maanantai 10. marraskuuta 2014

Talvi-ihon hoitoon.

Onko lumiukkorasvaus tuttu juttu? Tutustuin itse termiin allergiasairaalassa kohta yhdeksän vuotta sitten, kun Nopsterilla todettiin ruoka-aine allergiat, sekä atopia. Lumiukkorasvauksen ideana on todella läträtä sitä rasvaa niin, että koko tyyppi on valkoinen. Plus vähän lisää.

Sitten alkaa kääriminen. Parhain juttu taitaa olla oikein vanhat pehmeäksi pestyt lakanat, jotka saa jo riekaloida. Apteekissa myydään myös tubifastia, sellaista harsosukkaa käytettäväksi mm. tähän. Kieritellään lapsi pehmoisiin, puuvillaisiin kääreisiin ja unilullaa.

Uskokaa tai älkää, mutta iho on aamusta aika erilainen.

Samoihin aikoihin meille lykättiin reseptillä ämpärillinen rasvaa. Korvissa soi joululaulun sävelet: "nyt sitä saa, nyt sitä saa.." Ne rasvat olivat Apobasea.

Merkki nyt on tuttu jo lapsuudesta, sillä omat jalkani olivat talvella ihan superhirveässä kunnossa. Samaa rasvaa, itseasiassa sinistä, tuli käytettyä ala-asteellakin helpottamaan oloa.


Iho-ongelmien kanssa on tullut painittua vuosia ja taas vuosia ja kun kahden atooppisen aikuisen geenit paiskataan yhteen, saadaan myös atooppisia lapsia. On muuten ihan tutkittu juttu, että riski on todella suuri.

Rasvoja on siis käytetty paljon ja eri tarkoituksiin. Vaikka atooppista ihoa pitää rasvata, sitä pitää myös pestä. Täytyyhän se rasva huuhtasta pois ennen uutta, puhdasta voidetta. Pikaiset, tehokkaat suihkut ovatkin tässä kaiken a ja o, mutta meillä ainakin lapset pyytävät silloin tällöin päästä kylpyyn.

No eihän sielläkään voi ihan loputtomiin uida, mutta olen oppinut pidentämään uintiaikaa, sekä helpottamaan kuivauksen jälkeistä kiristyksen tunnetta lisäämällä kylpyveteen yksinkertaisesti perusvoidetta.

Mutta kuten ihoja on erilaisia, on myös erilaiset käyttökohteet ja rasvat. Mitä mihinkin?

Oikein rasvainen sopii esimerkiksi vaippa-alueelle. Ärtynyt iho (ja lapsi) saattaa oikein huutaa, jos voiteessa on suuri vesiprosentti, sillä se tuntuu aika ikävältä. Jo hieman kevyempi sopii taas ihan perusrasvaukseen, koko kropalle. Mitä ohuemmaksi voide muuttuu, sen juoksevampaa se on. Tätä ihan kevyttä on hyvä laittaa sinne kylpyyn tai käyttää saippuan asemasta suihkussa. Täysin rasvattomat, kokonaan kosteuttavat ovat omiaan taas vaikkapa kasvojen iholle tai ihan auringonoton jälkeen viilentämään.


***
- 60% yöksi kääreisiin ja vaippa-alueelle
- 30% perusvoiteeksi koko kropalle
- 20% kylpyyn ja suihkuun
- 0% kasvoille ja viilentämään
***Nyt varsinkin kun ilmat taas kylmenevät ja lämpenevät on iho superkovilla. Hanskoja tulisi käyttää enemmän, mutta autolla matkustaessa ne jäävät lämmittävät luvattoman usein esimerkiksi käsilaukkua ;)

Tiedän, että moni painii näiden samojen asioiden kanssa tällä hetkellä, joten toivottavasti tästä postauksesta oli apua tai saitte vinkkejä tulevaan talveen. Ja ihan totta, vaikka mä paasaan monta kappaletta näistä rasvoista, niin en minäkään kaikkea tiedä. Laita ihmeessä hyvä neuvo jakoon!
YHTEISTYÖSSÄ

4 kommenttia:

 1. Meidän nuoremmalla neidillä iho on huonona aina kesäisin - minusta se on jännä ja puhtaudesta pidetään kyllä huolta. Saapa nähdä tuon pojan kanssa miten käy ihon kanssa, kun alle vuosikkaana oli joka päiväistä kylvetystä ja rasvausta montakertaa päivässä, mutta nyt ei oo enää tarvinnut, muttatuleekohan isompana takaisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesäisin kun ne yleensä juuri parantuu auringosta ja ilmankosteudesta :o
   Toivottavasti ei enää vaivaa ihottumat :)

   Poista
 2. Kiinnostava aihe, vaikka vaippapeppuja ei enää meillä vilise ja lapsillani on muutenkin iso pysynyt talvisinkin kunnossa. Mutta se oma hipiä...Kuivuu, kutisee ja punoittaa. Varsinkaan kasvojen iho ei tunnu sietävän enää mitään pesuaineita eikä voiteita. Edes niitä "allergia"-merkkejä. Tuo rasvaton geeli vaikuttaa kivalta tuotteelta ainakin kesällä käytettäväksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei! Tuo sinun tilanteesi on kyllä tosi kurja..
   Kokeilepa tuota rasvatonta geeliä, se on tosi miellyttävän tuntuinen ja siinä ei ole yhtään säilöntäaineitakaan. Jos vaikka se sopisi :)

   Poista

Kiitos kivasta viestistä ♥