torstai 23. kesäkuuta 2016

Kokemuksia ja helppoa matkailua - lapsiperheen Visby.

The ocean has my heart. Vaikka eihän tuo nyt virallisesti valtameri olekaan, mutta silti. Mitä sinisempi, sen upeampi. Ja mitä useammin sen näkee, sitä enemmän sitä kaipaa.

Gotlannin saari ja Visby eivät ole kovinkaan kaukana, mutta se tuntui ihan eri maailmalta. Niinkuin Porvoo, Hanko, Tammisaari ja Rauma sekaisin, mutta vieläkin parempi!

Silja Europa tekee nyt kesällä muutaman lähdön Helsingistä Tallinnan kautta Visbyyn ja me olimme mukana viime sunnuntain lähdöllä. Lähtö oli Länsisatamasta klo 18 ja saavuimme Visbyyn seuraavana päivänä klo 10.30 paikallista aikaa. Aikaa maissa oli ruhtinaalliset kymmenen tuntia!


Visbyssä on hurjasti tekemistä ja matkan varaamisen yhteydessä on mahdollista hankkia liput myös ohjatuille retkille. Niitä tehdään mm. Peppi Pitkätossun alkuperäiseen kotiin ja vesipuisto Kneippbyn:n. Valittavana on myös paljon kulttuurillisia ja historiallisia retkiä, kaikki löytyvät TÄÄLTÄ.

Valmiit retket ovat loistavia, me halusimme kuitenkin kokea jotain ihan itse. Satamaan päästyämme vuokrasimme nimittäin pyörät. Kaksi aikuisten pyörää, yksi lasten pyörä ja kahden istuttava peräkärry pyörään koko päiväksi maksoi vaivaiset 50e. Tähän on myös laskettu viisi pyöräilykypärää ja tuolla alle 15-vuotiaan onkin pakko käyttää kypärää myös peräkärryssä.

Vuokraamo tarjoaa vakuutusta varkauden varalta 10 kr hintaan, mutta jos jätät pyörän lukitsematta ja se varastetaan, vakuutus ei tätä korvaa. Pyörien varastaminen on harvinaista, mutta sitä tapahtuu silti joskus.

Kaupunki muurien sisäpuolella on pieni, mutta suuri lapsille. Voin kertoa, että pyörien kanssa narinaa ei kuulunut lainkaan! Vuokraamosta saa mukaansa myös kartan, johon on merkattu hyvät pyörätiet, vanha kaupunki kun on pääasiassa mukulakiveä.


Pyörien noudon jälkeen kävimme paikallisessa ica-myymälässä (stora torget) ostamassa kassillisen eväitä (n. 35e) ja suuntasimme Almedalenin leikkipuistoon. Puisto on suuri ja siihen on panostettu laadullisesti.

Stora Torgetin välittömästä läheisyydestä löytyy myös Pyhän Katarinan (S:ta Katarina kyrkoruin) kirkon rauniot.

Leikkipuiston vieressä on iso lampi ja viheralue, jossa on mahdollista nauttia eväitä pikniktyyliin. Vieressä on myös Almedalenin kirjasto, jossa on loistavat wc-mahdollisuudet, sekä moderni ja erittäin siisti lastenhoitohuone.

Kirjaston kahvilasta on myös mahdollista ostaa kahvia ja muita herkkuja, sekä lainata kori, josta löytyy viltti ja kirjakin. Kahvila on edullinen ja viisi isoa jädeä kustantaa 10e yhteensä.


Almedalenin puiston jälkeen suuntasimme rantaa ja pyörätietä pitkin, muurin vartta aina muurin viimeiseen nurkkaan saakka, Snäckgärdsporteniin josta löytyy myös lapsille turvallinen näköalapaikka. Tuonne on rakennettu kaiteelliset portaat aina ylös asti.

Maisema on huikea ja näköalapaikalta näkee merta silmänkantamattomiin, sekä kaupungin yli.

Matkalta löytyy myös kasvitieteellinen puutarha (Botaniska trädgården), joka on ehdottomasti vierailun arvoinen paikka tällä ruusujen saarella.


Leikkipuiston ja muurien jälkeen suuntasimme kaupunkikierrokselle pyörien kanssa. Koko vanha kaupunki on täynnä hurmaavia pieniä taloja (näissä sijaitsee jopa päiväkoteja!), joiden reunuksilla kasvaa mitä erilaisimpia ruusuja.

