tiistai 16. lokakuuta 2018

Porkkanakakkua ja poropiirakkaa.

Viime perjantaina sain viettää rentouttavan ja nauruntäyteisen illan ystävieni kanssa työviikon päätteeksi Mary Kay -tuotteiden parissa. Ilta ei ollut ensimmäinen laatuaan, joten tiesin miten se vaikuttaisi ihoon ja mieleen.

Ihonpuhdistusta, naamioita, seerumeita ja voiteita. Lasi kuohuvaa ja herkkuja siinä tiimellyksessä. Kahden viikon mittaiselta tuntunut viikon viimeisen työpäivän aiheuttama leukojen kiristys oli illan päätteeksi tiessään ja hyvä niin.

Vaikka olenkin aikamoinen yksinäinen susi ja viihdyn metsien keskellä ja autioilla rannoilla, saa ystävienkin seura aikaan ihmeitä.

Tällä kertaa leivoin tarjolle porkkanakakkua ja poropiirakkaa, joista molemmat saivat kehuja. Kakun ohjetta ehdittiinkin jo kysellä, joten tässä se tulee. Samoin poropiirakan. Ulkonäkö ei ole kummoinen, mutta maku on taivaallinen.


gluteeniton porkkanakakku


3 dl fariinisokeria
3 dl neutraalin makuista ruokaöljyä
3 munaa
4 dl fin mixiä
2 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
1 tl inkivääriä
2 tl kardemummaa
0,5 tl suolaa
1 tl jauhettua vaniljaa
n. 300g hienoksi raastettua porkkanaa
100g saksanpähkinöitä rouheena

kuorrute ja täyte:


250g maustamatonta tuorejuustoa
100g pehmeää voita
6 dl tomusokeria

Raasta porkkana ja sekoita kaikki ainekset keskenään sekaisin. Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla ja paista 150°C 30-45 minuuttia. Kokeile tikulla kakun kypsyys 30 minuutin jälkeen. Anna jäähtyä vaikka seuraavaan päivään. Leikkaa kakku puoliksi ja valmista kuorrute. Täytä ja kuorruta.

Note to myself: hasselpähkinä ei toimi kakussa, vaan antaa sille ikävän tunkkaisen maun. Sitruunankuoriraaste taikinassa voisi toimia loistavasti! Tein itse pohjan edellisenä iltana, paistoin kiertoilmalla noin 40 minuuttia 150°c ja otin lämmöt uunista pois. Kakku sai tekeytyä jälkilämmössä muutaman tunnin vielä, sillä lähdin kyläilemään. Kotiin tultuani kiedoin pohjan yöksi kelmuun ja leikkasin ja täytin vasta juuri ennen tarjoilua. Tein epähuomiossa (?) kuorrutetta lähes tuplat :D

Alkuperäinen ohje on Maistuu makialle -blogista ja mukailin sitä omaan tyyliini.


gluteeniton kylmäsavuporopiiras


1 gluteeniton valmispohja pakastimesta
(vuohelan/farinan on superhyviä)

täyte:


1 pkt kylmäsavuporoleikkelettä
1 punasipuli hienonnettuna
1 paprika hienonnettuna
1 pkt maustamatonta tuorejuustoa
1 pkt porotuorejuustoa
ruohosipulia
pippuria

Tämäkin ohje on tämmöinen "sekoita ja paista" -tyyppinen, joka tuskin kummempia avauksia tarvinnee. Paistoin muistaakseni puolisen tuntia tuossa samassa 150°C kiertoilmalla. 

Note to myself: paprikan tilalle voi käyttää aurinkokuivattua tomaattia. Vaikka ystävä kehoitti käyttämään ruhosipulia, päätin korvata sen ruohosipulilla. Päivän naurut, puolin ja toisin. Ohje saatu ystävältä.

1 kommentti:

  1. Hei, kiitos näistä ohjeista! Menevät testiin varmasti jo ensi viikolla ja mikä parasta nämä ovat vielä gluteenittomia ♥

    VastaaPoista

Kiitos kivasta viestistä ♥