keskiviikko 7. maaliskuuta 2018

Ihmeellinen etikka - pyykinpesuun, pissasuihkeeksi ja siivoukseen.

Olin varmasti noin seitsemän- tai kahdeksanvuotias, kun sain ensikosketukseni etikkaan. Tässä ei siis puhuta mistään etikkasäilykkeistä tai mummin hölskytyskurkuista, mutta mummista kuitenkin. Muistan, että olin saanut uuden hienon printtipaidan, tummansinisen ja mummi kertoi, että ensimmäinen pesu paitaan pitää tehdä etikkaa käyttäen. Värit pysyy.

Sen koommin en ole etikoita juurikaan käytellyt muualla kuin ruoanlaitossa, vaikkakin se aika ajoin pompsahtaa otsikoissa esille. Aikamoinen ihmeaine nimittäin, mikäli niihin on uskomista. Etikkaa käytetään mm. pyykinpesussa, mutta ilmeisesti se kirkastaa myös ikkunanpesun yhteydessä lasit. Meiltä löytyy kärcherin ikkunanpesuri, jota kertakaikkiaan rakastan, joten tämä on jäänyt kokeilematta.

Me asumme pohjavesialueella ja täällä on aika tarkat kriteerit esimerkiksi rikkakasvien torjunta-aineille. Jotenkin ihan jo ajatustasolla tuntuisi erikoiselta kylvää kemikaaleja maaperään, jossa kasvatan myös ruokamme, joten etikasta on tullut jo parina kesänä ystäväni rikkoja vastaan taistelussa. Suihkuttelen vain sorakäytävillä kasvavien rikkojen niskaan etikkaa ja yhteistyössä auringon kanssa ne ovat seuraavana päivänä kaput.


Nyt kuitenkin löysin etikan taas uudelleen. Olen jo jonkin aikaa epäillyt, että (tällä hetkellä vähemmän) rakas koiramme merkkailee sisällä mattoja. Itseasiassa yhdestä matosta jäikin tuossa jo kiinni, kun oli käyttänyt sitä salaa vessanaan. Epäilin kuitenkin, että lysti ei ole siihen jäänyt ja kuten useimmiten vaistoni osuvat oikeaan, niin myös tämänkin kanssa.

Saimme tänään hoitokoirulin (muistattehan Rusinan?) ja aikalailla samantein hän kävi merkkaamassa muutamat matot. Tämä vahvisti epäilyni, sillä jos matto haisee jo valmiiksi pissalle, koiran vaistot kertovat, että se on vessa. Ja kuten ulkonakin, siihen merkataan päälle.

Matot saivat kyytiä ja päätin kysellä chihuryhmästä vähän apuja. Että jos mattoon on merkkailtu, riittääkö alla olevan lattian kunnollinen pesu poistamaan hajun ja näin ollen tilat saavat olla rauhassa? Pari siihen vastasivatkin, että etikalla on loppunut ja esitin muutaman tarkentavan lisäkysymyksen. Joku nohevana ilmoitti, että laminaatti ei kestä pesua, eikä sitä pissaa. Että nyt on maailmanloppu.

Eräs etikan käyttäjä oli laimentanut pyykkietikkaa ja suihkinut sitä ja saanut hajun pois. Tulin siihen lopputulokseen, ettei tässä ole oikein mitään menetettävääkään ja koska etikasta on paljon keskusteltu, päätin kokeilla.


Valmistin ensin pyykkietikkaa, jonka laimensin suihkepulloon. Maustoin sen greipin tuoksuisella eteerisellä öljyllä, vaikkakin mietin, että etikallehan se haisee. Mikä yllätys olikaan siivotessa, kun etikan tuoksu haihtui, jäi jäljelle raikas greipin aromi leijailemaan kotiimme. Joka ainoa ennakkoluuloni mureni samantein. Vaikka kyllähän tästäkin on puhuttu, en vain uskonut.

Pyykkietikan siirsin lasipulloon odottamaan, että huuhteluaine loppuu ja maustoin sen laventelin tuoksuiseksi. Katsotaan, mitä pyykille tapahtuu jossain välissä..

Nyt sitten vaan toivon, että mattojen pesu ja hajunpoistokäsittely tekevät tehtävänsä. Ja päätimme, että koirat (ja myöhemmin oma koira) ovat aina poissaollessamme portin takana keittiössä. Mutta siihen etikkaan. Tuo suihkepullo jää pysyvästi siivouskäyttöön, pyyhin sillä nimittäin innostuksissani myös olohuoneen pöydän pölyt ja sama puhtaus- ja tuoksuefekti tapahtui tässäkin. Että syön epäilykseni. Etikka taitaa oikeasti olla aikamoinen ihmeaine.

