perjantai 26. tammikuuta 2018

Toivepostaus - millaista on asua omakotitalossa?

Sain muutama viikko postaustoiveen aiheesta, millaista on asua omakotitalossa ja onko työmäärä valtava. Toiveen jättäjä asuu rivitalossa ja haaveilee omakotitalosta aina välillä. Kiitos tästä toiveesta, yritän nyt vastailla siihen mahdollisimman kattavasti omien kokemusteni perusteella. Päätinkin lähteä kirjoittelemaan tähän postaukseen vuodenaikanäkökulmasta..

***

Tähän täytyy vielä sanoa, että erilaiset omakotitalot vaativat erilaisia toimia ja esimerkiksi ihan uudessa, huolettomammassa versiossa ei ole välttämättä kaikkia, mitä tässä nyt saatan mainita. Samoin erilaiset lämmitystyypit vaikuttavat paljon ja esimerkiksi elämä sähkölämmitteisen lämminvesivaraajan kanssa on erilaista kuin kaukolämmön piirissä olevalla.

Asumme siis noin 200m omakotitalossa taajama-alueella. Tämä on valmistunut 1996 ja lämmitys tapahtuu suoralla sähkölämmityksellä, ilmalämpöpumpulla ja varaavalla takalla. Vesi laskutetaan käytön mukaan mittarilukeman ilmoituksella ja 1700m2 tontti on oma, josta maksamme kiinteistöverot.

Kaikki hankinnat ja asennustyöt ovat omakustanteisia ja esimerkiksi ikkunaremontti tai ulko-ovien vaihtaminen ei jakaannut taloyhtiölle.


TALVI

Lumityöt ja hiekoitus. Niitä kukaan ei tee puolestasi ja voisi melkein todeta tontin koon korreloivan lumitöiden määrän kanssa. Toki itse saa valita, tekeekö lumityöt vain kulkuväyliltä, mutta aamuisin aura-auton käytyä lapioit autosi ihan itse ulos auran tekemän vallin takaa. Hiekoita ja suolaa mielesi mukaan, liukas piha kehittää kyllä myös tasapainoa ;) Ostat itse tarvitsemasi välineet ja hiekat, ja kevään tullen harjaat ne itse myös pois.

Vaikka terassin perustukset olisivat kuinka vahvat, on huolehdittava myös sen kyvystä kantaa märkä lumikuorma. Sama koskee esimerkiksi katoksia, kasvihuonetta ja ihan talon kattoakin. Katolla tulee olla lumiesteet, mutta myös mahdollinen lumenpudotus on tehtävä itse tai maksettava ammattilainen tekemään se.

Putket. Tästä olisi muutama sananen sanottavana, mutta suosittelen ottamaan kotivakuutukseen sen kalliimman putkirikkosuojan. Kun heräät keskellä yötä siihen, että pakkanen on tehnyt työnsä ja rikkoutuneesta putkesta suihkuaa sisälle vettä, ei auta kuin toivoa, että muistaa missä on pääsulku ja vakuutukset ovat kunnossa.

Mikäli käytät takkaa lämmitykseen, on huolehdittava hormin nuohouksesta vuosittain.


KEVÄT

Kevät tuli lumi suli.. Toivottavasti salaojat ovat kunnossa ja sadevesikaivot vetävät. Maavaraisessa talossa patolevyt estävät hyvin vettä valumasta talon alle, mutta etenkin rinnetontilla on huolehdittava itse siitä, että vesi pääse talon alle rakenteisiin.

Puhdista piha hiekoituksista ja mieti hiekoille loppusäilytyspaikka. Säästät myös rahaa, jos käytät saman hiekan seuraavana talvena uudestaan.


KESÄ

Pihan ja puutarhan hoito. Tämä riippuu täysin tontin koosta ja siitä kuinka paljon kasvillisuutta on. Meillä suurimman osan nurmikosta leikkaa robottileikkuri ja tämä keventää taakkaa huomattavasti. Jos et ole viherpeukalo tai sellaiseksi haluava, valitse yksinkertainen ja helppohoitoinen piha. Pihassa ei juurikaan ole hoidettavaa tai huolta, mikäli et sitä itse halua.

