keskiviikko 22. maaliskuuta 2017

Keittiössä vihertää - säästä rahaa ja tee itse maatuvat kierrätyspotit sanomalehdestä helposti ja nopeasti.

Tänään ei tunnu yhtään siltä, että kevät olisi nurkan takana. Silti nyt on aika laittaa tomaattien ja muiden esikasvatusta tarvitsevien kasvien siemenet multaan. Tässä ollaan esikasvatettu jo kolme lasta ja hieman yhtä koiranpentuakin, joten luonnollinen jatkumo lienee kasveissa.

Ylivoimaisesti eniten kasviksista meillä syödään tomaatteja. Ipanat popsivat niitä mennen tullen ja olemme varmasti suurin Närpesin kotimaisten snack -tomaattien tukija. Jokaisella kauppareissulla ostoskoriin kopsahtaa 1-2 purkkia.

Kesällä on onneksi mahdollisuus säästää ja nyt laitoinkin esikasvatukseen neljä eri tomaattilajiketta. Viime vuonna emme saaneet satoa juurikaan, sillä olin auttamattomasti myöhässä näiden kanssa. Tällä kertaa toivon jopa liikasatoa!


Olen viimeaikoina vieraillut suht tiheästi meidän lähistön lehtiroskiksella etsimässä sanomalehtiä. Syynä on tietenkin se ihana koiranpentu.. Viimeksi nappasin mukaani useamman ja näin ollen niistä riitti hyvin myös tähän pieneen askarteluun.

Sanomalehtipottien teko on helppoa ja ekologista ja ne valmistuvat hetkessä. Tarvitset vain sanomalehtiä, lasin tai muun muotin (tähän myydään myös erillisiä nimenomaan pottien tekoon tarkoitettuja muotteja), multaa, siemenet ja alusastian.

Leikkaa sanomalehdestä sopivan kokoisia suikaleita, omani olivat 2,5 palstaa leveitä. Rullaa suikale tiukasti lasin ympärille, tässä auttaa mikäli lasi tai muu muotti on tasapaksu, ja taita ylijäänyt pohja lasin alle. Pyöräytä lasia vielä tiiviisti kämmentä vasten.


Kun potin täyttää mullalla se pysyy paremmin pystyssä ja kasassa. Kannattaa tosiaan lisäksi olla jokin alusastia näille, sillä sanomalehti ei luonnollisestikaan ole vedenpitävä. Sitten vaan siemenet sekaan, nimitikut pystyyn ja kastelu. 

Omalta osaltani kyseessä on ensimmäinen esikasvatuskokeilu ikinä, mutta jos sitä satoa on saatu ilman esikasvatustakin, niin mikä tässä nyt voisi millään mennä pieleen :D

Ensimmäinen pottierä piti sisällään siis neljää eri tomaattia ja yhden chilin. Seuraavaksi kylvän kurkkua ja broccolia tai parsakaalia. Pavut sitten suoraan kasvihuoneeseen ja mansikat nostan tänä vuonna avomaalta kasvulaatikoihin. Yrttipenkistä löytyy ruohosipulia, oreganoa ja kaksivuotista timjamia. Basilikaa laitan myös hurjat määrät kasvariin kasvamaan!

Ei muutakuin sormet multaan - ihanaa!


8 kommenttia:

 1. Vähän tämän tyyppisiä istutusastioita, origamitekniikalla tosin väänneettin yhdessä messuyleisön kanssa viime vuonna Kevätmessuilla workshopissa ja kyllä mulla ja yleisöllä oli hauskaa :). Oletko muuten lähdössä messuilemaan ;)?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai teitte?! Nämä on kyllä käteviä ja tykkään ideasta, että ne maatuu <3
   Messuille tottakai! Lyöttäydytään vaikka samaan seuraan :)

   Poista
 2. Tomaatit on yllättävän helppo esikasvattaa. Jos olet selvinnyt lannoituksesta, kastelusta ja latvomisesta niin tuskin esikasvatuskaan mikään ongelma on :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No siis ihan varsinaisestihan en ole koskaan lannoittanut tai latvonut, kastella muistanut silloin tällöin :D Mutta ihanaa, että sä uskot muhun <3

   Poista
 3. Kiitti vinkistä, nuohan on näppäriä kasvatusruukkuja! Itse ostin siemenet kasvimaalle valmiiksi, mutta mietin pitäisikö esim. lehtikaali esikasvattaa. Porkkanat, herneet ja salaatti kasvaa kyllä kasvimaalla. Kasvihuonetta meillä ei ole, joten tomaatit joudun unohtamaan samoin kuin kurkut, ne ei oikein onnistu ilman kasvihuonetta. Meillä mansikat on "kasvatuslaatikossa" ja samoin kasvimaa ja se onkin oikein siistin näköinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No siis niin näppäriä ja tosiaan vaikka äitienpäivälahjaksi tuosta sitten mummille tomaatintaimi <3 Tomaatteja olen kasvattanut myös ihan pihalla ja itseasiassa saanut paremmin satoa, kuin viimeksi kasvarista :D
   Ne kasvatuslaatikot on kyllä ihania, uskon että teillä on tosi hieno!

   Poista
 4. Hyvä idea! Näitä voitaisiinkin kokeilla, varsinkin nyt kun tuota kierrätystä ollaan muutenkin harrastettu. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, kiva kuulla että muutkin ovat hurahtaneet kierrättämiseen <3
   Mäkin yritän kaiken kierrättää mahdollisimman tehokkaasti :)

   Poista

Kiitos kivasta viestistä ♥