keskiviikko 28. marraskuuta 2018

Parketti esiin laminaatin alta - vanhasta uutta.

Tiedossa on tällä kertaa visuaalisesti vähän erilainen postaus, joka perustuu puhelimen kuviin. Remontin tiimellyksessä ei ainakaan itsellä tule ensimmäisenä mieleen kaivaa isoa järkkäriä ja jalustaa esille, vaan kuvat ovat pikaisia puhelinräpsyjä lähinnä itselle muistoksi muutoksesta ja vanhasta ilmeestä.

Parketin uudelleenkäsittely on monessa facebookin sisustusryhmässä kiinnostava aihe ja siitä on kymmeniä aloituksia. Nuo näkyvät tietysti vain ryhmän jäsenille ja tippuvat bittiavaruuteen, mikäli ketjua ei kommentoida. Toki haulla tuloksia saa etsittyä kätevästikin, mutta jälleen useat eri ketjut hajottavat tiedon.

Meillä remontointiin siis eteinen ja aula tänä syksynä ja samalla kaivoimme laminaatin alta vanhan parketin esiin. Parketti on mosaiikkia ja vaikka luulin sen olevan tammea, puulaji paljastui pyökiksi. Pyökki on hieman punaisempaa väriltään ja pienet mustat pilkut ja viivat siellä täällä paljastavat puulajin. Tämän opin parkettiasentajalta, kiitos infosta!


Laitoin remontin alkuvaiheessa nämä ennen ja jälkeen -kuvat esille erääseen sisustusryhmään ja kuvat aiheuttivat aika voimakasta keskustelua puolesta ja vastaan. Miten noin hieno laminaatti voitiin purkaa ja noin ruma lattia tulla tilalle? Minun mielestäni ennen -kuva on parempi! Oliko tuossa mitään järkeä?

Annas olla. Kerroin, että laminaatti on nyt purettu tästä osasta ja että alla oleva parketti käsitellään vanhaan loistoonsa. Parketti on asennettu -96, joten mikään suuri vintage-löytöhän tämä ei ollut. Hieno kuitenkin ja arvopuuta.


Laminaatti oli asennettu pienen pintaremontin yhteydessä noin 2010 paikkeilla talon omistajavaihdoksen myötä. Parkettia ei remonttiaikana ollut suojattu, sillä siihen tulisi toinen lattia päälle. Onneksemme sitä ei myöskään oltu purettu, vaikkakin nyt lattiaa oli paljon.

Nimittäin alinna lattialämmitys. Sitten parketti. Sitten solumuovi. Sitten laminaatti. Arvatkaa kuinka paljon lattialämmityksestä on tässä vaiheessa enää hyötyä.

Parketti oli siis huonokuntoinen, mutta hyvin edelleen kiinni lattiassa. Se tarvitsi vain ammattilaisen hellää käsittelyä ja hiontaa. Toiveeni oli, että lattia käsiteltäisiin vaaleaksi ja saimme esimerkkipalan, miltä lattia tulisi suurinpiirtein näyttämään. 


Itse operaatio oli hyvinkin kivuton ja hiomis- ja kuivumisajat lyhyitä. Lattiaa ei tietenkään saisi käyttää lakkojen vielä ollessa kosteita. Jos kaikki vaiheet tekisi kerralla, tähän menisi aikaa ehkä kaksi päivää.

Me asuimme kuitenkin remontin aikana kotona ja kyseessä on hyvinkin keskeinen tila, josta on kulku ulos, kahteen makuuhuoneeseen ja wc-tiloihin, joten lattian käsittely jaettiin useammalle päivälle. Mikäli mahdollista, suosittelen lähtemään vaikka viikonlopuksi mökille tai muuhun reissuun ja takaisin tullessa, homma on hoidettu.

Parketin värimuutos itsessään oli valtava ja omasta mielestäni oikein onnistunut. Toisen lakan jälkeen pintaan levitettiin vielä kova päällyslakka ja valmis lattia vilahtaa hyvin postauksessani valmiista eteisestä. Siihen pääset TÄSTÄ.

Olen edelleen täysin rakastunut lopputulokseen sekä lattian, mutta myös kokonaiskuvan osilta. Tämä oli meidän henkilökohtainen "remppa vai muutto" projektimme. Päätöksemme tiedättekin :)


2 kommenttia:

  1. Lattia on kyllä kaunis ja hyvä että poistitte laminaatin, annoitte vanhalle puulattialle (parketille) uuden mahdollisuuden. Hyvä te!

    VastaaPoista
  2. Katsoin ensimmäisiä kuvia itsekin vähän skeptisesti, että miksi noin hieno laminaatti puretaan ja ruma lattia kaivetaan esiin. Mutta lopputulos on ihan mielettömän ihana ! En edes ole koskaan ajatellut, että tuollaisesta lattiasta saisi lakkaamalla noin kauniin ja vaalean . WAU !

    VastaaPoista

Kiitos kivasta viestistä ♥