Huoltomaalaukset ja ulkoremontit. Nämä tehdään tarpeen mukaan useimmiten kesällä. Omakotitalossa asuvana kannattaa pitää suhteet sukulaisiin ja ystäviin kunnossa, ellet halua tehdä kaikkea työtä itse :D


SYKSY

Se aika, kun kaikki puut pudottavat lehdet. Haravointia haravoinnin perään. Myös haravointijäte tulee loppusijoittaa johonkin. Syysmyrskyjen tullessa pitää kartoittaa myös puutilanne ja kaataa mahdolliset uhkapuut. Kannattaa myös tutustua alueella olevaan kaavaan, sillä taajamassa on tietyt säännöt puiden kaatamisen lukumäärälle.

Muista putsata ja tyhjentää rännit ja huolehtia siitä, että esimerkiksi katto ei vuoda. Syksy on myös jyrsijöiden kulta-aikaa. Yläpohja villoineen houkuttelee pieniä vierailijoita lämmöllään. Viritä loukut itse tai hanki ammattilainen. Me käytimme ammattimaista tuholaistorjuntaa ja olimme erittäin tyytyväisiä lopputulokseen.


SISÄTILAT JA MUU

Jos epäilet ongelmia ilmanvaihdossa tai huoneilmassa, teet selvitykset itse. Meillä vaihdettiin painovoimainen ilmanvaihto koneelliseen lämmön talteenotolla ja onpa täällä käynyt homekoirakin.

Oma tupa - oma lupa. Tee niin paljon muutoksia ja remontteja kuin luvat (ja maalaisjärki) antavat myöten.

***

Välillä omakotitalossa asuminen tuntuu kovinkin työläältä, mutta ne tunteet sijoittuvat useimmiten aikoihin, jolloin on paljon tehtävää, kuten talvi ja syksy. En kuitenkaan osaisi enää ajatella asuvani kerros- tai rivitalossa, niin vapaata tämä tietyllä tapaa on.

Oma pää tässä on joutunut eniten koitokselle. On ollut opittava, että työ ei tekemällä lopu ja valmista tulee sitten kuin tulee. On joutunut jakamaan hommia eri ajanjaksoille ja luopumaan "kaikki minulle heti" mentaliteetista.

Loppuviimein jokapäiväinen elämä on juurikin niin haastavaa tai helppoa kuin siitä itse tekee itselleen. Uudessa ja huolettomassa talossa saattaa olla jopa vähemmän huolia ja tekemistä kuin rivitalossa, sen sijaan välittäjän myymä remontoijan unelma tuo elämään vähän toisenlaista sisältöä. Tekemiset ja projektit kannattaa suunnitella hyvin etukäteen ja asennoitua siihen, että mikään ei silti mene kuin suunnittelee :D

Itse nautin omakotitalossa asumisesta täysillä, vaikkakin hetkellisissä kiukunpuuskissa päätän aina myydä koko roskan ja muuttaa kerrostaloon. Siltikään en vaihtaisi. Sanoisin, että jos haaveilet omakotitalosta, osta sellainen. Tai ensialkuun vaikka vuokraa. Elämä on tässä, toteuta haaveesi.

ps. jos haaveet ei kanna, talon voi aina myydä pois :D

14 kommenttia:

 1. Hyvä postaus ja ihanasti huumorillä höystetty. Omakotitalossa asuminen on juurikin tuollaista kuin kirjoitit. Ja, täällä on kuultu tuo sama kiukunpuuska, myyn kaiken ja muutan kerrostaloon. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että pidit :)
   Olen monesti löytänyt itseni oikotieltä ja etuovesta etsimästä kerrostaloa, mutta viihtyisinkö siellä kuitenkaan? Voisi olla viikon jälkeen maitojunalla kyselijöitä kotiin.. Toki "pakon" edessä sitä asuu missä tahansa ja on ainoastaan tyytyväinen siihen, että katto on pään päällä <3
   Täytyy silti myöntää, että ihan ensisijainen tarve jäädä on tähän kaikesta huolimatta pysyvyys. Haluan antaa itselleni pysyvän kodin ja lapsilleni lapsuudenkodin, jota kukaan ei vie toivottavasti pois <3

