keskiviikko 25. huhtikuuta 2018

Lenkkarit säihkyvän puhtaaksi!

Sadepäivä. Miten ihana tekosyy ja oikeastaan ihan kurakelienkin syy hoitaa kenkiä. Olen henkeen ja vereen lenkkarityttö ja niitä löytyykin kaapista tällä hetkellä seitsemisen erilaista paria. Pidän hurjasti myös monitoimikengistä ja juoksukenkienkin yksi kriteeri on istuvuuden ja ominaisuuksiensa lisäksi ulkonäkö.

Kuvassa näkyvät niken lenkkarit (pegasos) ovat parisen vuotta vanhat ja poistin ne syksyllä pääasiallisesta työstään ensisijaisina juoksukenkinä. Kuten kuvista huomaa, kanta on jo menettänyt suurimman osan iskunvaimennuskyvystään, mutta itse lenkkareissahan ei ole mitään vikaa. Päinvastoin! Juoksulenkkareista on siis tullut jokapaikanlenkkarit :)

Päivittäisessä käytössä kengät kuitenkin likaantuvat nopeasti ja pidän kengistäni puhtaina. Valkoisen kuuluu olla valkoinen, eikä harmaa tai ruskea ja niinpä puhdistankin kenkäni säännöllisin väliajoin. Harva kenkä kuitenkaan kestää oikeasti sitä konepesua, vaikka niitä usein koneeseen heitetäänkin ja siksipä ajattelin jakaa omat vinkkini kenkien puhdistukseen.


Olen hammasharjasiivoaja ja nurkista löytyy aina pari-kolme tähän tarkoitettua, käytöstä poistettua hammasharjaa. Hammasharjalla peseytyy mm. lattialistat ja koristeelliset peiliovet keittiössä, puhumattakaan pesukoneen pienistä koloista.

Paras väline kenkien puhdistukseen onkin siis hammasharja ja -tahna! Suosittelen valitsemaan ihan perusvalkoisen hammastahnan, sillä värilliset saattavat jättää jälkensä kenkien vaaleisiin osiin. Nahka- tai keinonahkalenkkarien (tai muu vastaava pyyhittävä materiaali) paras ystävä on mikäs muu kuin vauvojen puhdistuspyyhkeet.Puhdista ensin kengät irtoliasta esimerkiksi harjaamalla kuivalla hammasharjalla. Purista hammastahnaa pieni nokare, kastele harja, harjaa ja huuhtele. Toista tarvittava määrä. Mikäli sinulla ei ole puhdistustarkoituksiin varattuna erillistä hammasharjaa, ota tuubista aina puhtaalla pumpulipuikolla hygieniasyistä.

Kenkien pohjat puhdistuvat siis näin silmänräpäyksessä! Kangasosat kannattaa pestä käsin miedossa pesuaineliuoksessa ja loppukuivatus sitten ilmavasti esimerkiksi lattialämmityksen päällä. Pari vuottakin kovassa käytössä olleet juoksulenkkaritkin muuttuvat kuin uusiksi :)

ps. sama homma toimii myös lasten kengillä. muistakaa myös osallistua eiliseen messulippuarvontaan, siihen pääset TÄSTÄ.

2 kommenttia:

 1. Kiitos vinkistä! Testiin menevät ja lenkkareita kun meidän taloudesta löytyy. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lenkkareita taitaa löytyä aika monesta taloudesta :D
   Tää operaatio olisi hyvä tehdä vaikka viikoittain, niin pysyy hyvänä. Tosin noi niket olen puhdistanut vasta kerran tätä ennen, juuri ennen Marbellan reissua ja hyvin lähti siis 1,5 vuoden pinttyneetkin hammastahnalla :) Kiva, että tästä oli hyötyä!

   Poista

Kiitos kivasta viestistä ♥