13 kommenttia:

 1. En ole ikinä testannut mutta taidan testata! Miten teit tuota greippi-etikkaa? Kuinka paljon laitoit eteeristäöljyä pulloon ja onko loput ihan raakaa etikkaa (ja mitä etikkaa)? Jään odottamaan innolla kuinka huuhteluaine kokeilusi onnistuu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Greippietikkaan laitoin pullon pohjalle vajaa desin väkiviinaetikkaa ja loput vettä, eli aika laimeaa on. Siihen noin 25 tippaa eteeristä greippiöljyä, jota ostin Lifestä. Maksoi muistaakseni hieman alle 8e se puteli. Niitä voi käyttää myös terapeuttisesti tuoksulyhdyissä tai voiteissa <3

   Pyykkietikkaan sitten 4dl samaa väkiviinaetikkaa ja 1 dl kiehautettua vettä + saman verran laventeliöljyä. Sitä en ole vielä testannut, mutta pyykin sekaan pitäisi laittaa noin korkillinen huuhteluaineen sijasta.

   Poista
  2. Kiitos :) Täytyy kyllä testata ja kerro ihmeessä täällä blogissa kuinka tuo pyykkietikka toimi!

   Poista
 2. Moi! Minä tutustuin pyykkietikkaan ekan kerran ennen joulua. Siittä asti olen käyttänyt ihan kaikessa pyykinpesussa! Ihan olen rakastunut. Pyykki tuoksuu raikkaalle. Ennen pyykkikone teki likaraitoja varsinkin valkoiseen pyykkin. Vaikka kuinka olisin sitä pessyt ja putsannut, ei auttanut. Nyt kun olen käyttänyt etikkaa ongelma on kadonnut. Rikkaruohoihin täytyykin kokeilla tulevana kesänä, kiitos vinkistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käytätkö kaupan vai itsetekemääsi pyykkietikkaa?
   Ajattelin, että sitä kaupankin täytyy varmasti joskus kokeilla, muutenhan ei ole vertailukohtaa :)
   Rikkojen torjujana on ollut kyllä loistava apu sorakäytävällä, nopeasti kuivattaa ne siihen :)

   Poista
 3. Etikan monipuolisuudesta olen useasti kuullut, mutta en ole käyttänyt. Kiitos vinkeistä, tulen varmasti kokeilemaan, viimeistää kesällä rikkaruohoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, olisipa jo kesä <3 Vaikka kyllä tässä vauhdilla mennään jo siihen suuntaan!
   Ulkona kuivattu pyykki saa varmasti myös uuden raikkaan tuoksun kun kokeilen tätä :)

   Poista
 4. Pakko laittaa sormet tähän etikkasoppaan ☺ täällä paikallisessa tokmannissa myydään kauniissa pulloissa eri tuoksuisia pyykkietikoita, testasin mainoksen uhrina ja nyt en luovu enää..se todella poisti esim. hien hajun urheiluvaatteista ja kirkasti värejä!! -sini-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sormet ja varpaat, yleensä kun antaa pikkusormen, menee koko käsi :D
   Mä katselin varmasti vastaavia viime viikolla meidän Tokmannilla, mutta jätin hyllyyn. Näköjään tarvittiin pieni tilanne, että lähdin uuden kokeiluun!
   Mun tarttee kyllä ostaa myös tuota valmista tosiaan kokeiluun, että saan vertailukohdan :) Juttelin nimittäin eilen erään ystäväni kanssa ja hän kertoi, ettei se kaupan valmis tuoksu pullossakaan oikein etikalle.. Tuo omanihan tuoksuu pullossa ja kun sitä käyttää, mutta hajun poistuttua jää vain greippi :)

   Poista
 5. Täällä kanssa yksi etikalla lutraaja. :D Jäin pyykkietikkaan koukkuun noin vuosi sitten, enkä ole huuhteluaineen perään sen koomin haikaillut. En ole vielä testannut etikkaa muuhun käyttöön, mutta olen kanssa lukenut sen hyvistä ominaisuuksista niin paljon, että ehkäpä testaan tuota pyykkietikkaani (joka sopii myös siivoukseen) siivouspäivän kunniaksi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käytätkö siis valmista pyykkietikkaa? Pitääkö sitä laimentaa siivoukseen?
   Mä innostuin tästä nyt niin paljon, että menee varmasti pari viikkoa siivoillessa :D

   Poista
 6. Hyvää naistenpäivää! Ihana kevättakki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuire ja myöhästyneet toivotukset myös sinne <3

   Poista

Kiitos kivasta viestistä ♥