Gotlanti ja Visby on tunnettuja ruusuistaan, joten tämä kannattaa ehdottomasti kurkata! Visbyn kesä alkaa hieman myöhemmin, kuin mantereella, mutta jatkuu pidemmälle syksyyn, sillä meri lämmittää. 

Jokin lajike on aina kukassa ja loisto on oikeasti upea! Täällä Suomessa näkee, miten ruusuille on huikeita kukkapenkkejä ja erinäisiä lannotteita, Visbyssä ne kasvaavat pienessä kivikolossa mukulakivikadun varrella. Minäkin haluan niitä ruusuja :D

Muurin reunusta pyöräillessä on mahdotonta olla huomaamatta Pyhän Marian kirkkoa (Domkyrkan S:ta Maria) ja siinä edessä olevaa Kyrkbergetin näköalapaikkaa. Tämäkin paikka on suosittu piknikkien viettoon.


Me halusimme kaupunkikierroksen jälkeen virkistyä jäätelöiden parissa ja päätimme vierailla kirjastossa. Moderni lasirakennus poikkeaa vanhan kaupungin kaavasta täysin, mutta on hyvin skandinaavinen tyyliltään.

Vaaleaa puuta ja paljon ikkunoita, sekä mukava tunnelma johon on sekoitettu paikallisia ja turisteja. Jos mukana on isompia lapsia, heidät voi hyvin päästää itsekseen puistoon, sillä suurista ikkunoista näkee suoraan sinne.


Puiston ja kirjaston vieressä rannalla on Kallis Beach Club.  Täältä löytyy uimaranta, joskin kivikkoinen, sekä pitkä laituri syvemmälle mereen. Laiturin alkupäässä varoitetaan aika ajoin kovastakin aallokosta, joten hyvä uimataito on pakollinen.

Annoimme kuitenkin lasten kastaa varpaansa mereen ja odottaa isoja aaltoja. Muistan, kun joskus lapsena merellä laskettiin, että aina seitsemäs aalto oli se suurin..


Me saimme ajan kulumaan hyvinkin nopeasti ja pian olikin aika palata laivaan. Pienet matkalaiset olivat aika poikki, mutta edelleenkään pyörien ansiosta ei turhaa narinaa kuulunut lainkaan. Palautimme pyörät vuokraamoon ja kävelimme rantaa pitkin laivaan, jossa olikin vuorossa uiminen.

Kevyesti paras uimapaikka, jos ottaa vertailuun Symphonyn, Serenaden ja Europan. Europalta löytyy kolme poreallasta, kaksiosainen lasten allas isoille ja pienille, sekä yksi syvä allas, jota muista ei löydy! Lisää uusitusta Europasta voit lukea edellisestä postauksestani.

Visbyn matkoilla on laivalla kaksi leikkipaikka, joista Lottemaa oli upea, siisti ja uusittu. Kaikki tavarat uusia ja hyväkuntoisia, sekä ystävällinen leikkipaikkavahti, joka piti tavaroista huolen. Alemmalla kannella sijaitsee teatteri, jossa nyt kesällä esiintyy esimerkiksi mieletön saippuakuplashow klovneineen, upposi isoihin ja pieniin (video löytyy instasta).

Kaikenkaikkiaan tosi onnistunut risteilykokonaisuus, jota voin lämpimästi suositella lapsiperheille. Jos omatoimimatkailu ei kiinnosta, valmiit retket kannattaa varata hyvissä ajoin! Me aiomme Murun kanssa palata Visbyyn vielä muutamaksi yksi, napata pyörät alle ja pyöräillä koko saaren ympäri..


(postaus toteutettu yhteistyössä tallink siljan kanssa)

8 kommenttia:

 1. Ihania kuvia, varmasti kiva reissu! Josko ensi kesänä mekin Visbyyn!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3
   Tämä oli kyllä huikea reissu ja jotain täysin erilaista, vaikka turvallista risteilyä tutulla laivalla :)

   Poista
 2. Ihania kuvia, täytyy ehdottomasti itsekin tehdä retki samaan paikkaan :)

  VastaaPoista
 3. Aivan ihanalta näyttää! Tuolin olisi ihana lomakohde.

  VastaaPoista
 4. Ihania kuvia ja kauniita maisemia! <3 Olen käynyt samantyylisellä reissulla parikymmentä vuotta sitten ja lämpimät muistot jäi tuosta matkasta ja kauniista Visbystä. :)

  VastaaPoista

Kiitos kivasta viestistä ♥