torstai 9. elokuuta 2012

Unta palloon!

Aamu-uni, päiväuni, iltapäiväuni, iltauni, väliuni, yöuni, pätkäuni, unettomuus...

Meillä ei nukuta. Ei vieläkään ja Pienin on nyt 6kk. Käytännössä olen valvonut puoli vuotta. Tai valvonut ja valvonut, nukkunut nyt en ainakaan ole. Siis kahta tuntia pidempään.

Pienimmällä hoidetaan nyt refluksia ja unihäiriöihin erikoistuneella lääkärillä ollaan käyty pari kertaa.

Refluksilääkkeet on ihan hyvä juttu, mutta nukkumiseen ne ei auta. Kiinteitäkin on jo vähän maistettu. Hyvää on ja lusikka on kiva juttu, mutta ei sillä uni tule.

Saatiin unilääkäriltä ohjeet unikouluun ja ihan kaunis idea.. MUTTA.

Kun pitäisi lopettaa kokonaan yöimetys. Vauva kun ei ymmärrä, miksi 02.00 saa maitoa, mutta 03.00 ei saa.. Vieressäkään ei saisi enää nukkua, mielummin unikouluöinä ei edes samassa huoneessa.

Onhan se tietysti tempperamenttikysymyskin, koulu saattaa toimia - tai sitten ei.

Henkisesti pitäisi olla vanhemman valmis ja vauvankin - myös fyysisesti. Itse en vaan koe olevani valmis. Silti olen todella valmis, niinkuin siis _todella_.

Nyt puhutaan viimeisestä vauvasta. Viimeisestä imetyksestä. Viimeisestä kainalonukkujasta. Ne aamuöiset imetyshetket, aamun ensimmäinen, vielä rakkaampi. Tuntuu, että olisi liikaa luovuttavaa.

Toisaalta tämä nukkumattomuus ottaa veronsa..

Voisihan sitä päivällä nukkua? Eikun ei voikaan. Katsos kun Pienin ei nuku silloinkaan. Parhaimmilaan tai siis pahimmillaan päivän unet on kolme kertaa viisitoista minuuttia!

Nyt kaivataan hyviä vinkkejä teiltä, jotka olette samassa tilanteessa olleet.

Kaiken tämän narinan keskellä muistuttelen myös kivasta jutusta: muistakaahan osallistua arvontaan!
Se onnistuu TÄSTÄ. Tosi kivasti olettekin jo osallistuneet ja edelleen ehtii.

Meillä järkätään myös juhlia lauantaille, joten valmistelut vie karhun osan ajasta. Ihanaa silti, että pysytte mukana, kiitos siitä teille <3 p="p">
Nyt jään odottamaan niitä hyviä neuvoja, joita saa laittaa vaikka sata :)

10 kommenttia:

 1. Meidän esikoistyttö oli tuollainen - ensimmäiset kuusi kuukautta öisin ei nukuttu käytännössä ollenkaan, päivällä hän saattoi kyllä nukkua ulkona vaunuissa päiväunet. Meilläkin oli refluksia, mutta unettomuuden syy ei koskaan selvinnyt. Vauva alkoi yhtäkkiä itsestään nukkua yönsä pari päivää sen jälkeen kun täytti kuusi kuukautta ja samalla hän itse lopetti yöimetyksensä. Refluksin kanssa oli ongelmaa koko ensimmäisen vuoden, sitten loppui sekin ongelma. Tyttö on edelleenkin vähäuninen, nukkuu vuorokaudessa keskimäärin kaksi tuntia vähemmän kuin vuoden nuorempi pikkuveljensä.

  VastaaPoista
 2. Samaa ongelmaa täälläkin, ei toki tuota refluksia, mutta unet menee miten sattuu.3 x 15 min kuulostaa äärimmäisen tutulta ja yöllä voidaan heräillä alle 1h väleinkin. Nyt selitystä etsitään ja yks ois hampaat, mutta saapa nähdä. Vähän kyllä alkaa verottamaan tuo unenpuute meikäläistäkin. Vaan ne ihanat pienet hymyt ja naurut, niiden voimalla jaksaa kummasti.