   Poista
 2. Olen pienen elämäni aikana asunut melkein jokaisessa talotyypissä, mitä Suomesta löytyy. Täytyy kyllä sanoa, että itselleni paras vaihtoehto on nykyinen omakotitaloasuminen. Rakastan omaa rauhaa yli kaiken, joten olen iloinen, ettei enää tarvitse murehtia seinänaapureista. Voin myös itse vaikka kuunnella musiikkia keskellä yötä ja hoilata mukana. :D Onhan tässä tekemistä, mutta oikeastaan tykkään kaikista pihahommistakin, koska nekin voi tehdä omalla aikataululla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah, pyykkikoneen ja suihkujen rallattaminen keskellä yötä jos niikseen tulee.. :D Eikä tosiaan tarvitse miettiä häiritsevänsä ketään muuta kuin sitä omaa väkeään.
   Asuimme aikaisemmin rivitalossa, jossa molemmilla puolilla joku poltti aina tupakkaa niin, että ikkunoita ei voinut pitää auki. Toinen kuunteli Jesse Kaikurantaa päissään aamuneljältä viikonloppuna ja nyrhi juustohöyllällä ranteitaan auki. Omakotitalon rauha <3

   Poista
 3. Itsekkin olen lapsuuteni omakotitalossa asunut sekä myös kerros- ja rivitalossa, niin omakotitalo on paras. Omistankin puolet omakotitalosta, ja kyllä se kaiken muun asumisen voittaa mennen tullen.
  Ihanasti kirjoitettu teksti. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että tykkäsit :)
   Tämä on tosiaan ensimmäinen omakotitalomme ja puhun vain omista kokemuksista. Aika monta kokemusta tähän kolmeen vuoteen onkin mahtunut.. Uskoisin, että erillistalo on myös hyvä mahdollisuus niille, jotka haaveilevat omakotitalosta, mutta kaipaavat yhtiötä vielä tuekseen arjen haasteissa :)

   Poista
 4. Paljonko on kuluja, joita ei osaa ajatellakaan jos ei asu omakotitalossa? Ettei tulis yllärinä...Paljonko teillä esim. menee lainanlyhennyksen lisäksi?
  Lila

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm.. Meillä kuului edellisen rivitalon (ASO) vastikkeeseen aikalailla kaikenmoista.

   Vesi kuului vastikkeeseen ja täytyy myöntää, että vettä kulutti aikaisemmin hyvinkin huolettomasti. Tällä hetkellä juokseva vesi saa dollarinkuvat juoksemaan silmissä :D

   Aiemmin meillä oli myös kaukolämpö, joka kuului vastikkeeseen ja sähkölasku tuli vain käyttämiemme laitteiden mukaan. Suosittelen lämpimästi valitsemaan minkä tahansa muun lämmitysmuodon.

   Jätteiden poiskuljetus on maksullista, joka sekin kuului aiemmin vastikkeeseen. Tyhjennysvälin saa valita itse ja siihen pystyy vaikuttamaan paljonkin itse. Muovi kannattaa viedä niille erikseen varattuun kierrätysastiaan kauppakeskuksen pihaan, samoin metalli, paperi, pahvi ja lasi. Näin tyhjennysväli voi olla jopa kolme viikkoa! Meillä on myös kompostori takapihalla biojätettä varten, mutta emme ole ottaneet sitä vielä(kään) käyttöön.

   Kiinteistövero on myös yksi lisäkulu ja tottakai ne kaikki huoltotoimenpiteet. Julkisivumaalaukset talon mahdollisissa puuosissa ja kaikki muu ammattilaisen tai ulkopuolisen hoitama työ, johon ei itse syystä tai toisesta halua tai voi tarttua.

