tietenkään vauvat eivät tätä vielä ymmärrä. Auta siis vanhempi omalta osaltasi asenteita positiivisemmaksi ja huolehdi nyt ainakin siivouksesta. Kotona voi taas harjoitella, että ei. Ruokaa ei sovi viskoa ympäriinsä.

Lapsilla on myös tapana iloita kovaan ääneen ja mahdollisesti kurkkia pöytiin ja juoksennella jonkin verran ympäriinsä. Sekään ei haittaa, lapset ovat luotuja liikkumaan ja enemmän vahinkoa saavat todennäköisesti aikaiseksi, jos heidät pakottaa paikoilleen. Enemmän häiritsee, että vanhempi kovaan ääneen tylyttää lasta, suhisee hiljaiseksi tai ei välitä tipan tippaa.

Vanhemman tulee katsoa myös sen ravintolassa seilaavan lapsen perään, ettei vaaratilanteita aiheudu. Tällainen on esimerkiksi kuuman ruoan putoaminen lapsen päälle.Olen varmasti itse oppinut jokaisen näistä asioista kantapään kautta, eikä meidänkään ravintolakäyttäytyminen ole missään tapauksessa täydellistä. Mutta sitä mukaa kuin tilanteita tulee vastaan, niistä pyritään oppimaan. Vihahan ei ole oikea keino oppia.

Meiltä löytyy autismikirjolapsi (jolla ei ole suodatinta) ja moniallerginen, nukkumaton huutaja -lapsi. Aikalailla kaikki mahdolliset tilanteet olemme käyneet läpi ja joskus jopa lyöty hanskat tiskiin, kun tilanne ei ole ollut enää hallussa. Ja palattu paikalle uudemman kerran opettelemaan sekä vanhemmat että lapset.

Ja vaikka puhun asian puolesta, että lapsilla on oikeus saada syödä myös ravintoloissa, peräänkuulutan myös oikeutta ravintoloihin, joissa lapsi ei ole prioriteetti. On olemassa ihmisiä ja hetkiä, jotka halutaan viettää ilman lapsia. Ei mekään kahdestaan liikkuessamme hakeuduta välttämättä leikkipaikan viereen syömään, you know?

Sanoisinkin, että on hyvä ottaa etukäteen selvää ravintolasta, eikä olettaa kaikkien olevan lapsiystävällisiä ovet selällään. Ravintolakokemuksen tarkoituksena kun ei ole tuottaa pahaa mieltä kummallekaan osapuolelle, ravintolalle tai asiakkaalle.

Käykää ravintoloissa syömässä, nauttikaa ja harjoitelkaa. Kivaan kokemukseen ei tarvita kuin pöytätavat ja tilannetajua :)

4 kommenttia:

 1. Hyvä postaus ja aihe. Me käymme säännöllisesti ravintolassa, juurikin sen vuoksi että lapset oppivat käyttäytymään. Samoin käymme yhdessä ruokakaupassa, jotta lapset osaavat siellä käyttäytyä ja toimia. Kauppakassi -palveluiden yleistyttyä, olen kuullut monen perheen lopettaneen kaupassa käymisen. Kyllä mielestäni lapset kuuluvat niin ravintolaan kuin kauppaankin, käytöstapoja on toki hyvä kuivaharjoitella jo kotona, mutta käytäntö opettaa.
  Mukavaa vaikkakin kovin tuulista tiistaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että pidit :)
   Kauppakassipalvelut ovat käteviä kiireisessä arjessa, mutta tuossa olet ihan oikeassa, että eri paikoissa pitää osata käyttäytyä. Tottakai ajat ja tilanteet muuttuvat ja muistan, miten ärsyttävää oli istua pankissa odottelemassa jomman kumman vanhemman kanssa hiljaa ja nätisti :D Käytäntö tosiaan opettaa ja usein kantapään kautta :)

   Poista
 2. Hyvin kirjoitettu aiheesta. MeMelikin käymme epäsäännöllisen säännöllisesti ravintoloissa oppimassa uusia asioita ja samalla kerraten vanhoja opittuja taitoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nicola :)
   Samoin täällä ja siltikään ei aina suju kuin Strömsössä.. Mutta sehän on vain elämää :)

   Poista

Kiitos kivasta viestistä ♥