  Jään innolla kuulolle, jos jollain olisi hyviä vinkkejä!

  VastaaPoista
 3. Sarita:

  Meillä kanssa esikoinen on vähäunisempi yksilö. Oli itseasiassa jo vauvana, mutta jotenkin laitoin kaiken aina allergioiden piikkiin.
  Ekan yönsä nukkui vasta 10kk kohdilla, yök!

  Täytyy toivoa, että meilläkin kävisi noin, kuten teillä :)

  Marika:

  Totta turiset!
  Onneksi vielä itse jaksaa myös hymyillä vauvalle ja hauskuuttaa sitä <3

  Voikun teilläkin helpottaisi!

  VastaaPoista
 4. Kuulostaa niin meidän esikoiselta. me yritettiin varmaan 10 kertaa unikouluttaa vaan ei onnistunut. 1 vuotiaana vihdoin luopui yö maidoista ja heräilyistä ihan itse. Oli silloin valmis. Päiväunia alkoi nukkua vasta 10kk iässä ihan hups hoi vaan yhtenä päivänä nukkuikin 3h eikä sitä normi 15-45min pätkää. Siitä se lähti ja samalla tiellä vieläkin.

  VastaaPoista
 5. Meillä esikoinen valvottu 1v ja 2kk tunnin välein, tuttua :)
  Oletko koskaan lukenut kirjaa pehmeä matka höyhen saarille kirjaa? Meillä ainakin sen opeilla mentiin sitten vajaan vuoden ikäisestä eteenpäin ja tuon yöimetyksen loppumisen jälkeen alkoi nukkua.

  Voimia kovasti valvomiseen! Meidän kakkonen nyt 5kk ja nukkuu parin tunnin pätkiä, joskus jopa 4h, mutta niistäkin osaa olla onnellinen tuon ekan valvomisen jälkeen. On rankkaa, mutta on ohi ennen kuin huomaatkaan.:) Juuri tuo tunne mitä kirjoitit noista yöimetyksistä ja kainalo nukkujista <3 ihanaa tavallaan sekin ja auttaa jaksamaan. Niin pienen hetken ovat ihan pieniä kumminkin :)

  VastaaPoista
 6. Meilla otettiin kayttoon tossa 6 kk ikasena E.A.S.Y - rutiini (Tracy Hogg Baby whisperer kirjasta), joka toimi tosi hyvin. Unikoulu tuntuu kamalalta ensimmaiset pari yota kun pikkunen huutaa, mutta loppuunsa se meilla ainakaan ei ollut niin kamalaa kun aluksi pelkasin. Nyt poika on melkein kolme ja yot on taas aika risaisia. Joudun nousemaan pari kertaa yolla ku poika heraa joikaamaan "aitia" syysta tai toisesta. Ja meidan sanky usein paatyy joinakin oina perhepediksi. Kannattaa kokeilla kaikkea mahdollista ja vain semmosta, mika itsesta tuntuu hyvalta ja sopii teidan perheen rytmiin jne. Toivottavasti saat pian nukuttua pidempia patkia.