   Mitähän vielä.. yritän juuri katsella ympärilleni, mutta juuri tällä hetkellä ei tule muuta mieleen :) Tämäkin varmaan riippuu tosi paljon talon tyypistä, materiaaleista, iästä, tontin omistuksesta/vuokrasta, kunnasta ja kaupungista :)

   Poista
  2. Asun kyllä rivarissa, mutta oletettavasti monen on vaikea hahmottaa, että useampikin "pakollisista" kuluista on sekä okt:ssa että muissakin asuntomuodoissa samoja, mutta kääriytyvät eri pakettiin. Esim. nuo kiinteistöverot, jätteiden poiskuljetus kustannukset löytyvät niin okt:ssa kuin asuntoosakeyhtiössä. Asuntoosakeyhtiössä nuo kustannukset maksetaan vastikkeessa ja OKT:ssa laskun saa itse. Vesimaksu taas on sellainen, että se vaihtelee kovastikin asunto-osakeyhtiöissä, mikäli asuntokohtaiset mittarit löytyvät, niin maksu menee käytön mukaan. Lämmitystavatkin vaihtelevat kovasti, sähkölämmitystä löytyy paljonkin rivareista.

   Joten riippuu varmaan paljonkin siitä millaisessa taloyhtiössä asuu, ja sitä kautta sitten mitkä jutut menevät vastikkeen kautta ja mitkä ovat omalla kontolla. Remonttijututkin menevät, et sisäjutut useimmiten omalla kontolla ja ulkopuolen jutut taloyhtiön.

   Melujutut / häiriötkin riippuvat tosi paljon talosta. Itse yllättyin, että puurakenteisessa rivarissa kuuluu yllättävän vähän ääniä naapurista, tosin pohjaratkaisu on järkevä, ja se edes auttaa vähäistä äänen kulkemista. Onneksemme meillä päätyasunto ja naapurissa myös lapsiperhe suht samoilla tavoilla kuin meillä. Ainoa mikä kuuluu on, juokseminen ja pompiminen, mut kimeät äänet kuuluu huonosti.

   Poista
  3. Luin uudestaan tuon kirjoittamani kommentin ja ajatus on selkeästi katkennut :D
   Tarkoitus oli kirjoittaa, kuten itsekin mainitsit, että nuo verot ja muut ovat siis jyvitetty vastikkeeseen :)

   Nuo normaalit elämisen äänet eivät häirinneet meitäkään, mutta tosiaan naapuritupakointi ja yölliset yksinäisten hetkien bileet ehkä jonkin verran. Toisaalta riippu juurikin niistä naapureista ja pohjasta. Usein onneksi esimerkiksi keittiön on rivareissa peilikuvia ja pahimmat kolaamiset kuuluvat sitten vain siihen omaan keittiöön :)

   Poista
 5. On niin ihanaa kun me ihmiset olemme niin erilaisia, on kiva lukea miksi sinä nautit asua omakotitalossa, sellaisessa en itse koskaan milloinkaan halua asua. En halua edes omaa asuntoa. Sellainen on ollut ja se kerta riitti minulle :) Kauniit kuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin tämä <3
   Tärkeintä on ehdottomasti se, että viihtyy siellä, mihin ikinä onkaan asettunut <3

   Poista
 6. Omakotitalossa on myös hyvä olla kätevä käsistään ja todella tykätä oman talon sisä/ulkohommista.
  Me ollaan asuttu 15 v tässä -39 rakennetussa talossa ja remontoitu aivan kaikki itse.Lisäksi tykätään pihahommista,lumenluonnista,ruohonleikkuusta,ym.
  Ilman intoa,ei näitä hommia jaksaisi.paras asumismuoto meille.Kuolisin kerrostaloon.-nanna-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me emme ole kauhean käteviä käsistämme, mutta ainakin mies on oppinut hurjasti rakennus- ja remonttihommia ihan vaan tekemällä. Suurimmat olemme sitten ulkoistaneet ammattilaisille :)

   Mä pidän myös noista pihatöistä, mutta onhan se hyvä, että niitä on mahdollista helpottaa, juurikin esimerkiksi automaattivälineillä. Ja täytyy myöntää, että itse olen ehkä vähän huono tarttumaan töihin välillä :D

   Ajatustasolla rakastaisin tuollaista vanhaa taloa, mutta mies on enemmän kivitalotyyppejä. Saa siis nähdä, jäämmekö tähän vai onko esimerkiksi rakennuttaminen meille vielä joskus vaihtoehto.

   Poista

Kiitos kivasta viestistä ♥