  VastaaPoista
 7. Meillä on kaksi allergikkoa, jotka ihan vauvana on kärsineet refluksista.
  Isompi alkoi vain yhtäkkiä nukkua yönsä 8kk iässä-luulin jo että se oli kuollut, kun joskus neljän tunnin jälkeen heräsin ja edelleen oli hiljaista. Ei se toki aina nukkunut, mutta ihan parilla herätyksellä, ja parilla kymmenellä jos testailtiin uusia ruokia.
  Kuopus on refluksilääkitty allergikko myös, mutta nukkunut aina hyvin, kun on ollut ruokavalio kunnossa. Esim pala suklaata (1v44) saa kiljumaan yöllä. Rattaissakaan ei kumpikaan tytöistä oikein viihtynyt, keskimmäistä kannoin 9kk koska pystyasento helpotti oloa, ja kuopus ei ikinä ole maannut vauvan kopassa. Suoraan vaan makuupussin kanssa kuppimaiseen istuinosaan ja avot, ei nouse ruuat ylös niin helpolla ja olo on helpompi. Edelleen kyllä vähän vaivaa, koska puklailee tutin raosta välistä maitoa..
  Ei teillä voisi olla mahdollista jokin allergia, tai vääränlaiset refluksilääkkeet? Nukkuuko ikinä&koskaan, vaikka jossain liinassa/repussa jos on kokoaika ihan pystyssä?

  VastaaPoista
 8. Sanna:

  Kävisipä meillekin tuollainen hups vaan :) toki aikaisemminkin sopii..
  faktahan se on, että ennemmin tai myöhemmin nuo oppii nukkumaan, mä olisin vaan NIIN sen ennemmin tarpeessa :)

  Anna:

  Kiitos kirjavinkistä, täytyy tutkia olisiko kirjastossa tuota!
  Se luopuminen tuntuisi vaan tosi vaikealta.. kauheen ristiriitaista! Noh, nainen kai saa olla :)

  Mama D:

  Kiitos vinkistä, täytyykin tutkia tuota asiaa ihan ajan kanssa. Jaksaisitko vaikka lyhyesti selittää sitä easya?
  Perhepeti meillä on ollut aikalailla aina :D huvikseen sinne ei toki tulla, mutta jos yöllä on paha olla niin löytyy turvallinen paikka nukkua - kaikille <3

  Kippuralla:

  Toi refluksi on niin veemäistä.. nyt, kun ollaan kokeiltu kahta lääkettä voi sanoa, että tavallaan oireet loppuu, mutta esimerkiksi nexium tuo vaan lisää huutoa. Kyllä se sen nesteen seilaamisen lopettaa, hikan ja nieleskelyn, mutta jostain syystä pistää nämä meidän "unet" ihan uuteen uskoon.

  Gavisconissa on väärä annosteluaika. Kun ei ole rytmiä, ei voi oikein antaa sitä ruoan jälkeen jos toinen on kärppänä vartin päästä pystyssä.. blah.

  Tänään nostin vähän vaunuja, kiitos vinkistä! Vaikka ei tuntunut auttavan, tosin nyt iski samaan rahaan vielä jonkun vauvanuhan..

  Liinassa viihtyy ja nukkuukin siinä sen 30min, mutta sekin tuo omat haasteensa.
  Oh well, kaikkea ei voi saada :D Valitse hymyilevän, levänneen vauvan.

  VastaaPoista
 9. E=eat (eli vauva syotetaan)
  A= activity (vauvan aktiiviaikaa, leikkia tms.)
  S=sleep (vauvan unet)
  Y = you, eli aidin oma aika.

  Eli paiva mennaan tassa rytmissa. Sen kirjan ostamista suositten, koska siina on paljon unikoulusta, jossa ei kayteta kontrolloitua itkua.

  VastaaPoista
 10. Sepä se =) Meillä on pahimpina kausina nukutettu puoliksi istuvassa asennossa tyynyjen kanssa, se on ainoa joka on tuonut hiljaisuuden. Keskimmäinen nukkui 4kk sitterissä, ne kaikki lyhyet pätkät mitä nukkui.
  Mutta varmasti tuo että nukkuu pystyssä parhaiten, kertoo että olo on helpoin silloin.
  Onko korvat katsottu lähiaikoina? Refluksilapsilla on usein korvatulehduksia.
  Meidän dg on siis allerginen refluksi, koska tytöt on olleet oireettomia oikealla ruokavaliolla :)
  Mutta tämän enempään ei pää nyt taivu, olisi pitänyt nukkua jo tunteja sitten..

  VastaaPoista

Kiitos kivasta viestistä ♥